do zítřka se musím rozhodnout, jestli kývnu u na koupi TIPA, 1.4, 70kW, kombi.
Včera už jsem byl skoro rozhodnutý, že ano, ale ještě jsem porovnal max. kroutící moment u Tipa a mé stávající staré fabie (1.4, 16V, 55kW, kombi, 2006) a je cca. stejný .. 127Nm vs. 126Nm.
Bohužel Tipo před koupí nemám kde vyzkoušet.
Jako alternativu k Tipu mám i30, 1.5 CVVT (=DPI), atmosféra, 81kW, kombi. Ten motor je nový, s dvěma vstřiky na válec, tichý, svižný, rychle se ohřívá, všude ho chválí. Cenově to bude plus mínus stejné (Tipo výbava Lounge, i30 Comfort).
Co mě u i 30 vadí je to, že má jen dojezdovou rezervu, žárovky v předních světlometech asi nezvládnu sám vyměnit, kufr je takový odfláknutý. A kromě start-stop musí člověk vypínat i asistenta držení v jízdním pruhu, jinak se to je přetlačovaná při vyhýbání se kanálu. Navíc bych za masku chladiče musel nechat dolepit nějakou mřížku s menšími otvory, jinak není chráněný chladič. Fiat má jinak navíc xenony + vyhřívané sedačky vepředu.
Šli byste radši do papírově živějšího auta za podobné peníze? I30 má spotřebu cca. 6l.
Tipo se mi líbí o dost víc, ale chtěl bych něco o trošku živějšího jak moje současná fabie

Předem děkuju.