HELP- Křupání na přední nápravě

Tlumiče, pružiny, kola, pneumatiky, brzdy, řízení

Moderátoři: intel_sk, peta.smolik, mad mike, Katy, Matto

Bones81
Začátečník

Re: HELP- Křupání na přední nápravě

Příspěvek od Bones81 »

Zdravím všechny,
co se týče onoho zmiňovaného rupnutí...Na STK nic nezjistili, vyměnil jsem homokinetickej kloub i uložení tlumiče a je to stejný. Při rozjezdu ať už dopředu nebo dozadu se stočenýma kolama to jednou rupne... Rupnutí ale vychází spíš ze středu nápravy, takže spodní čep na rameni to určitě není...navíc jsem pod tím nesčetněkrát ležel a prostě nikde žádná vůle ani žádnej neobvyklej zvuk, když je auto na heveru....Jo a nerupne to ani když auto stojí na místě a točí se volantem.... V servisu taky nic nezjistili a nevyřešilo se to ani výměnou silentbloků na ramenech a stabilizační tyči.... Napadá mě snad už jen vnitřní homokineťák, ale vyhodit 1500,- a problému se nezbavit už se mi ani nechce, takže pokud má někdo odpověď na otázku: Kde je problém?! Budu vděčnej....... :(
Reklama

yirdo
Začátečník

Příspěvek od yirdo »

Tak...po výmene homokinetických klbov,uloženia tlmičov a pravého predného ložiska sa mi včera podarilo vymeniť obidva predné tlmiče a pružiny.Plný očakávania som vycúval z garáže,vytočil plný pravý,cúvol dozadu a.......zase rana jak z dela.....takže zúfalstvo pokračuje. :(
PUNTO 1,2 8V ELX r.v.2000
Bones81
Začátečník

Příspěvek od Bones81 »

Takže máme tady o rok víc a žádná změna...Nikdo nic neví a ani sám jsem na tenhle problém ještě nepřišel! Jediným řešení bude.....Shodit to ze skály, protože pochybuju, že i samotní frajeři ve Fiatu by věděli, kde je problém.... Jen ještě dodám, že to nemá nic společného s převodovkou ani zřejmě se silentbloky na motoru.....A vnitřní homokinetickej kloub, jak jsem psal před rokem to taky není a volná nápravnice taky ne!!!!!.... Na Stk mi řekli, že až to zjistím, mám jim dát vědět....a v servisu byli rádi, že jsem si auto vzal a už je neotravoval.... Takže budu rád, když do vánoc někdo poradí, když ne.....jde na ekologickou likvidaci....JEBKA Italská:-)
koby
Fiaťák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od koby »

hehe, tak vítám v klubu :-)

S tím,že u mě to nemá vliv na rejd a otáčení volantem a to dokonce ani nerovnosti... :D Mě to puká když jedu třeba padesát na silnici hladký jak stul, tak občas puk puk.. A pak na takových mini nerovnostech, třeba spáry asfaltu, jakýkoliv i o pul centimetru špatný napojení silnice se mi tam ozve.. V autě nepoznám, že jsem něco přejel, ale slyším puk... Když prudce dobrzdím, tak jak se má pak předek auta tendenci zvednout, tak se ozve puk.. Když se rozjíždim, tak opět třeba 4x za sebou puk a pak už to chodí nahodile...
Punto mk1 55S ( 1996 )
najeto 34 xxx km :-)
koby
Fiaťák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od koby »

hehe, tak vítám v klubu :-)

S tím,že u mě to nemá vliv na rejd a otáčení volantem a to dokonce ani nerovnosti... :D Mě to puká když jedu třeba padesát na silnici hladký jak stul, tak občas puk puk.. A pak na takových mini nerovnostech, třeba spáry asfaltu, jakýkoliv i o pul centimetru špatný napojení silnice se mi tam ozve.. V autě nepoznám, že jsem něco přejel, ale slyším puk... Když prudce dobrzdím, tak jak se má pak předek auta tendenci zvednout, tak se ozve puk.. Když se rozjíždim, tak opět třeba 4x za sebou puk a pak už to chodí nahodile...

Ještě dodám, že to puká ve vysoký frekvcenci, třeba 4x za sekundu to v některých situacích puká... Nejvíc při svižnějším rozjezdu, vubec při změně rychlosti. Zjistil jsem, že stačí vytáhnout auto za blatník nahoru a puká to tak, jakoby mačkat ho k zemi a vytahovat.. viděl bych to na to uložení nebo na tlumič... Co?
Punto mk1 55S ( 1996 )
Bones81
Začátečník

Příspěvek od Bones81 »

Možná čepy.....kulák nebo svislák....ale pravděpodobně tlumič nebo spíš jeho uložení....Cena cca 700,- a hodinka práce....Hlavně bacha na zuby při manipulaci se stahovákama pružin :D
koby
Fiaťák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od koby »

tak fakt tlumič, pravej totál vyteklej :-) budu dávat Kayaba excel G a horní uložení vyměnim rovnou taky... litr navíc me nezabije

EDIT: Tak jsem to namontoval, Neskutečný ticho :-) Horní uložo jsem dal nakonec to puvodní, protože bylo netknutý. :) Práce před barákem všeho všudy 3h za oba tlumiče, ve dvou by se dal čas ještě stáhnout
Punto mk1 55S ( 1996 )
šutr
Fiaťák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od šutr »

