Punto 75 volnoběh

Vše o motoru a převodovém ústrojí, poruchy, úpravy, rady a typy, topení a chazení

Moderátoři: peta.smolik, mad mike, Katy, Matto

Odpovědět
flubber
Začátečník

Punto 75 volnoběh

Příspěvek od flubber »

Ahojte,

volnoběh už se tu probíral několikrát, ale řešení mého problému jsem nenašel :(

Odešel mi servomotor volnoběhu (pístek se nevysouval, servomotor jenom vrněl). Koupil jsem nový a nastaly problémy. Po nastartování má volnoběh 1500 otáček, po chvíli nastoupá na 2000 a motor začne přerušovat dodávky benzínu (ventily přestanou cvakat) dokud otáčky neklesnou pod 1500. Pak se opět rozjede a tak pořád dokola.
Po odpojení baterky je první jízda OK, volnoběh je i po hodině jízdy na 900. Po druhém startu se vada projeví znovu. Servomotor se bez problému vysouvá i zasouvá.

Zkusil jsem:
proměřit čidlo teploty nasávaného vzduch - hodnoty odporu při různých teplotách OK
proměřit čidlo teploty vody - zdá se mi, že čidlo hlásí teplotu o cca 10°C vyšší
proměřit potenciometr klapky - lineární průběh odporu po celém obvodu OK
odpojit lamdu - žádná změna
odpojit čidlo volnoběhu - motor nenastartuje
odpojit pot. klapky - motor kucká a nechce se mu do otáček
odpojit čidlo podtlaku - motor kucká

po odpojení kteréhokoliv z čidel se rozsvítí kontrolka vstřikování a motor jede někdy dobře, jindy zlobí.

Kontroloval jsem hadice a nevypadají zteřele.
Dal jsem i nové těsnění pod blok klapky, takže falešný vzduch by to tahat nemělo.

Chystám se na diagnostiku, ale obávám se, že tam nic nebude - vypadá to, že všechny čidla fungují OK.

Nenapadá někoho, co ještě vyzkoušet?
Reklama

flubber
Začátečník

Příspěvek od flubber »

Takže to vypadá, že nikoho nic nenapadlo :cry:

Vyměnil jsem čidlo teploty chladící vody ale žádné zlepšení (to staré se protáčelo). Pak jsem odpojil hadičku od podtlakového čidla a ucpal ji (konektor zůstal připojený) - volnoběh se krásně ustálil na 900ot ale spotřeba stoupla tak na 12l/100km. Vyměnil jsem tedy čidlo podtlaku a žádné zlepšení. Jediné, co pomohlo, nastartoval jsem a v okamžiku, kdy byl volnoběh okolo 1000ot (míň se mi nepodařilo "chytit") jsem odpojil konektor od krokového motoru. Volnoběh je stabilní, při studeném motoru má 700ot, při zahřátém těsně nad 1000ot. Takže jsem zpět na začátku, kdy krokový motor nefungoval...
peha
Začátečník

Ten isty problem

Příspěvek od peha »

Ako to dopadlo, podarilo sa to opravit? Ja mam ten isty problem uz asi tyzden
trutan
Fiaťák

Re: Punto 75 volnoběh

Příspěvek od trutan »

ako dopadlo riesenie problemu? raz mi na aute vyrazne kolisali otacky, raz mi to po nastartovani zdochlo...........tiez chcem menit krokovy motorcek,
Odpovědět

Zpět na „Punto - motor“