motorový olej
Moderátor: peta.smolik
-
- Začátečník
motorový olej
Zdravím Páliáky, mám dotaz ohledně motorového oleje. Jaký se má správně použít? Při první výměně co mám Pálio 1.2 16V mi dali MOGUL 15W-40 a nyní mi dali ze sudu, prý podle katalogu 10W-40. Který je tady lepší, který tam má být a jestli neva, že jednou byl takovej a jednou makovej? Díky moc.
- Reklama
první číslo je viskozita-čím menší tím tekutější i za nízkých teplot-vhodné na zimu,ale 10W je předepsaný.druhé číslo je teplotní odolnost - čím vyšší tím odlnější teplotám i ve vysoce namáhaných motorech.Další důležitý údaj je API třída-ale to je na dlouhé psaní a to se radši podívej na netu.Podle manuálu je předepsaný 10w-40,neuškodíš mu hustším , ale ani neprospěješ.10w jsou polosyntetiky a určitě mají delší životnost.nebezpečí je u levnějších olejů málo aditiv(zmiňovaná API třída) a větší zanášení motoru nečistotami.po dlouhodobém užívání levnějších olejů a potom přechodu na vysoce aditivované oleje se může uvolnit bordel který by mohl zanést olejové kanálky a kousl by se motor.Ale stává se to málokdy.Takže radši se vrať k polosyntetice.
-
- Začátečník