DISKUZE - Klimatizace

Vše o motoru a převodovém ústrojí, poruchy, úpravy, rady a typy, topení a chazení

Moderátoři: peta.smolik, mad mike, Katy, Matto

Odpovědět
J.kiwi
Fiaťák

Příspěvek od J.kiwi »

Díky za tip - momentálně jezdím bez kabinového filtru, prorože už mi 2 x objednali špatný - tak jsem původní vytáhl a dal jim ho (proto možná cítím smrad z klimy :shock: ).

Nabízeli mi totiž nějaký sprej na desinfekci - tak pokud nepomůže výměna kabinového filtru, tak ho koupím a nastříkám.
Jo a jaký kabin. filtr používáte - uhlíkový nabo obyč. papírový.
Fiat Punto 5d 02, 1.2 8v, AC,ABS, 6airbag,
Reklama

Anduril
Znalec

Příspěvek od Anduril »

Ja mam nejaky polsky uhlikovy, Filtron kupovany v autokelly za par stovek.
Ford Focus 1.6 Trend X 2009
ex. Fiat Punto MK2 1.2l 16V HLX 3dv.
Graun
Znalec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Graun »

Filtr podle toho jake chces mit pohodli.
Uhlikovy Ti plne odfiltruje veskere zplodiny, takze necitis treba pred sebou smradlavou avii, nevyhodou je vyssi cena a kratsi zivotnost filtru, rychleji se ucpava.
Papirovy je opakem uhlikoveho (ja osobne davam papirove), na avii si davam vnitrni okruh.

Co se tyce jezdeni bez pyloveho filtru, nedoporucuje se to, vzhledem k tomu, ze si zasvinis cely system klimatizace. Ono je velice jednoduche nasat pyly, ktere ve vlhkem prostredi u vyparniku vytvori plisne a pak to uvnitr smrdi.
Osobne si cistim klimu a nestoji to moc penez.
Pouzivam na to AJATIN roztok
Oddelas ten pylovy filtr a na zapnuty ventilator (stupen 4) to strikas primo na nej - rozprasovacem.
Roztok se pripravi tak, ze to smichas 50/50 s vodou. Na jedno cisteni Ti postaci dat 0,2L toho Ajatinu s 0,2l vody. Pak to mas 5% roztok. Jeste nakonec muzes nastrikat trochu na pylovy filtr, pokud jej mas starsi, at znicis i mikroby na nej. Muzes to i vylepsit, kdyz pak na nej das jeste trochu gelove vune, to pak provonis cele auto.
V kazdem pripade nesmi byt zapnuty vnitrni okruh, protoze se zavre klapka a uzavre privod vzduchu z venku (nemoznost aplikace na ventilator).
Nechej to pusobit alespon 15minut, pak lze smele pouzivat klimatizace (na obalu je vyznaceno, ze tech 15minut je vhodne pro spolehlivou desinfekci).

Jsou mozne i alternativy, ale bez zaruky (ten Ajatin je vyzkouseny na marejce, v Puntu klimu nemam). :wink:
F/I/A/T MAREA WEEKEND 1.6 16V ELX 7/1998 76kW
F/I/A/T PUNTO 1.2 8V ELX 11/1999 44kW (MK2)
Anduril
Znalec

Příspěvek od Anduril »

Vi nekdo, jak to je s manualni klimou u Punta v zime? Jak je ted pod nulou, nechce se mi klima pustit - kontrolka sviti, ale magneticka spojka na kompresoru nesepne. Jednou sepla, ale hned se to zase vyplo. Je to tim, ze je proste zima? Nemo se mi neco po*****?
U jinych znacek (Renault, ford napr.) jsem se docetl, ze pri nizke teplote se klima nepusti (i ta manualni), ale v navodu k puntu nic takoveho neni.
Ne ze bych potreboval klimovat, ale hodi se to na odmlzeni oken.
Vasek176
Zkušenej Fiaťák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vasek176 »

Ahoj..mě klíma běží i v zimě..být tebou tak zajedu do servisu at ti měří lyn a popřípadě vymění
Anduril
Znalec

Příspěvek od Anduril »

Napln byla menena koncem srpna, tak leda by byla nekde dira a vsechno to uteklo (ale jeste zacatkem prosince ta klima jela..). Ma nekdo dalsi poznatky, nez se vydam poptat do servisu?
Graun
Znalec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Graun »

