Kontrolka dobíjení, selhávající elektronika

Elektronika, el. výbava, diagnostika, kontrolky, přístroje

Moderátoři: peta.smolik, mad mike, Katy, Matto

Odpovědět
twistedTSD
Začátečník

Kontrolka dobíjení, selhávající elektronika

Příspěvek od twistedTSD »

Dnes po 100+ km v dešti se mi červeně rozsvítila kontrolka dobíjení. Zdálo se mi, že se mírně zpomalily stěrače a postupně pak odumřel posilovač řízení, nejvíce mě ale znepokojila změna zvuku motoru. Doma mě překvapilo, že asi po 20 minutách auto v pohodě naskočilo (myslel jsem, že baterie bude na dně), nicméně stále s kontrolkou a nefunkčním posilovačem...Vypadá to asi na alternátor, ale z těch projevů jsem dost nesvůj, určitě to nebude nic horšího? Chvíli předtím jsem projel velkou kaluží, snad to s tím nemá co dělat....Druhý den auto také startuje normálně, ale kontrolka svítí a posilovač nenaskočí. :(

EDIT: Tak alternátor evidentně nedobíjí a bude repasován, baterie se naštěstí drží statečně...Hlavně, aby pak vše zase naskočilo.
EDIT2: Alternátor byl za výhodnou cenu pořízen nový a vše funguje, jak má. Uf...Teda vyhodili mě z STK, takže auto stejně moc nejezdí, ale to je jiná story. :D
Naposledy upravil(a) twistedTSD dne 24 kvě 2017, 23:24, celkem upraveno 1 x.
Ex: Fiat Punto mk2a 1.2 8V Dynamic 5dv. :,(
Reklama

liborko
Všeználek

Re: Kontrolka dobíjení, selhávající elektronika

Příspěvek od liborko »

Shodou okolností se mi tohle včera taky stalo. Deštivé počasí,odjíždím z práce ( už po nastartování zvláštní zvuk někde od motoru jakoby od napínací kladky) a ve městě se mi rozsvítila kontrolka dobíjení vždy když klesly ot.pod cca 1200,když jsem to vytočil tak kontrolka zhasla. Říkám si,hm altík jde do věčných lovišť (jak je zvykem u Punt :)
) a přestává dobíjet. Když jsem přijel domu tak to přestalo,napětí v pohodě 13.8V. Dnes jelo normálně,jakoby se nic včera nedělo. Takže předpokládám,že se tam dostala voda. Takže preventivně co nejdřív když budu mít čas,tak to rozeberu,kouknu na ložiska,uhlíky a regulátor...
CROMA 1.9JTD/110kW r.06 -EMOTION-
Lancia Musa 1.4 16V r.11-PLATINO-
PUNTO 75 ELX r.96

IDEA 1.4 16V/70kW r.07
Stilo 1.6 16V/76kW r.02 Dynamic
Seicento 1.1 SPI HOBBY r.99...
TIPO 1.4 r.94...
UNO 1.5 MPI r.87
Vitaml
Všeználek

Re: Kontrolka dobíjení, selhávající elektronika

Příspěvek od Vitaml »

Když jsem dělal pokusy s altíkama, stalo se mi u jednoho, že byl ukorodovaný drátek na rotoru. Taky doporučuji zkontrolovat.
Šlo to nastavit.
vitaml@volny.cz
Fiat Punto 2 ELX - 1,2/8V, 2001, 125 tkm
Brno
Odpovědět

Zpět na „Punto - elektrika“