HELP - Hluky na zadní nápravě

Tlumiče, pružiny, kola, pneumatiky, brzdy, řízení

Moderátoři: intel_sk, peta.smolik, mad mike, Katy, Matto

Odpovědět
Plecháč Tony
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od Plecháč Tony »

majco píše:
Plecháč Tony píše:
majco píše: Tie "puky" je to vlastne velká podložka z gumeným prstencom a montuje sa na predný silenblok zadnej nápravy spôsobom že odskrutkuješ skrutku čo drži malý silenblok o karoseriu vložíš tam ten puk ale tak aby gumený prstenec smeroval hore teda k silenbloku a potom pritiahneš skrutkou. hotovo! :wink:
OK, ale možná je ani nebudu potřebovat. Všiml jsem si taky vrzání, tak jsem kouknul na spodek a v prostřední části byl urezlej držák výfuku, tak jsem to zavařil a od té doby nic nevrže a ani neklepe, takže to asi nebylo tím promazáváním ;)
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ale tie puky si tam namontuj je to lepšie a hlavne vydrží to viac ako bez toho :wink:
Asi je tam šupnu. Našel jsem je někde 250Kč/ks, což si myslim, že neni tak strašný... Ale nato, že to má nalítáno asi 100 000km a jsou tam asi původní silentbloky a posledních 30 000 to jezdí spíš po tankodromech než po silnicích, tak se divim, že je klid ;)
Reklama

Plecháč Tony
Zkušenej Fiaťák

Kdyby ste někdo potřeboval tak mam ty "puky", ještě dva páry, 250Kč/ks
Jarek6
Začátečník

Příspěvek od Jarek6 »

ahoj, možná jsem ve špatné části fóra, ale prosil bych o radu:
U mého Punta r.97 mi šustí(a asi někde dřou) zadní kola. Mám asi 1/2 roku vyměnu uložení nápravy. Známí mi nabízejí řešní:
Odšroubovat buben a oškrábat rez - udělal jsem
Opilovat hrany "půlměsíců" - udělal jsem
Nechat přesoustružit buben - ?
vyměnit ložisko - ?
Co je správně a co mám provést? Díky moc za radu
corleone
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od corleone »

Reaguje ten hluk nějak na přibrzdění - přestává to, nebo se to zhoršuje?
Punto 55S Mk I
Jarek6
Začátečník

Příspěvek od Jarek6 »

Je to stabilní hluk(šustění), nijak se nezhoršuje. Je slyšet jen při otevřeném okně a z venku, dovnitř nejde. Při brzdění to zkusím zítra. Něco tam prostě dře. Když sundám kolo a točím, tak to jde lehce vždy jen o 1/2 kola a pak musím překonat odpor.
corleone
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od corleone »

Hm... to by možná mohly být jen ojeté/hlučné pneumatiky atp. Zkusil bych odmontovat kolo, zvednout to a ručně točit nábojem i s brzdovým bubnem. Pokud by nikde nic nedrhlo, nedřelo a nepískalo, asi bych se tím moc nevzrušoval nebo zkusil prohodit přední a zadní kola.
Punto 55S Mk I
Jarek6
Začátečník

Příspěvek od Jarek6 »

Jak jsem psal dře to i po sundání kola.... Hluk je takový, že se na klidné ulici lidé otáčejí. :(
V jakém případě se nechávají přesoustružovat bubny?
corleone
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od corleone »

Jarek6 píše:V jakém případě se nechávají přesoustružovat bubny?
Když dotyčný nemá na to, aby si koupil nové :lol:

Ne, vážně - když je nadměrná jejich vnitřní "šišatost" nebo když jsou v nich rýhy nebo když jsou vydřené šikmo, tj. vnitřní průměr třecí plochy je výrazně jiný na vnitřním a vnějším okraji. Tak či onak, nelze přesoustružit na průměr větší než největší povolený (ten je obvykle vyražený uvnitř bubnu, ale najdeš ho i v příručce).
Já se s tím nikdy nepatlal, vždy jsem kupoval nové.

Edit: Teď jsem si to konečně důkladně přečetl celé. Nejspíš máš sjeté brzdové čelisti. Tloušťka obložení musí být po celé jejich šířce nejméně 1 - 1,5 mm. Mně se u brzd systému Lockheed výrazně víc ojely na vnitřní straně, zvenku se zdály v toleranci, z druhé strany byly ojeté. Samostav ti nejspíš jednu nebo obě čelisti vysunul tak, že teď drhne o buben.
Punto 55S Mk I
Jarek6
Začátečník

Příspěvek od Jarek6 »

OK, díky za odpověď. Snad jen, mám to cca 2 měsíce po STK, kde tvrdil, že brzdy jsou celkem dobré, aproto se mi do nich nechce moc investovat. Lze to tedy nějak seřídit, nebo je nutná výměna?
corleone
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od corleone »

V první řadě to rozeber a podívej se, na čem jsi.
Sjeté brzdové obložení se nijak seřídit nedá, musí se vyměnit čelisti. Vydřený buben je lépe vyměnit za nový. Ceny najdeš např. na www.elitecat.cz atp. Zadní brzda může být u Punta ve dvojím provedení, systém Bendix nebo Lockheed. Myslím, že ze začátku se dával Bendix, pak Lockheed, takže podle roku výroby tam máš asi Lockheed. Mělo by to být vyražené na brzdovém válečku.

Stáhni si manuál, tam to je popsané lépe, než bych to tu dovedl já.

Je lepší utratit o pár korun víc a vyměnit rovnou bubny i čelisti. Zadní brzdy (bubnové) se oproti předním (kotoučovým) opotřebovávají nesrovnatelně pomaleji, takže když to uděláš jednou z gruntu, máš to už víceméně napořád.

A co mě napadlo kupodivu až na závěr, ačkoliv mě to mělo napadnout jako první - nemáš jen zatuhlé lanko od ruční brzdy :?:
Punto 55S Mk I
Jarek6
Začátečník

Příspěvek od Jarek6 »

A jak to s tím lankem poznám? Ruční brzda funguje.
nacen
Začátečník

Příspěvek od nacen »

majco píše:
Plecháč Tony píše:Tak jsem jen tak promáznul vazelínou ty gumový úchyty co v nich drží tlumiče a ještě z venku přemáznul tam co jsou ložiska ramene, aby tam nezatekla voda a zdá se mi, že je zatim klid...Ale "puky" už jsou objednaný. Jen nevim přesně jak se tam dávají a kam...
Tie "puky" je to vlastne velká podložka z gumeným prstencom a montuje sa na predný silenblok zadnej nápravy spôsobom že odskrutkuješ skrutku čo drži malý silenblok o karoseriu vložíš tam ten puk ale tak aby gumený prstenec smeroval hore teda k silenbloku a potom pritiahneš skrutkou. hotovo! :wink:
prosim tě pro méně bystré - tzn. takhle?
Obrázek
nacen
Začátečník

Příspěvek od nacen »

no, tak sem to tam tak dal. a bouchance sou pryč, tak snad jo 8)
Plecháč Tony
Zkušenej Fiaťák

Jasně, takhle to tam patří ;)
majco
Všeználek

Příspěvek od majco »

nacen píše:no, tak sem to tam tak dal. a bouchance sou pryč, tak snad jo 8)
seš proste šikovnej :wink:
Punto-MK2 1,2 8V 2001
Punto-Mk1 1,1 8V 1996
Odpovědět

Zpět na „Punto - podvozek“