Přeskočený rozvodový řemen.

Vše o motoru a převodovém ústrojí, poruchy, úpravy, rady a typy, topení a chazení

Moderátoři: peta.smolik, mad mike, Katy, Matto

moo
Začátečník

Přeskočený rozvodový řemen.

Příspěvek od moo »

U mého punta 1.9 Jtd 59kw 2001, vlivem uvolnění vačkoveho kola a prasknutí klínku došlo k přeskočení rozvodového řemene o 3 zuby. Auto samozřejmě strašně kouřilo, netáhlo, zvyšena spotřeba, ubytek vody(ubytek vody se pozdeji ukazalo že byl způsoben zkříplym těsněnim u vodniho čerpadla). Nechal jsem to opravit. Par kilometru jsem s tim ještě jel než to šlo na opravu.

Od více lidí jsem slyšel, že jtd se nemuže "potkat". Takže jsem se nedival do motoru. Bohužel po opravě auto pořád kouří(obrovsky černy oblaky za autem, když je v nizkych otačkach a zatěži, jinak po celou dobu jizdy decentní černá čára za autem), netáhne (normálně auto táhlo krásně už tak od 1200ot. ted aby to trochu jelo musim mit aspon 1800) a mám zvýšenou spotřebu(cca o litr a pul vic, což je při ty nezpaleny naftě co jde z vyfuku a při těch otačkach jasny). Takže stav je takovej že rozvody jsou opraveny, sam jsem čistil egr ventil, ale jediny čeho jsem dostahl, tak že to po každy opravě po nějakou dobu kouři min.

Zajimalo by mě čim to ještě muže byt, že auto pořad nejede jak by mělo. Mohlo se v motoru něco mechanicky poškodit (nemuže potkat, ale 3 zuby jsou dost)? Po čem by se dalo jit dal jako možny přičině? Turbo? Vstřiky? Ma cenu nějak demontovat motor? Sani bych netipoval, protože to už jsem protahl takovym kouzelnym sprejem na čištění a efekt byl zase ktratkodobej, což vede k tomu že to není hlavní příčina.

Ještě bych dodal že motor je trochu hlasitější než před posunutim rozvodaku a ma vyšší ton.
Reklama

zdeno255
Fiaťák

Re: Přeskočený rozvodový řemen.

Příspěvek od zdeno255 »

Mal si dať hneď zmerať tlaky vo valcoch. Pravdepodobne sa ti stretli ventili s piestami.
Fiat Punto II rv.00 1.9 JTD, Fiat Marea 1.9 JTD 105 chip 130 PS
OndraK
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od OndraK »

Nepotkají se 1.1 a 1.2 FIRE motory, JTDčko si normálně ťukne, máš štěstí, že to byly jen tři zuby. Nejezdit, opravit hned.
Punto 1.2 8V, rv. 02 - slouží dál už zase nám
Saab 9-5 Aero

ex:
Punto 55 S, rv. 96 - odpočívá v pokoji
Alfa Romeo Giulietta TBi QV - odpočívá v pokoji 😢
Honda Civic 8G 1.8
Lubosh_CZe
Fiaťák

Příspěvek od Lubosh_CZe »

A co takhle DOHC 1.2 16V 63 kW ? Ten se potká ?
'98 Fiat Punto ELX cabrio - 1.2 16V DOHC Fire (63 kW) "black widow" ...
ex '94 Fiat Punto S 55 ...
patriot99
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od patriot99 »

Lubosh_CZe: Podle informaci co mam se potka :| :!:
Naposledy upravil(a) patriot99 dne 01 čer 2015, 11:04, celkem upraveno 1 x.
Fiat Punto 1.2 59kW
OndraK
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od OndraK »

Jojo, i 16V se potká. Měl jsem to upřesnit, že nepotkání platí jen pro 8V :-)
Punto 1.2 8V, rv. 02 - slouží dál už zase nám
Saab 9-5 Aero

ex:
Punto 55 S, rv. 96 - odpočívá v pokoji
Alfa Romeo Giulietta TBi QV - odpočívá v pokoji 😢
Honda Civic 8G 1.8
Lubosh_CZe
Fiaťák

Příspěvek od Lubosh_CZe »

