Pomoc: alternátor nedobija

Elektronika, el. výbava, diagnostika, kontrolky, přístroje

Moderátoři: peta.smolik, mad mike, Katy, Matto

Petrik
Fiaťák
Kontaktovat uživatele:

Pomoc: alternátor nedobija

Příspěvek od Petrik »

Zdravím fiaťákov. Mám problém s dobíjaním batérie (vydrží cca 2 týždne), problémom je alternátor, nedáva 14,7 V ale cca 13-13,5 V - čo stačí na 2 týžnovu prevádzku v meste, so zapnutými svetlami bez rádia a pod. (kontrolka dobíjania nesvieti) mám možnosť vybrať iný alternátor z vrakoviska, ale cca 50 € sa mi zdá veľa, keďže to môže byt jednoduchá chyba, napr. uhlíky za pár eur. Mal niekto prosim vás už takéto podobne problémy ? Keď by to neboli uhliky može to spôsobit regulátor napätia ? (nemalo by vtedy skor prebíjat ? ) alebo usmerňovacie diody v mostiku ? Za rady vopred ďakujem.
Punto MK1 1,1 S 40kW/54k r.v.96
Reklama

oskarzv
Fiaťák
Kontaktovat uživatele:

Re: Pomoc: alternátor nedobija

Příspěvek od oskarzv »

Mne robilo to iste, vyriesila to vymena alternatora. Mna tiez napadlo, ze to moze byt uhlikmi a regulatorom. Moj start alternator bol asi 65A Magnet Marelli. Uhli su zalisovane spolu s usmernovacou diodov v jednom kuse a nedaju sa vymenit. U mna bol ten problem, ze uhliky boli rozne zodrate a na alternatore, boli drazky od uhlikov roznej hlbky. Znami mi zohnal novy alternator alebo zanovny, tiez Magnet Marelli, a tento bol 100 A. PO vymene, dobyja krasne.

Ak sa ty nechce velmi investovat, mal by tam pasovat aj alternator so Skoda felicia rok vyroky na 2000 a hlavne aby mal podobnu remenicu. Rozhone bude o polovicu lacnejsi ako na FIAT-a.
Fiat Punto 1,9 DS 44kW r2000
liborko
Všeználek

Příspěvek od liborko »

Nevim,já si uhlíky v regulátoru normálně vyměnil bez problému,stačí mít k tomu trafopájku. A pokud nedobíjí nebo přebíjí tak může být špatný samotný regulátor a ten není moc drahý
CROMA 1.9JTD/110kW r.06 -EMOTION-
Lancia Musa 1.4 16V r.11-PLATINO-
PUNTO 75 ELX r.96

IDEA 1.4 16V/70kW r.07
Stilo 1.6 16V/76kW r.02 Dynamic
Seicento 1.1 SPI HOBBY r.99...
TIPO 1.4 r.94...
UNO 1.5 MPI r.87
cinzano
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od cinzano »

Alternátor z vrakoviště nedoporučuju. Alternátory MM v Puntu mají bohužel jedno specifikum - pokud se dlouho nepohybují, zadírají se a praskají jejich skříně. U mě k likvidaci stačil asi čtvrtrok, kdy jsem s Puntem nejezdil. Samozřejmě první cesta vedla na vrakárnu - alternátor, který jsem si přinesl, vypadal bezchybně až do chvíle, kdy asi po týdnu skončil v naprosto stejném stavu (zadřený, prasklá skříň) jako ten původní.
To napětí se fakt zdá nízké, ale ještě bych zkusil změřit a) napětí bez odběru a teprve postupně zapínat spotřebiče, b) napětí při otáčkách cca 3000, ne volnoběžných c) klidový odběr z akumulátoru (může zvyšovat špatně zapojené autorádio).
Uhlíky jsem u tohoto konkrétního alternátoru neměnil, ale jestli se mi to správně vybavuje, ten plastový domeček uhlíků se dá otevřít a uhlíky normálně přepájet jako obvykle.
PuntoRacer
Všeználek

