Prevodovka CVT
Moderátoři: peta.smolik, mad mike, Katy, Matto
Prevodovka CVT
Zdravim vsetkych fanusikov Fiat Punto. Chcel by som sa opytat ci ma niekto nejake skusenosti dobre, alebo zle z autom Fiat Punto 1.2 16V Elx CVT. Ale prosim len z prevodovkou CVT. Moc sa mi pacia veci co som sa o nej docital, ale chcel by som vediet skusenosti aj od uzivatelov tejto technologie. Nechcem kupovat tak povediac "macku vo vreci."
- Reklama
Re: Prevodovka CVT
Osobne mam dost velky odpor k automatickym ako aj robotizovanym prevodovkam, variator (CVT) sa vlastnostami blizi k idealnej prevodovke kde sa da menit pomer plynule (nekonecny pocet prevodovych stupnov). Viac vyrobcov robilo variatory do aut, ale postupne sa od nich upusta, aspon tak sa mi zda, ze u aut sa od nich skor upusta. Neverim, ze vydrzi tolko ako mechanika. Na lahkych motorkach to staci, ale mam taky dojem, ze auto je na to prilis silna kava aby to mohlo fungovat spolahlivo a dlho.
Navyse auto bez spojkoveho pedalu, ktorym mozes naraz prerusit alebo naopak pripojit krutiaci moment motora je ako jazdit s jednym okom, alebo bez jednej ruky. Mas o jeden ovladaci prvok s ktorym mozes ovladat auto menej. Neprejavi sa to v standardnych situaciach, ale skor v tych nestandardnych - sneh, lad, blato...
Oprava manualnej prevodovky je pomerne jednoducha zalezitost, zato oprava automatu je hroza.
Navyse auto bez spojkoveho pedalu, ktorym mozes naraz prerusit alebo naopak pripojit krutiaci moment motora je ako jazdit s jednym okom, alebo bez jednej ruky. Mas o jeden ovladaci prvok s ktorym mozes ovladat auto menej. Neprejavi sa to v standardnych situaciach, ale skor v tych nestandardnych - sneh, lad, blato...
Oprava manualnej prevodovky je pomerne jednoducha zalezitost, zato oprava automatu je hroza.
Punto Mk1 1.1 r.v. 1997 cca 140000 km
Převodovky CVT se běžně používají např. u traktorů, není to věc, která by byla překonaná vývojem. Tuším se tomu taky říká "drezína". Jak se to ale osvědčuje nebo neosvědčuje u aut, to nevím. Každopádně u Punta to je rarita, kterou bych si milerád odpustil. Kdyby se na tom něco pokazilo, nedovedu si představit, že bych to měl vozit někam k opravě, když manuální převodovku na Punto seženu za pár šupů na každém vrakovišti...
CVT bych se nebál třeba u Nissanu, který s tím má zkušenosti už několik desetiletí a montuje je snad do všech svých aut - od Micry 1.2 po Murano 3.5
Ale Fiat, nevim nevim...
Ale Fiat, nevim nevim...
1.2 F.I.R.E. 44 kW ex.
0.4 i.e. 24 kW
1.8 TSI 132 kW
0.4 i.e. 24 kW
1.8 TSI 132 kW