Anduril píše:Napln byla menena koncem srpna, tak leda by byla nekde dira a vsechno to uteklo (ale jeste zacatkem prosince ta klima jela..). Ma nekdo dalsi poznatky, nez se vydam poptat do servisu?
Tak vyzkouset klimu muzes nasledovne. Zapni ji (samozrejme s nastartovanym motorem), a otevri pak haupnu. Pak si dej ruce postupne na hadice, resp. hlinikove trubky a budes sledovat teplotu - studene/teple.
Studena (spise ledova) bude trubka vedouci z vyparniku do kompresoru-nizkotlake vedeni (ma vetsi prumer - 19mm) a tepla pro zmenu vedouci z kompresoru do kondenzatoru-vysokotlake vedeni (umisteny pred chladicem), ktera ma mensi prumer (okolo 13mm). Pokud teda nebudes mit ty trubky teple/studene, pak poznas, ze klima neni f-ni.
Pro zvyseni znalosti z oblasti f-ce klimatizace doporucuji si prostudovat napopis principu

Take bys mohl vysledovat, ze kdyz zapnes klimatizaci tak dojde ke kratkodobemu zvyseni otacek, RJ se snazi vyrovnat ztratu vykonu (elmag spojka na kompresoru je v podstate takova brzda :lol: ).

V manualu na auto (sice to je Marea, ale je to podobne) jsem nasel toto:
"Skutecne pripojeni kompresoru zavisi na nasledujicich podminkach:
- venkovni teplota pod 5°C( vypnuti pod 4°C a opetovne zapnuti nad 6°C)
- teplota snimana protimrazovym snimacem (vypnuti pod 3.5°C a opetne
zapnuti nad 5°C)
Plus zavisi na nastaveni presostatu a ridici jednotky klimatizace."

2Vasek: Jak sis jisty, ze Ti bezi klima? Plati vyse uvedene. Btw ten tvuj "plyn" alias chladivo R134a se nemeni, ale doplnuje.
:wink:

Hodne zdaru s odstranovanim zavady.
F/I/A/T MAREA WEEKEND 1.6 16V ELX 7/1998 76kW
F/I/A/T PUNTO 1.2 8V ELX 11/1999 44kW (MK2)
Anduril
Znalec

Příspěvek od Anduril »

Diky za popis.
Nicmene myslim, ze vim, kdy klima jede - kompresor se musi pustit ne? Aspon jsem si to myslel:) Jenze ten muj se proste nepusti - spojka nesepne, otacky se nezvysi. Pripadne sepne a po par vterinach se zas vypne.
Takze mi to spise sedi na ten popis od Marei, tedy je pod 4°C, kompresor nejede..tohle by sedelo i na fci klimy u jinych znacek aut, kde pod 5° vetsinou klima taky nejde. Rekl bych, ze kdyby se klima pustila pri takove teplote, musel by vyparnik zamrznout.
Stejne mam cestu do mesta, zeptam se u fiatu :) kazdopadne diky.
J.kiwi
Fiaťák

Příspěvek od J.kiwi »

klima ti v zimě spínat nebude - řešil jsem to , když jsem loni v zimě auto kupoval - zajel jsem s majitelm do origo Fiat servisu - tam mi řekli, že se v zimě klima nesepne - je to tam nějak nastavené - tak jak píše GRaun
Fiat Punto 5d 02, 1.2 8v, AC,ABS, 6airbag,
Anduril
Znalec

Příspěvek od Anduril »

Jj, diky za info. Dneska rano jsem to byl overit v Ove ve fiatu a je to prej tak, ale v patek to jeste vyzkousi, az mi budou menit olej..
Anduril
Znalec

Re: DISKUZE - Klimatizace

Příspěvek od Anduril »

Takze je to skutecne tak, v servisu mi klimu vyzkouseli, jede prej dobre. Ale jak je venku pod 5°C, tak se nezapina.. Taky o tom mohla byt zminka v navodu :roll:
FetesBrod
Zkušenej Fiaťák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FetesBrod »

platí to u všechn aut, nebo jen u špunta
MK2 1.2
Obrázek
Anduril
Znalec

Příspěvek od Anduril »

Vicemene asi u vsech aut s klimou. Jde o to, ze by mohl zamrznout vymenik v takove kose.
Tatkovi to na focusu taky nejde spustit pod 4°C. Vyjimkou je fce odmrazeni celniho skla, tehdy se klima pusti.. U twinga to pod 5°C taky nejde pustit.
Ale aspon to je v navodech napsane :roll:
PeterP
Začátečník

Příspěvek od PeterP »

Kupil som si tento pripravok na dezinfekciu klimy http://wurth.sk/media/katalog/04714_sk_A.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; . Viete mi poradit kde najdem odtokovu hadicku na skondenzovanu vodu?
Punto MK2b 2004 1.2 16V
frogh
Fiaťák

Příspěvek od frogh »

kolko ta to stalo? Ja som kupoval kim- tec za 10 €.
1,2-16V, rv.02, 5dv.,
Odpovědět

Zpět na „Punto - motor“