Zdar, jak se projevuje špatný levý vnější homokloub? Když vyjíždím z parkovacího místa doleva, tak nic a když doprava, tak při rozjezdu cítím lehké lupnutí do volantu a na spojkovém pedálu pociťuji jakoby přeskočila nějaká pružinka v kole (ne klasická pružina), není to téměř slyšet, jen cítit. A možná to má souvislost s tím, že když jedu po namrznuté silnici, začnu brzdit a zabere ABS, tak od levého kola přes brzdový pedál cítím jakoby to přeskakování nějaké pružinky. A když jedu přes nerovnosti tak mi od levého kola jdou takové rachtavé zvuky. A to mám komplet nová ramena, čepy, tlumiče, uložení...poraďte, mohl by to být ten homokineťák nebo ložisko? Vůle nikde není, ani na STK nic nezjistili, v řízení se taky nezdá že by byla vůle. Nevím si rady už... :roll:
Fiat Punťo II, 1.2 16V - 59KW, r.v. 2000

http://www.fiatclub.eu/vozidlo/fiat-punto-1057
Bones81
Začátečník

Příspěvek od Bones81 »

Na homokineťák to nevypadá....Spíš ložisko, u kterého ne vždy je se zvednutou nápravou a následným zahýbáním kolem patrná vůle....U mě to bohužel není ani jedno, protože po výměně je to pořád stejné...Ale pokud na stk nic nezjistili, není to nebezpečná závada...Jen jsme odsouzeni to poslouchat :(
šutr
Fiaťák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od šutr »

No pravda je, že to trochu začalo hučet, ale spíš si myslím, že to dělají zimáky. Protože ať vezmu ostřeji levotočivou nebo pravotočivou zatáčku tak to hučí přibližně stejně. Taky jsem zkoušel stát na místě se zataženou ruční brzdou a rychleji pouštět spojku a zjistil jsem, že mi tam po každém vyšlápnutí pedálu a povolení do tahu auta něco klepne a zdá se, že to jde jen zleva (a se spojkou to podle mne nema nic společnyho, ta je mimochodem taky vymenena nedavno).

Bones81
Začátečník

Příspěvek od Bones81 »

Tak určitě hučej zimáky, ale to lupnutí je aspoň v mým případě při rozjezdu ať už dopředu nebo dozadu se stočenýma kolama neřešitelnou záhadou....Za 2 roky se nenašel nikdo, kdo by poradil...Takže až mi lupne v hlavě....poletí ze skály....Každopádně Tobě už chybí vyměnit jen ty ložiska a auto je fungl nový a pokud problém nezmizí ani potom, tak se domluvíme a pošlem je z jedný skály :)
Reno
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od Reno »

Neviem,ale mne to robilo tiež a ešte mi ruplo vždy,keď som aj na mieste točil do jednej str. a prudko som začal do opačnej. V servisoch cca 4 roch mi povedali,že je to vôla na hrebeňovom riadení, no pravdu nemali :) Ja som to potom vzdal a neriešil som tento problém. Po čase sa mi začalo vypínať servo a príčinou bola porucha snímača polohy volantovej tyče. SpiritWolker mi to vymenil aj s prevodkou serva a od vtedy mi to zrazu nerupe :D
Punto 1,2 8V 5dv
šutr
Fiaťák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od šutr »

Tak hučení odstraněno :) měl jsem seknuté prasátko a levé přední kolo mi v podstatě neustále přibržďovalo až se mi kotouč z vnitřní strany vojel asi o 1,5mm...když jsem sundal kolo, nemohl jsem téměř s kotoučem pootočit :lol: ale to drnčení a rachtání jsem pořád nevyřešil :roll: jak píše kolega výše - poletí brzy ze skály asi! 8) zkontroloval jsem opět už asi po xxxxxxxxxx-tý všechny šrouby zda jsou dotažené, vše jsem promazal, táhla držáky prostě všechno je ok a auto si vesele klepe nebo rachotí dál :| jediné co mě zaráží, že jsem tuhle jel a prostě vůbec nic ani náznak toho zvuku a ten samý den odpoledne tu samou trasu a nepříjemný zvuk byl zpátky. Neumím si to vysvětlit! Taky se mi zdá, že když občas prudčejí zabrzdím, tak auto (nevím jak to popsat správně) má tendenci jako po zabrždění ještě se jakoby šoupnout o kus dopředu, jakoby se mi brzdící náprava pod autem posunula kousek v kastli :lol: fakt nevím jak to vysvětlit, ale tak nějak asi :lol: třeba už hrabe mě a auto je cajk :lol:

Bones81
Začátečník

Příspěvek od Bones81 »

Teď mě tak napadlo.....Co když to dělaj silentbloky na motoru?! Bohužel, při vizuální kontrole je vše v pořádku ale chtělo by to zvednout celý auto, vzít pajzr a zapáčit s celým motorem do všech stran a tak si ověřit, zda není problém tady... To by totiž vysvětlovalo proč to není tak pravidelný...Přijde mi že někdy je to intenzivnější hluk než jindy a v jednom případě z 20-ti se neozývá při jízdě nebo rozjíždění nic....
Bones81
Začátečník

Příspěvek od Bones81 »

Mimochodem, kdyby to byl homokineťák, stačilo by zvednout nápravu a roztočit kolo a tam by pak bylo patrný lupání a škubání v kole...Dobrý je, že i na tom blbým STKáčku (vlastně na dvou 50 km od sebe vzdálených stanicích) nezjistili nic a ještě mi řekli, že až na to přijdu, mám jim dát vědět...Jj....profesionálové se nezapřou :D :lol:
Odpovědět

Zpět na „Punto - podvozek“