Příspěvek od PuntoRacer »

tento tyzden som daval opravovat altik tu v KE u jedneho pana, ktory sa tym zaobera 40 rokov a ten mi povedal, este predtym nez ten moj otvoril, ze to bude stator - choroba Punta...otvoril ho predomnou, skontroloval diody - OK, uhliky - ako nove, stator - KO ... novy stator 40,- eur...+ loziska 12,- eur ...celkova cena opravy + cena prace = 72,- eur...altik je ako novy...

kupovat altik od niekoho, koho nepoznas je ako kupovat macku vo vreci...radsej si daj zrepasovat svoj, ale vies ze je OK a ze nejaky ten rok zas vydrzi...ja mam na svoj este aj zaruku...
FIAT PUNTO STILE 1.2 16V GT Look
Facebook ---> Peto Hidasi
peter963
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od peter963 »

Peto ten altik ti robil pri malej stanici v garazi?
PETER Sn.-FIAT PUNTO-1.7 TD SX 5dvr.Ex
PETER Jun.-FIAT PUNTO-1.2 60 SX 3dvr.Ex
Prirastok FIAT FREEMONT 2l JTD
PuntoRacer
Všeználek

presne tam...tak sikovne zasite je to
peter963
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od peter963 »

Poznam to tam.Je to este stara skola.
PETER Sn.-FIAT PUNTO-1.7 TD SX 5dvr.Ex
PETER Jun.-FIAT PUNTO-1.2 60 SX 3dvr.Ex
Prirastok FIAT FREEMONT 2l JTD
cinzano
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od cinzano »

PuntoRacer píše:72,- eur...altik je ako novy...
Tak to se vyplatí, když cena funglnágl nového alternátoru s dvouletou zárukou je nějakých 2500 Kč, tj. 90 €... :roll:
PuntoRacer
Všeználek

ja neviem kde si nabral tu cenu ale u nas stoji +/- tolko

http://ecat.elit.sk/ArticleBrowser.aspx ... leTypeID=1" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.autokelly.sk/#PATH=3345620;3 ... T=16|LNG=1" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.aci.cz/fiat-punto-176-09-93- ... 32032.html" onclick="window.open(this.href);return false;
another
Fiaťák

Příspěvek od another »

Já kupoval zde:
http://www.mdily.cz/fiat/magneti-marell ... cia-y.html
...a žádný problém... 8)
Fiat Punto 60 SX, r.v. 1997, 3dv., French Exports
http://another.rajce.idnes.cz/Punto
cinzano
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od cinzano »

Už si to nepamatuju, je to tak dva roky. Je sice z Číny, ale funguje normálně.
turbom
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od turbom »

Muzu potvrdit, ze uz mam take repasovany alternator. Byly odrene civky. Akorat me repase stala asi 4000Kc.
Ta cena na tvem poslednim linku je pekna. :wink:
2008- Fiat Bravo 1.4 T-jet 110kw Emotion +LPG Stag Q-BOX. 2008 Fiat Linea-1.4 T-jet 88kw
Petrik
Fiaťák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petrik »

Tak po dlhom čase som sem prišiel a vidím, že ste si to tu poriadne rozoberali. Ako čítam tak asi bude treba dať zrepasovať alternátor. Myslel som, že postačí iba uhliky vymeniť alebo niečo iné ale ako vidím tak je toho viac čo sa môže do*ebať v altíku. Takže odporúčate zrepasovať?
Punto MK1 1,1 S 40kW/54k r.v.96
cinzano
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od cinzano »

Já rozhodně NE bez předchozího přesného určení toho, v čem je chyba. A rozhodně bych začal výměnou uhlíků (jeden je za 20-40 Kč), protože jestli je chyba skutečně v alternátoru, pak bude s nejvyšší pravděpodobností právě v nich.
Odpovědět

Zpět na „Punto - elektrika“