Vymena oleja

Vše o motoru a převodovém ústrojí, poruchy, úpravy, rady a typy, topení a chazení

Moderátoři: peta.smolik, mad mike, Katy, Matto

bluesman
Začátečník

Vymena oleja

Příspěvek od bluesman »

Ahojte,

som lama co sa tyka aut, ale zas nie uplne nesika :) co vsetko je potrebne na vymenu oleja v motore punte mkIIb? auto ma cez 3 roky, takze do servisu sa mi moc nechce chodit... (130 € neviem ci je vela, ci malo...)

vedel by som to vymenit aj sam? nemam ale nikde taku tu technicku jamu pod auto...

diky
Punto Classic 1.2 8V
Reklama

xeromax
Všeználek
Kontaktovat uživatele:

Re: Vymena oleja

Příspěvek od xeromax »

staci trosku prebehnut forum a vsetko najdes, potrebujes kluc na filter, imbusovy kluc velkost neeviem, jamu ti netreba, 130€ ja za vymenu neskutocne vela, ak je to aj s materialom tak mas robotu za 100€, ak bez tak je to zdieranie nie cena za pracu, je to robota na 3/4 hodiny
FIAT PUNTO II 1.2 8V 44kW EL
2009 -- 129,6dB
2010 -- 133,5dB
http://fotoalbumy.azet.sk/xeromax/my-punto/
http://www.xtuning.tk
peta.smolik
Všeználek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od peta.smolik »

bluesman píše:Ahojte,

som lama co sa tyka aut, ale zas nie uplne nesika :) co vsetko je potrebne na vymenu oleja v motore punte mkIIb? auto ma cez 3 roky, takze do servisu sa mi moc nechce chodit... (130 € neviem ci je vela, ci malo...)

vedel by som to vymenit aj sam? nemam ale nikde taku tu technicku jamu pod auto...

diky
Já myslím že to zvládneš Potřebuješ akorát novej filtr a olej a klíč na povolení imbus-šroubu na vaně a něco na vyjetej olej
Najed si s autem nad nějakou prohluben abyses pod motor vešel Prvně ale vyndej měřící sondu pak zátku na bloku pak zespod povol a vyšroubuj šroub z olejové vany a pak povol a odmontuj filtr(měl by jít povolit rukou-zatahuje se zas rukou bez klíče) Něco si pod to dej at to nechlejstá na zem. Pak to nech tak 20minut odkapat zamontuj šroub do vany, rukou zašroubuj filtr a nalej olej a dej ho tam na horní rysku sondy pak zadělej víčko a můžeš jet Zhruba po 30 km zkontroluj hladinu kolik ho tam je bo filtr si něco vezme a kdyžtak dolej olej
Punťa fire, Rosso Tiziano
Fiat 128 sport 1300 SL, zatím rozebrán na prvočinitele
skybar
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od skybar »

Pozri na tomto linku,to by ti malo stačiť:
http://web.telecom.cz/rozsini/puntoMk1/udrmot.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
PUNTO MK1 55,r.v.96,40KW,ELX, 5dver.
jahnny
Fiaťák

Příspěvek od jahnny »

niektore servisy maju akciu ze ked u nich kupis filter s olejom tak mas výmenu gratis.. otazna je kolko si prihadzuju na material. Ale ako ti pisali vymenit to nie je tazke, a z netu olej vyda celkom dobre napr. http://www.autoolej.sk" onclick="window.open(this.href);return false; ..atd. Pripadne by som pouzil aj nieco na precistenie motora.
Fiat Punto 60SX Cult 1.2 8V mk1
Fiat Punto Sporting 1.2 16V mk2a
Graun
Znalec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Graun »

Je to jednoduché. Je vhodné mít motor trošku rozehřátý, ať ten olej vyteče co nejvíce.
1) Vytáhni krytku pro nalévání oleje.
2) Přizvedni si auto na zvedáku, ať máš lepší přístup. pak povol imbusovým klíčem 12 ten výpustný šroub.
3) Začne Ti vytékat olej, který nech celý vytéct. Si můžeš mezitím vykouřit cigárko
4) Povol olejový filtr, buď klíčem nebo rukou, popř. i když toto selže, stačí do filtru zboku narazit šroubovák a pootočit jej. Pozor ve filtru je také olej.
5) Nyní je třeba našroubovat nový filtr. Nejdříve však namaž tím starým olejem gumičku na těsnění na tom novém filtru. Lépe ci to pak sedne a bude to těsnit. Filtr pak stačí dotáhnout "s citem" rukou.
6) Zašroubuješ výpustný šroub do vany
7) naleješ olej (10W40) po rysku (podle typu motoru - MK1 ~3,5litrů, MK2 ~ 2,7litrů - pro přesnější číslo mrkni do manuálu).

Když nebudeš moc spěchat, za půl hoďky to máš hotové. Starý olej přelej do nějaké nádoby a odvez do sběrného dvora.
F/I/A/T MAREA WEEKEND 1.6 16V ELX 7/1998 76kW
F/I/A/T PUNTO 1.2 8V ELX 11/1999 44kW (MK2)
Petr1968
Všeználek

Příspěvek od Petr1968 »

Ve sběrném dvoře u nás olej neberou.Vylil jsem ho do popelnice :mrgreen: :mrgreen:
jaysun
Fiaťák

