Záhada s volnoběhem

Vše o motoru a převodovém ústrojí, poruchy, úpravy, rady a typy, topení a chazení

Moderátoři: peta.smolik, mad mike, Katy, Matto

peta.smolik
Všeználek
Kontaktovat uživatele:

Záhada s volnoběhem

Příspěvek od peta.smolik »

Krom Punta mám ještě Suzuki Ignis a právě tady docela tápu: Při nastartování vyletí otáčky na asi 1700 a pak klesají ale nikdy pod 1000(je mi jasný že ze začátku funguje sytič) ale i po delší jízdě např. při stání na světlech mi otačky klesají děsně pomalu a to řádově trvá i kolem 40 sekund než klesnou ale moc nevim kam páč u otáčkoměru nejsou menší stupnice než 10, 20 až do 80 x100 ale je to v druhé polovině mezi 0 a 10x100 tedy 1000 fakticky to asi těch 700 +- bude Zajímalo by mně proč klesají otáčky tak moc pomalu??? Lanko plynu ve vodicím bovdenu nikde nedře ani se nezadrhává...
Pro upřesnění je to Suzuki Ignis 1,3 16v VVT(variabilní časování ventilů) 4x4 69kw v plný výbavě
PS: vim že to sem napatří bo to není Fiat ale třeba by někdo tušil kde by moh bejt problém
Punťa fire, Rosso Tiziano
Fiat 128 sport 1300 SL, zatím rozebrán na prvočinitele
Reklama

Reno
Zkušenej Fiaťák

Re: Záhada s volnoběhem

Příspěvek od Reno »

To netuším,ale využijem túto tému,ak Ťa neurazím. Mám totiž problém na volnobehu,keď mrzne,tak mi po naštartovaní, (pokial sa motor nezohreje ) niečo klepe a to v intervale po 5sek / 3klepnutia. Zdá sa mi,že to ide niekde zo stredu motorovej časti niekde pod vzduch. filtrom zo strany od odhlučnenia nie od chladiča. :-) neviem to inak opísať :-) Dík za každy tip.
Punto 1,2 8V 5dv
bobas
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od bobas »

Me to klepe taky,kdyz je kosa,pak jak se to zacina zahrivat,tak to prestane,auto ma origo 55tkm (auto z rodiny) a taktez nevim co klepe,cely zivot jezdene na selenii...:(
peta.smolik
Všeználek
Kontaktovat uživatele:

Za studena mi tam taky klepe podle frekvence bych čekal od rozvodů jako ale prý je to od vačky a za studena je to normální páč olej je stečený dolu takže vačka jde malinko na sucho... Motor když po jízdě chladne tak nejdříve zchladne vršek a olej stíká kanálkama dolů do ještě teplejší části proto se ho navrchu potom jakoby nedostává ale během pár tisíc otáček se tam zas dostane a proto to klepání po zahřátí už není PS: tohle není ze mně))) je to do servisáka z Fiatu
Reno
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od Reno »

Zdá sa to byť logické,ale prečo mi to nerobilo nikdy pred tím? Veď auto mám 4 roky a až teraz sa to prejavilo :?:
Punto 1,2 8V 5dv
peta.smolik
Všeználek
Kontaktovat uživatele:

Možná sis tady přečetl o všelijakým klepání a pak si to začal slyšet... Taky mi to není jasný a mám Punto 14let... To klepání sem začal slyšet tak dva roky dozadu ale nevím kdy to začalo klepat :(
Reno
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od Reno »

Nie,nie ja som vzdy obdivoval tichost volnobehu,az v jeseni (na podzim ) sa to zacalo prejavovat. 3roky to bolo totalne tiche.
Punto 1,2 8V 5dv
cinzano
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od cinzano »

