HELP - Spojka - ložisko

Vše o motoru a převodovém ústrojí, poruchy, úpravy, rady a typy, topení a chazení

Moderátoři: peta.smolik, mad mike, Katy, Matto

Patrik
Zkušenej Fiaťák

HELP - Spojka - ložisko

Příspěvek od Patrik »

Píská mi ložisko spojky. Jelikož výměna je poměrně drahá, a obložení spojky je si myslím stále v dobré kondici, nechce se mi jen kvůli pískajícímu ložisku spojku měnit.

Může se něco přihodit horšího, budu-li jezdit s pískajícím ložiskem ? Nějaké zadřítí, prodřítí, či další škody ?
Groupe F.I.A.T. forever ! Uno Turbo i.e. Mk1, Punto 1.2 16V ELX Mk2
Reklama

ferrigno
Začátečník

Příspěvek od ferrigno »

Ahoj, mám stejný problém. V servisu mi řekli, že jenom rozebrání a zase složení spojky dá dost práce.

Tak nevim jestli do toho mám jít nebo ne?
majco
Všeználek

Příspěvek od majco »

Takto by ti stačilo vymeniť ložisko za pár korún ! plus práca asi 2000sk ked ložisko zničí aj prítlačný kotúč tak komplet spojka plus práca ! záleží na tebe ! a hlavne aké chceš mať spolahlivé auto ja by som vymenill komplet spojku a je pokoj ale záleží na tebe! Robil som to minulý rok a dal som Valeo a je klud! Mám Punto 55 a spojka Valeo 2800sk+ práca v servise 1500sk
Punto-MK2 1,2 8V 2001
Punto-Mk1 1,1 8V 1996
Vencapunto
Všeználek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vencapunto »

Souhlasim s Majcem,taky mi pískalo ložisko a za měsíc se mi o něj prošoupal přítlačák,a když se měnil přítlačák tak celá spojka i s lamelou.Já dával za Valeo cca 2300kč a práce doma.
Patrik
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od Patrik »

Vencapunto píše:Souhlasim s Majcem,taky mi pískalo ložisko a za měsíc se mi o něj prošoupal přítlačák,a když se měnil přítlačák tak celá spojka i s lamelou.Já dával za Valeo cca 2300kč a práce doma.
Co máš za auto ? Kdes koupil ten set od Valea ?
Mario
Fiaťák

Příspěvek od Mario »

měnil jsem ložisko na spojce nedávno rozhodně bych s tim moc nejezdil .

stálo 1600 kč + práce . zbytek spojky byl v pohodě .
(1.2 16v, 80ps , 6 speed) + pure Italia = Sporting (zatím najeto 182tis.km)
Vencapunto
Všeználek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vencapunto »

No mam MKI 1,2 8v a obědnával sem to u nás v takovim krámečku,ale vozej to odněkud z velkoskladu z Práglu,nevim jestli z Elitu nebo z Autokelly nebo něco podobného
standor
Fiaťák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od standor »

Ti taliáni jsou asi nepoučitelní.Teď mi leží v garáži převodovka ze stila 1.4 a to ložisko tam je zase plastové :!: :evil: Už to před 3 roky měnil na Puntu brácha a dával tam nějaké z una.Bylo kovové.Zatím bez problémů.
Mario
Fiaťák

Příspěvek od Mario »

u UNA jsem ze spojkou problém nikdy neměl ....
(1.2 16v, 80ps , 6 speed) + pure Italia = Sporting (zatím najeto 182tis.km)
Patrik
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od Patrik »

Mario píše:měnil jsem ložisko na spojce nedávno rozhodně bych s tim moc nejezdil .

stálo 1600 kč + práce . zbytek spojky byl v pohodě .
Zkušenost pro ostatní: Jezdil jsem s tím asi 3 týdny, co to začalo pískat. Dnes však během cesty z práce K.O. - nejde řadit. Vyjel jsem - pohoda (kromě pískaní), po 2-3 kilometrech jsem cítil, jak řadící páka tuhne, problémy s řazením. Po dalších 2-3 kilometrech jsem předjížděl jiné auto, když jsem byl na jeho úrovni chtěl jsem přeřadit ze 3 na 4, ale ouha - 3 jsem vyřadil, ale žádnou jinou rychlost jsem následně nebyl schopen zařadit. Ne že by to šlo přes zuby, prostě jako by byla řadící páka zablokovaná. Bylo to groteskní - jel jsem v souběhu s tím předjížděným autem snad 100m ... Nakonec jsem tam cosi ještě vrazil a tak tak jsem dojel domů.
Shodou okolností jsem zrovna dnes ráno (to jsem asi jasnovidec..)objednal set spojky Valeo, takže už netrpělivě čekám jak přijde a šup s tím do servisu. Do mé 16V verze stojí set cca 5500Kč (Valeo, LUK, Sachcs ..) a do 8V "jen" cca 3500 od Valea. Naštěstí mám známého, který mi sehnal Valeo pro 16V za 3100,- Tak snad dobrý kup. Hlavně ať to jede a vydrží aspoň dalších 700.000 km :-).
TV-Punto
Všeználek

Příspěvek od TV-Punto »

Sachs za 5,5? nejak divne lacne :)

FIAT PUNTO MK2b 1.2 44kW r.07
FIAT MULTIPLA 1.6 76kW r.99
BMW 525TDS A/T TOURING 2,5 V6 105kW r.98
Patrik
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od Patrik »

standor píše:Ti taliáni jsou asi nepoučitelní.Teď mi leží v garáži převodovka ze stila 1.4 a to ložisko tam je zase plastové :!: :evil: Už to před 3 roky měnil na Puntu brácha a dával tam nějaké z una.Bylo kovové.Zatím bez problémů.
Nechal jsem to spravit v Araveru (VW), postěžoval jsem si před mechanikem, co to Fiat používá za šmejdové plastové ložiska a ten mi řekl, že koncern VW používá obdobné plastové shity...
Prostě nová doba, cost saving je všude.
Patrik
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od Patrik »

Jinak vždycky mi šla spojka docela ztuha. Teď, když jsem nechal vyměnit celý set spojky, tak jde jako máslo. Je to úplně jiný pocit - úplně jiné auto. Furt mi vrtalo hlavou, proč Fiat použil u spojky Mk2 hydrauliku. Až teď to konečně vím. Když je správně seřízená, odvzdušněná a v dobrém stavu, chodí fakt jak máslo. Stálo mne to 3100+1500 (práce v autorizovaném servisu Škoda), ale fakt toho nelituju. Je to paráda, jsem unešen, nikdy jsem takovou spojku neobsluhoval.
Stanno
Zkušenej Fiaťák
Kontaktovat uživatele:

piska len pri cuvani...

Příspěvek od Stanno »

ak mi to piska len pri cuvani? je to tiez to spojkove lozisko?

dik ..
Fiat Stilo 1.6 16V, 201tis.km, r.v.2001
Stanno
Zkušenej Fiaťák
Kontaktovat uživatele:

Re: HELP - Spojka - ložisko

Příspěvek od Stanno »

zdar.. nieco mi piska v rozmedzi rychlosti 90 - 100 km/h ...na 5ke.. ide mi aj pedal spojky tvrdo.. bude to lozisko??
Fiat Stilo 1.6 16V, 201tis.km, r.v.2001
Odpovědět

Zpět na „Punto - motor“