HELP - někdy neukazuje tachometr

Nevíte kam to patří, pište to sem ...

Moderátoři: intel_sk, peta.smolik, mad mike, Katy, Matto

Odpovědět
vejvy.f
Fiaťák
Kontaktovat uživatele:

HELP - někdy neukazuje tachometr

Příspěvek od vejvy.f »

Zdravím všechny, nevíte, kde by mohla být závada???
Prostě někdy tachometr ukazuje a někdy ne. (chvíli jo, chvíli ne)
Konektor (jestli to byl teda ten správný) od převodovky jsem očistil a nastříkal kontaktolem, ale bez ůspěchu. No, viděl bych to na nějakej vakl kontakt, ale kde hledat??
FIAT PUNTO 1,7TD elx
Lancia Kappa Kombi 2.4i 175koní
Reklama

lacin
Znalec

Příspěvek od lacin »

No jo, to je tezky. On muze byt KO i ten generator impulsu. A muze byt KO i v prevodovce ten nahon tachometru (generatoru). Ale to je nejhorsi varianta. Zkus zezadu na pristrojovce zahrglat s konektorama. Zkus, kdyz to zrovna nebude ukazovat pobouchat pristrojovku. Je mozny, ze nejakej vakl bude i uvnitr. Zlaty dobry stary mechanicky pohony tachometru... :-D
Hustokrutost
feldino
Zkušenej Fiaťák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feldino »

Buchnie nepomohlo :D Ono to ukazuje len ked je zima zle...Ked kurim ze sa to zohreje uz to ukazuje ok
vejvy.f
Fiaťák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vejvy.f »

mě to neukazuje ani kddyž topim. Většinou, když jedu rychle, tak to ukazuje, takže ve městě to většinou neukazuje.
FIAT PUNTO 1,7TD elx
feldino
Zkušenej Fiaťák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feldino »

Mne ukazuje stale len menej ako ma
vejvy.f
Fiaťák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vejvy.f »

Tak problém je přímo v tachometru (v budíku). Je to vyběhaný a zasekávaj se tam ty plastový převody.

Popis jak to funguje: Na převodovce je snímač, dočetl jsem se, že by měl dávat 16impulsů na metr. Dál, přímo v přístrojovce je destička (A/D převodník) kterej reguluje otáčku motůrku, kterej točí s počítadlama a přes kluznou spojku je na to připojená ručička.

Odzkoušet se to dá jednoduše, jestli to máte taky "vyběhaný" jako já. Rozebrat, do motůrku vede červenej + a černej - drát. Takže, připojit na ně napětí z regulovatelnýho zdroje a koukat se, jestli to bude ukazovat, nebo jestli se to bude sekat. (to napětí je kolem 2V). Mě se zasekává motůrek, asi z důvodu, že se tam šprajcujou vyběhaný (plastový) šnekový převody. Bohužel promazat to nestačí, takže budu muset vyměnit celej tachometr, ale naštěstí ho mají všechny 1,7TD stejný ve všech výbavách (minimálně S a ELX)
FIAT PUNTO 1,7TD elx
feldino
Zkušenej Fiaťák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feldino »

Mne kilometre dobre ukazuje to som sledoval hned ako som na to prisiel ze mi zle ukazuje rychlost.
vejvy.f
Fiaťák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vejvy.f »

feldino píše:Mne kilometre dobre ukazuje to som sledoval hned ako som na to prisiel ze mi zle ukazuje rychlost.
No tak v tvim případě bude stačit "posunout ručičku, pokud to teda ukazuje stále se stejnou odchylkou. Asi to měl někdo rozdělaný a sundal ručičku a už ji nenasadil stejně jak byla.
FIAT PUNTO 1,7TD elx
feldino
Zkušenej Fiaťák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feldino »

ee, mne to zacalo az teraz ako sa ochladilo, ked dlhsie kurim tak to potom ukazuje dobre...nechapem
vejvy.f
Fiaťák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vejvy.f »

No orig. je to namazaný nějakou vazelínou, třebam když se studená (zmrzlá) tak funguje jako brzda pro ty převody, no co já vim. Ale stejně, zlatá klasika - náhon od převodovky k tachometru, tam se kromě náhonu nemělo co pos*at. :!: :idea:
FIAT PUNTO 1,7TD elx
75ka
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 75ka »

Chcel by som sa spytat v com je problem ak sa my rucicka trasie od 0-60 a vo vecsich rychlostiach okolo 100 ukazuje uz pekne plynulo mam mechanicky nahon cize lanko od prevodovky a uz som ho aj vybral z buzirky a namazal vazelinou a islo opet pekne asi 20km a potom sa to zasa posr.lo moze bit problem na v budiku???dik
dedo.miki
Fiaťák
Kontaktovat uživatele:

Kmitanie tacha

Příspěvek od dedo.miki »

75ka píše:Chcel by som sa spytat v com je problem ak sa my rucicka trasie od 0-60 a vo vecsich rychlostiach okolo 100 ukazuje uz pekne plynulo mam mechanicky nahon cize lanko od prevodovky a uz som ho aj vybral z buzirky a namazal vazelinou a islo opet pekne asi 20km a potom sa to zasa posr.lo moze bit problem na v budiku???dik
Hlavne nech nieje prudký ohyb lanka a mazať olejomktorý netuhne pri nizkych teplotách.
75ka
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 75ka »

Skusim tam dat do tej hadicky WDcko ze co to spravi ale budik je ok lebo som ho dnes vybral a napojil priamo na lanko pohanane vrtackou a ukazoval pekne ale lanko som musel drzat pri vstupe na budik pevne inac sa rucicka trochu triasla ...zajtra skusim a uvidim...
Odpovědět

Zpět na „Punto - ostatní diskuse“