chladici kapalina...
Moderátoři: peta.smolik, mad mike, Katy, Matto
chladici kapalina...
Zdravim vlastnim punto 55s a zajima me jedna vec chladici kapalinu mam naplnenou mirne pod rysku max ale v pripade jak jedu a zahreje se na provozni teplotu zastavim vypnu motor a chci otevrit nadobku tak pri mirnem pootoceni slysim jak to pusti vzduch a jak se tlaci voda vzhuru ze by to pres nadobku i preteklo.Je to normalni jev nebo to znaci tesneni pod hlavou nebo tak neco...dekuji za odpovedi
- Reklama
Re: chladici kapalina...
To je normání jev,jízdou se chladící systém natlakuje,proto že kapalina ohřátím zvětší objem,to částečně vykompenzuje pružnost hadic a hlavně vzduch mezi víčkem a hladinou v expanzce.Od toho je tam ryska max.Proto se třeba kontroluje hladina při studeném motoru.Jinak pokud nejsou hadice nafouklé jak klobásy,je to ok.Jinak víčko se nedoporučuje otevírat při horkém motoru!!!
Lancia Y 1.1.....
Druha moznost je, ze to nieje dobre odvzdusnene a niekde v utrobach chladiaceho systemu je vzduch, ktory sa pri naraste tlaku par vody pri zahriatom motore stlaci a po uvolneni tlaku vytlaci stlpec chladiacej kvapaliny smerom hore. Treba to podla mna poriadne odvzdusnit, s otvorenym vickom chladica pri dobre zahriatom motore poturovat motor na volnobeh. Malo by to pomoct.
Punto Mk1 1.1 r.v. 1997 cca 140000 km
- blba blondyna
- Začátečník
Taky bych se přikláněla k názoru, že to máš možná mírně zavzdušněné. Jinak expanzní nádoba je tam samozřejmě od toho, aby vyrovnávala..... Taky mi jeden čas přelejzala za horka hladina výš než je normální a kapalina se pomaličku, ale jistě ztrácela. Stejně jako ty jsem měla podezření na těsnění pod hlavou, ale olej byl čistý. Až tlaková zkouška ukázala, že mi to pomalu utíká přes jednu unavenou příchytku hadice. Normálně to nebylo znát, ale postupně si to nabíralo vzduch. Zkusila bych nejdřív to, než začneš rozebírat motor .
Punto MKII, 1.2 8V, r.v.2001, najeto 105 000 km