Jestli to ustane po ohřátí oleje a motoru, neřešte to. Dělají to vůle, které zmizí po zahřátí ergo nepatrném roztažení součástí v motoru, různá viskozita oleje atd. Dělají to všechna auta a na některých je to holt slyšet víc, kus od kusu i v rámci jednoho typu auta i motoru. Mně to dělala všechna auta, co jsem kdy měl, nejmíň asi Citroen. Když strýc v USA nastartoval "vintage" Corvettu z roku 1977 s V8, dělalo to kvůli americkým "kovářským" vůlím kravál jak vylágrovaný Zetor 25 :lol: ale sotva se ohřál motor a olej, přestalo to.
Reno
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od Reno »

No,ale nechapem,preco to nerobilo po ostatne roky? Olej davam ten isty a menim ho pravidelne kazdy rok. Zacinam si mysliet,ci to nemoze robit kladka v rozvodoch. Je to kazdopadne neprijemne.
Punto 1,2 8V 5dv
peta.smolik
Všeználek
Kontaktovat uživatele:

Reno píše:No,ale nechapem,preco to nerobilo po ostatne roky? Olej davam ten isty a menim ho pravidelne kazdy rok. Zacinam si mysliet,ci to nemoze robit kladka v rozvodoch. Je to kazdopadne neprijemne.
To bude asi tim že motorové díly nevykazovaly takové vůle ale vše se opotřebovává a časem tam ty vůle prostě jsou... Mám najeto přes 200tis a po zahřátí je motor tichounkej
Reno
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od Reno »

No a už to nieje problém len studeného motora,ale už to klepe aj na zohriatom motore :( môže to byť vôla ventilov? Alebo niečo iné? Zdá sa,že to ide niekde spod vzduch.filtra,tam ako sú sviečky,no neviem to bližšie špecifikovať. Mám už z toho depku.
Punto 1,2 8V 5dv
GReddy
Fiaťák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od GReddy »

Mne to zacalo tuto zimu klepat tiez, a mam pocit ze cim dalej tym hlasnejsie. auto ma 12 rokov a 130tis km. Dnes som s tym bol aj v servise..ale po nahravke na mobile mi to nevedeli objasnit, mam to niekedy doviezt a nechat vychladnut, potom si to vypocuju. Tipovali to na nejake dvihatka. :roll:
Škoda Yeti 2.0 TDI 4x4 140k ´09 Advantage
ex:Fiat Punto 1.2 16V HLX MKII
GReddy
Fiaťák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od GReddy »

Škoda Yeti 2.0 TDI 4x4 140k ´09 Advantage
ex:Fiat Punto 1.2 16V HLX MKII
peta.smolik
Všeználek
Kontaktovat uživatele:

Krom Punta mám ještě Suzuki Ignis a právě tady docela tápu: Při nastartování vyletí otáčky na asi 1700 a pak klesají ale nikdy pod 1000(je mi jasný že ze začátku funguje sytič) ale i po delší jízdě např. při stání na světlech mi otačky klesají děsně pomalu a to řádově trvá i kolem 40 sekund než klesnou ale moc nevim kam páč u otáčkoměru nejsou menší stupnice než 10, 20 až do 80 x100 ale je to v druhé polovině mezi 0 a 10x100 tedy 1000 fakticky to asi těch 700 +- bude Zajímalo by mně proč klesají otáčky tak moc pomalu??? Lanko plynu ve vodicím bovdenu nikde nedře ani se nezadrhává...
Pro upřesnění je to Suzuki Ignis 1,3 16v VVT(variabilní časování ventilů) 4x4 69kw v plný výbavě
PS: vim že to sem napatří bo to není Fiat ale třeba by někdo tušil kde by moh bejt problém
Tak hele tohle téma sem založil kvůli volnoběhu takže si klepejte někde jinde :lol:
oldoss
Znalec

Příspěvek od oldoss »

Podla tvojho opisu to moze byt cokolvek. Co tak miesto vypisovania na forum to zobrat mechanikovy s diagnostikou a nech to skusi pozriet on. Keby to bolo este Punto tak mozno by si niekto typol ale kedze je to japonec s variabilnym casovanim tak kazdy tu mozme iba typovat, ze co tam moze byt za problem...
Fiat Punto 1,2 16V Sporting.
Odpovědět

Zpět na „Punto - motor“