TUNING - Alu kola, pneumatiky a podložky

Tlumiče, pružiny, kola, pneumatiky, brzdy, řízení

Moderátoři: intel_sk, peta.smolik, mad mike, Katy, Matto

Odpovědět
mafi
Všeználek
Kontaktovat uživatele:

Re: Velikost disků

Příspěvek od mafi »

zelený drak píše:
mafi píše:ja som vytiahol lemy a pomohlo to ,uz nic neskrta
Díky, ale do úpravy lemů se pouštět nechci, nevěřím tomu, že to jde udělat bez toho aniž by popraskal lak a nemusel jsem dávat nový plus další úpravy.
Jde mi spíš o to, jestli by mi stačila změna rozměru pneumatik na 185/55/15, které jsou doporučené výrobcem, když mám širší ráfky, tj. místo doporučených 6J, mám 7,25J, což je o cca 3 cm víc. Nemáte tam někdo podobně široké ráfky bez úprav lemů? A jaká je optimální tlouštka podložek? Díky.
radsej prasknuty lak ,jak prasknuta pneu ,rozrezana na tom leme 8)
Reklama

SpiritWolker
Všeználek

Příspěvek od SpiritWolker »

ja mam sirku rafiku 7J a mam pneu 195/45/15 ET35 uz ta pneumatika je uzka na tak siroky rafik a vycnieva von cez pneu, pneumatika ju neochrani pred obrubnikom a mam trosku osuchane rafiky od obrubnika :-(
kolesa mam hlboko vsadene dnu do auta planujem ich posunut o 2cm von

Opravujem servo-riadenia Fiat Punto II, Punto Grande EVO, Panda
Servo-motory Punto II (188 rv1999-2003) cena 50e/1400kč posielam aj poštou
SK mobil +421 905 642 805
CZ mobil +420 739 929 544
alebo napište spravu
zelený drak
Začátečník

Příspěvek od zelený drak »

No z toho mám taky obavy, že budu mít problém s obrubníky. Je ale zajímavé, že při tak širokém ráfku nemáš problémy se škrtáním o vnitřní část. Když to vysuneš ven, tak riskuješ, že ti to bude škrtat o lemy...Máš tam teď nějaké rozšiřovací podložky? Mě to bohužel na jedné straně škrtá lem a na druhé šroub u tlumiče. Trochu patová situace :roll:
zelený drak
Začátečník

mafi píše:
zelený drak píše:
mafi píše:ja som vytiahol lemy a pomohlo to ,uz nic neskrta
Díky, ale do úpravy lemů se pouštět nechci, nevěřím tomu, že to jde udělat bez toho aniž by popraskal lak a nemusel jsem dávat nový plus další úpravy.
Jde mi spíš o to, jestli by mi stačila změna rozměru pneumatik na 185/55/15, které jsou doporučené výrobcem, když mám širší ráfky, tj. místo doporučených 6J, mám 7,25J, což je o cca 3 cm víc. Nemáte tam někdo podobně široké ráfky bez úprav lemů? A jaká je optimální tlouštka podložek? Díky.
Jasně, v tom s tebou naprosto souhlasím, jen se snažím najít řešení ve změně velikosti pneumatiky, protože se mi nechce kitovat a lakovat, navíc je to zásah do blatníku, který snižuje jeho životnost...Mimochodem, jaké máš rozměry kol a pneu?
SpiritWolker
Všeználek

Příspěvek od SpiritWolker »

teraz tam nemam ziadne podlozky a este stale som nenasadil pruziny co mam na znizenie -40/-30, v predu mi to nikde nechyta a miesta tam mam habadej, teraz mam asi 10cm dieru medzi rohom pneumatiky a lemom, kukni moje foto Punta, vzadu mam 6 az 8mm medzeru medzi rafikom a skrutkou tlmica, zatial sa to navzajom nedotklo, a z vonkajsej strany som tam dal uholnik na koleso, nameral som medzeru 2,5cm medzi kolesom a lemom, este si to raz brudem presnejsie premeravat pre hrubku podloziek, este ma napadlo ze niekedy zalezi ako su vysunute kolesa podla hrubky prevedenia prednych kotucovych brzd a zadnych bubnov, nie vzdy su to presne vyrobky
Obrázek

