Zdravím Punťáci, prosím vás o radu: Mám Punto rv96, počul som, že v pevodovke je doživotný olej a že tam nie je ani vypúšťací otvor. Ako je to v skutočnosti, je olej potrebné meniť, alebo nie? A aký máte názor na rôzne prípravky do oleja znižujúce opotrebenie?
No najit imbusovej sroub zespoda na prevodovce, myslim je to na osmicku imbus. Je to sroub bez hlavy, podobnej, jako je na olejove vane. Vypustit a je to. A napousteci je zepredu asi v pulce. A je uplne stejnej, jako ten vypousteci. Olej se tam dostava pumpou, nebo tak nejak. Plnit, dokud to nebude po spunt...
Dobre si ale zvol prevodovy olej, protoze dle me ma jeho spravna volba vliv na razeni nizkych prev. stupnu hlavne pri studenem aute - alespon Punto I. je na to dle me dost citlive.
Tiež chcem meniť olej, vo Fiate som kúpil TUTELA ZC 75 Synth, čo je API GL-5. Ale pre Mk1 je doporučený ZC 80 (API GL-4). Tak teraz neviem, môžem ho tam naliať? Alebo ho pojdem vyliať predavačovi na hlavu, lebo mi ho doporučil? Aký je medzi nimi vlastne rozdiel? Poraďte, pls...
No 75tka je ridsi, ma nizsi bod tuhnuti a nizsi viskozitu. Teoreticky by to mohlo lip radit, ale prevodovka mozna bude trosku hlucnejsi. Ale klidne to tam nalij, nic tim nepokazis. Treba tento olej je lepsi na zimu.
No, ak by mala byť prevodovka so ZC 75 o niečo hlučnejšia, to by ma štvalo. Aj tak už je Punto pri vyšších otáčkach dosť hlučné... Tak teraz váham, naliať, či nenaliať
Ja bych se drzel presne oleje doporuceneho vyrobcem. A radsi bych volil trochu hluku navic, nez problemy s razenim nizzsich prev. stupnu pri studen. aute.
Kaufik píše:kolik je převodového oleje? Nalil jsem necelé 2 litry a začal vytékat ale na punto.mysteria píšou že by náplň měla být 2,4 litry
Je to přesně jak říkáš. Taky jsem se tam chystal nalít 2,4 litru a druhou litrovou flašku už jsem tam nedotlačil. Kontroloval jsem to pohledem a hladina byla vidět, takže 2l jsou správně.
Vleze se tam 1,7L jas¨sem tam lil 1l klasika a 0,7l do automatické převodovky je to jen když ma nekdo problémy z řazením,dost to pomohlo ale uvidim v zimě