Příspěvek od jaysun »

tak cena je brut :D ked za olej a filter das 50eur tak za pracu si dost pytaju :lol: a nezabudni na vzduchac po klkych km to menis alebo len preistotu???
fiat punto mk2 1.2 16v sporting
peta.smolik
Všeználek
Kontaktovat uživatele:

jaysun píše:tak cena je brut :D ked za olej a filter das 50eur tak za pracu si dost pytaju :lol: a nezabudni na vzduchac po klkych km to menis alebo len preistotu???
Cože? Co to je za blbost?
Olejový filtr Bosch kupuju za 86kč
litr oleje 10w 40 polosyntetika 100kč potřebuješ 3,5 litru
Když sem línej jako že ted sem páč sem po úraze a oper. tak si olej nechám měnit tak mně celá sranda včetně práce filtru i oleje vyjde na max. 500kč což je dle kurzu necelejch 20euro
jaysun
Fiaťák

Příspěvek od jaysun »

peta.smolik píše:
jaysun píše:tak cena je brut :D ked za olej a filter das 50eur tak za pracu si dost pytaju :lol: a nezabudni na vzduchac po klkych km to menis alebo len preistotu???
Cože? Co to je za blbost?
Olejový filtr Bosch kupuju za 86kč
litr oleje 10w 40 polosyntetika 100kč potřebuješ 3,5 litru
Když sem línej jako že ted sem páč sem po úraze a oper. tak si olej nechám měnit tak mně celá sranda včetně práce filtru i oleje vyjde na max. 500kč což je dle kurzu necelejch 20euro
to mas dobre unas magnatec 10w 40 stoji 26 eur 6 eur olejak 15 eur vzduchac :D a to je cez elit a vtedy ten olej mali v akcii :D ja kupujem lacnejsie ale ked nemas znameho hold su take ceny
TV-Punto
Všeználek

Příspěvek od TV-Punto »

magnatec by som do punta nedaval, ked uz tak shell...

FIAT PUNTO MK2b 1.2 44kW r.07
FIAT MULTIPLA 1.6 76kW r.99
BMW 525TDS A/T TOURING 2,5 V6 105kW r.98
jaysun
Fiaťák

Příspěvek od jaysun »

schell no len kazdy tu nema nan :D ja som daval aj vat oil dobre preferencie co sa tyka skusok :D
peta.smolik
Všeználek
Kontaktovat uživatele:

jaysun píše:schell no len kazdy tu nema nan :D ja som daval aj vat oil dobre preferencie co sa tyka skusok :D
To není možný že by byly takový rozdíly
Přiznávám olej.filtry Bosch kupuju levněji páč mám 35% slevu Bosch diesel je můj zaměstnavatel ale stejně i bez slevy max. 150kč
Pro olej jezdím do velkoskladu Slovnaft a beru co zrovna maj takže Madit, Castrol, Agip, Mobil, BP a ceny jsou tak nějak furt stejný do 110kč za litr
Vzducháč mně stává do 150kč
jaysun
Fiaťák

Příspěvek od jaysun »

peta.smolik píše:
jaysun píše:schell no len kazdy tu nema nan :D ja som daval aj vat oil dobre preferencie co sa tyka skusok :D
Přiznávám olej.filtry Bosch kupuju levněji páč mám 35% slevu Bosch diesel je můj zaměstnavatel ale stejně i bez slevy max. 150kč
Pro olej jezdím do velkoskladu Slovnaft a beru co zrovna maj takže Madit, Castrol, Agip, Mobil, BP a ceny jsou tak nějak furt stejný do 110kč za litr
http://www.elitecat.sk/ArticleSelection.aspx?B=0" onclick="window.open(this.href);return false; olejovy :D http://www.elitecat.sk/ArticleSelection.aspx?B=0" onclick="window.open(this.href);return false; vzduchovy :D http://www.motoolej.eu/motoolej/eshop/6 ... ove-motory" onclick="window.open(this.href);return false; a tu su oleje len ber to ze on ma mk2b a tam su ceny ine a ko u mk1 ale je to tak ze unas su ceny vssie bohuzial :oops: :evil:
peta.smolik
Všeználek
Kontaktovat uživatele:

jaysun píše:
peta.smolik píše:
http://www.elitecat.sk/ArticleSelection.aspx?B=0" onclick="window.open(this.href);return false; olejovy :D http://www.elitecat.sk/ArticleSelection.aspx?B=0" onclick="window.open(this.href);return false; vzduchovy :D http://www.motoolej.eu/motoolej/eshop/6 ... ove-motory" onclick="window.open(this.href);return false; a tu su oleje len ber to ze on ma mk2b a tam su ceny ine a ko u mk1 ale je to tak ze unas su ceny vssie bohuzial :oops: :evil:
Hoši ale jestli kupujete olej po litru tak se nedivím. Proč nejedete do velkoskladu? Musí na Slovensku existovat velkosklady maziv Já to kupuju jedině tam a nebo ve větších servisech kde berou olej v sudech a občas i tam se dá narazit na Gut cenu Nedají mi to sice v origo plastech ale olej si vybereš podle tabulky a doneseš si na něj nádobu sám případně když je to velkosklad tak maj profi kanálek se stavitelným rozchodem a tam ti to vyměněj za jednotnou cenu 80-100kč Najdi si ve svým okolí velkej zemědělskej podnik kde mají hodně traktorů a tam budou mít určo velkosklad olejů a maziv Já takhle jezdím do Agro Měřín kde maj zastoupení Slovnaft ale prodávají i jiný značky než Madit Olej filtr kupuju v Jihlavě v prodejně Bosch a vzducháče Auto Kely nebo Meteor nebo ADH když su v Brně tak třeba azzurra ceny jsou vesměs stejný Pokud bych ty oleje měl kupovat tak blbě jak ty tak se taky prohnu
Odpovědět

Zpět na „Punto - motor“