Opravujem servo-riadenia Fiat Punto II, Punto Grande EVO, Panda
Servo-motory Punto II (188 rv1999-2003) cena 50e/1400kč posielam aj poštou
SK mobil +421 905 642 805
CZ mobil +420 739 929 544
alebo napište spravu
zelený drak
Začátečník

Doteď jsem na to koukal a nevím, jestli je to normální, ale pravá kola mi jdou ve předu i vzdadu dovnitř, což je znát nejvíc na zadním kole u šroubu tlumiče, a levá kola se mi zase vysunují víc k blatníku. Ve předu to nevadí, ale vzadu to chytá lem. Asi to nejdřív zkusím s těmi užšími pneumatikami, ale nevím, nevím, myslím, že jednodušší bude prodat alu s ráfkem 7 a koupit 6. Je to ale opravdu zvláštní, že máš vzadu takovou mezeru, já tam mám totiž podložky jen cca 3-5 mm a už mám problém. Sice nevím přesně proč, protože v servisu mě po částečném seříznutí lemu sedli do kufru tři chlapi a ani při maximálním zhoupnutí nic neškrtlo, ale na silnici to zlobí. Jinak ta vnitřní mezera u tvých kol, tzn. 6-8 mm je opravdu hodně málo, divím se, že to stačí. S tím vysunutím kol nevím, ale možná bude také hrát rozdíl, že mám 3-dveřový model, který může být i u blatníků trochu jiný než 5-dveřák.
Jo a prosím tě jak se určí, jak silné podložky je potřeba? To by se asi mělo měřit, když je auto zatížené, jinak se to přesně neurčí, ne? Díky.
wladam
Fiaťák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wladam »

zelený drak píše:Ahoj, potřeboval bych poradit s velikostí disků. Na svém Puntu (II.,1.2, 8V) mám atypické disky Dezent 7,25J x 15 H2, na nich mám gumy 195/50/15. Při větších nerovnostech mi škrtá levé zadní kolo. Chci to řešit výměnou gum na rozměr 185/55/15, ale nevím, jestli to bude stačit a jestli nebude problém s šíří stávajících ráfků. Nyní tam mám podložky, které mají odhadem 3-5 mm, na levé straně mi kolo chytá lem, na pravé šroub u tlumiče (ale o tom jsem ani nevěděl, až teď jsem si všiml, že je ten šroub vyhlazený od pneu). Vytahovat lemy nechci a asi by to stejně nepomohlo. Předem moc děkuji za jakékoliv postřehy. Miloš
Ahoj,
mam stejne auto jako ty a chystam se kupovat na jare elektrony 15ctky takze ted docela studuju jaky ET a rozmery se jeste daji dat na jinak seriovy (nesnizeny atd.) a od vice lidi sem slysel ze uz 7 je mezni sirka spis mi radili 6.5 a musi to jit bez problemu. takze asi tak
Puňta bejvalej VAN:) 1.2 8V MKIIB
zelený drak
Začátečník

Ahoj, no já to auto koupil od kamaráda, sám bych si tam tak široký ráfky nikdy nedal. Vypadá to pěkně, ale jsou s tím jen starosti. I když tam mám pneu 195, tak přesah je minimální a snadno tak odřeš disky při parkování. Přemýšlím, že ty disky prodám, koupím si 6J podle techničáku a budu mít svatý pokoj. 7,25 J je v mm 184,15, což je na tak malé auto moc, musí se tam dávat podložky, s čímž jsou další starosti a na lemy se mi šahat nechce, protože to spolu nese úpravy karosérie, atd.
mafi
Všeználek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mafi »

