Ahoj všichni! Možná jsem "objevil" Ameriku, ale nikde jsem to tu nenašel: Tipo 2016 jsem koupil před rokem a půl s 17K km po důchodcích. Motor se mi zdál línej, tak jsem měl snahu ho trochu roztočit, oživit. Tankoval jsem Natural 95. Jezdím defacto jen mimo město po silnicích 1. a 2.třídy, snažím se jezdit plynule, ale svižně. A právě, když se tomu "šláplo na krk" při potřebě větší akcelerace, tak se motor ozýval tupým dunivým zvukem, jako by byl špatně předstih, nebo špatný svíčky, nebo ... a zrychlení nic moc. V loni na podzim mě trefila srna a tak jsem přesednul do Brava 1,2 60kW. A jaké bylo moje překvapení, jak se ten motor v Bravě krásně a ochotně roztáčí se sobě přiměřeným výkonem. Po opravě jsem Tipo začal řešit dál. Po náhodném natankování BA95 u Mollu jsem pozoroval znatelné zlepšení chodu motoru. To mě přivedlo na myšlenku tankovat 98. Trochu jsem sbíral informace na netu a informace o kompresním poměru mojí jednačtyřky v závislosti na tom, zda tankovat 95 nebo 98 mmě o 98 přesvědčilo. Už jsem vyjel několik nádrží 98 a mohu to shrnout takto: motor se velmi ochotně roztáčí do maxima za přirozeného - zdravého zvuku motoru.V táhlých stoupáních auto zřetelně míň vadne, než dřív. Tedy je krouťák stabilnější. Výkonově bych to asi moc nepřeceňoval. Spotřeba dolů nešla(zatím), spíš naopak, protože si to zrychlení teď s úsměvem pod fousy užívám. Třeba mě to přejde?

A ano, 98 je dražší než 95, ale mě to za to stojí.
Jak to máte vy? Laboroval někdo stejně?