Škoda, mohl jsem mít klidný spaní ... Samozřejmě, kdyby náhodou. :wink:
'98 Fiat Punto ELX cabrio - 1.2 16V DOHC Fire (63 kW) "black widow" ...
ex '94 Fiat Punto S 55 ...
moo
Začátečník

Příspěvek od moo »

OndraK píše:Nepotkají se 1.1 a 1.2 FIRE motory, JTDčko si normálně ťukne, máš štěstí, že to byly jen tři zuby. Nejezdit, opravit hned.
To je blby. Ted akorat co bude zahrnovat oprava. Snad to budou jen ventily... ale při ceně 800 za ventil z toho taky moc radost nemam.
moo
Začátečník

Příspěvek od moo »

Tak mě ještě napadá, neznáte někoho v okolí brna nebo velkyho meziřiči, kdo by mě to mohl opravit (za nějaky rozumny penize). Už jsem kontaktoval asi 10 mechaniků a nikdo s tim nechce mit nic společnyho.
puňťo
Začátečník

Příspěvek od puňťo »

Kde ma punto 55s znacku na bloku pre klukovu remenicu ? ... na vackovej vidno pekne aj na remenici aj na bloku ale dole som pozeral jak *** a nikde som nevidel (iba na remenici), ked som to poskladal tak mi to nedalo a hladal som este a objavil toto ... http://www.ulozisko.sk/obrazky/664402/DSC_0077.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

Je to dobre ? Ma ryska smerovat na ten "vystupok" na bloku?
Ex - Fiat Brava 1.4 12V SX
...............
Fiat Punto 1.1 55s 1997
dedii
Fiaťák

Příspěvek od dedii »

no je to pekne vidiet na tom obrazku , presne tak ma smerovať kľuka
Punto 55 1.1S 40kW r.96 ; 3D ; prejdená TransAlpina 2163mn.m.-Transfagaras-Bukurešť 2235km
puňťo
Začátečník

Příspěvek od puňťo »

Cize ak tomu dobre chapem dobre tak takto: http://www.fastimages.eu/images/dsc007sis.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; ?

respektive: http://www.fastimages.eu/images/beznzvyhy.png" onclick="window.open(this.href);return false; ???

---------------------------------------------------------

Tak este som prehladal cudzojazycne fora a nasiel som toto http://www.fastimages.eu/images/fiat11.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

ja mam rysku ako je naznacene cervene, ale niekto tam pisal ze je to dobre a niekto ze to a byt tak ako je modra ciara ... TAK CO JE TERAZ DOBRE ???
...............
Fiat Punto 1.1 55s 1997
dedii
Fiaťák

Příspěvek od dedii »

http://web.telecom.cz/rozsini/puntomk1/ozub.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Punto 55 1.1S 40kW r.96 ; 3D ; prejdená TransAlpina 2163mn.m.-Transfagaras-Bukurešť 2235km
puňťo
Začátečník

Příspěvek od puňťo »

Ked mienite posielat sproste odkazy, ktore som uz 4x videl radsej nepiste ... na tom obrazku na telecome je kokot vidno, kam to ma smerovat a na bloku nie je ziadna vyrazena ryska ... hodil som tu 2 obrazky nakreslene kde je to presne vidno kam si myslim ze to ma smerovat, stacila by odpoved ANO / NIE, ked neviete do pice nepiste ... takych "mechanikov" milujem
...............
Fiat Punto 1.1 55s 1997
puňťo
Začátečník

Příspěvek od puňťo »

Na bloku je tam taky vcnelok, sa pytam ci to ma smerovat nan alebo nie (odpoved ano / nie / 2mm nad / 4 mm pod by stacila), ja dostanem dalsi prijebany obrazok, ktory som pozeral uz 4x, ste taky jak taliani, nepoviete ale jebnete obrazok a oni nemozu vyfrezovat jednu posranu rysku.

Som tu na fore 3 tyzdne ale mam pocit ze tu nik nic nevie (cest vynimkam) lebo kazdy iba zajebava obrazky z manualov ci telecom alebo ine ... to mi pomoze neskutocne. To je tolko napisat 2 suvisle vety? ... zacnime komunikovat v obrazkoch, to bude TOP forum ...
...............
Fiat Punto 1.1 55s 1997
Odpovědět

Zpět na „Punto - motor“