SpiritWolker píše:ja mam sirku rafiku 7J a mam pneu 195/45/15 ET35 uz ta pneumatika je uzka na tak siroky rafik a vycnieva von cez pneu, pneumatika ju neochrani pred obrubnikom a mam trosku osuchane rafiky od obrubnika :-(
kolesa mam hlboko vsadene dnu do auta planujem ich posunut o 2cm von
ja mam pneu googrich a ma spevneny gumovy okraj na ochranu diskov ,ked nahodou nabehnes na obrubnik ,tak disk nedoskriabes,ja mam limcove disky keskin a nabehol som uz vela krat na obrubnik a limce su stale bez skrkanca ,su jak nove ........vdaka lepsim gumam
mafi
Všeználek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mafi »

zelený drak píše:
mafi píše:
zelený drak píše: Díky, ale do úpravy lemů se pouštět nechci, nevěřím tomu, že to jde udělat bez toho aniž by popraskal lak a nemusel jsem dávat nový plus další úpravy.
Jasně, v tom s tebou naprosto souhlasím, jen se snažím najít řešení ve změně velikosti pneumatiky, protože se mi nechce kitovat a lakovat, navíc je to zásah do blatníku, který snižuje jeho životnost...Mimochodem, jaké máš rozměry kol a pneu?
tym blatnikom to neuskodi ,lebo plechy su pozinkovane ,staci to pregitovat a streknut sprejom,moje kolesa su Keskin KT-3 black 15/7/ET 25,netreba mi vobec podlozky a kolesa su pekne zarovno,pneu Goodrich 195/50/R15 konstrukcna rychlost do 240km/h
zelený drak
Začátečník

To je zajímavé, ale na kolik přijdou takové vylepšené pneu?
Jinak k těm blatníků - mám na autě zelenou metalízu, když mi to popraská po vytažení, jak to udělat, aby na nich nebylo nic poznat, to asi nebude jen tak o přestříkání...
Podložky - přemýšlím, jestli není větší rozdíl mezi 3 a 5 dveřovým Puntem II., možná je u těch 5 dveřových více prostoru pro zadní nápravu...Ty máš taky P II., 1.2, 8v, 3-dveřák?
Nicméně, nepodařilo se mi zjistit ET mých disků a to může hrát také velkou roli. Předpokládal jsem, že tento údaj bude napsaný na disku, ale nenašel jsem ho tam. Nevíte někdo, kde by se dal dohledat, na stránkách výrobce jsem ho nenašel, protože ten typ už nevyrábějí...
Tomas-Sk8
Fiaťák

Příspěvek od Tomas-Sk8 »

Máš několik možností(já měl ráfky 7J široký a škrtal sem taky(Ale spíš jen když sem jel ve 4ech)..Buďou udělat dorazy,což je levnější varianta,nebo koupit nižší pneu a nebo užší alu...To jsou ty levnější..Možná ještě koupit tvrdší pružiny...Ale nebude to mít moc cenu,protože to stejně houpne..A nebo udělat ty lemy a to budeš muset dělat i lak(ale nemusel bys je možná vytavovat jen je zaklepat...)-ale stejněn bys musel dělat lak,což je kvůli kolům docela drahá varianta..Nejsnažší je vyprdnou se na ty alu a koupit užší,protože ty pneu na ráfky 6,5J dáš taky a škrtat ti to nebude..Takže asi tak :wink:
zelený drak
Začátečník

Máš pravdu nejlepší varianta vzdát se těch širokých ráfků, ostatní varianty jsou komplikovanější. Ještě chci zkusit dát tam profil gumy 185/55/15, jestli by to pomohlo, i když nevím, jestli ten jeden cm bude znát, kor když ten profil bude o něco vyšší. V každém případě díky za rady!
Tomas-Sk8
Fiaťák

Příspěvek od Tomas-Sk8 »

bude to horší,protože budeš ještě vejš..A šířka se ti nezmění
zelený drak
Začátečník

Ahoj, no já vycházím z toho, že guma bude užší o cm a vzhledem k tomu, že problém je škrtání o lem a ne o podběh, tak si myslím, že mi nebude vadit, že bude guma o kousek vyšší...Ale třeba je to hloupost, nevím, asi dokud to nevyzkouším, tak se to nedozvím...
Odpovědět

Zpět na „Punto - podvozek“