Chod na tri valce a odymená (nie od oleja) sviečka

Vše o motoru a převodovém ústrojí, poruchy, úpravy, rady a typy, topení a chazení

Moderátoři: peta.smolik, mad mike, Katy, Matto

Odpovědět
pinkytt
Začátečník

Chod na tri valce a odymená (nie od oleja) sviečka

Příspěvek od pinkytt »

Zdravím,
kúpil som Punto 55 SX (1997), cca 125000km z Rakúska (chlapík, čo mi ho predával má Rakúske občianstvo) a mám problém s chodom motora. Po naštartovaní motor prdkal ako na tri valce, ale po jemnom pridaní plynu sa rozbehol normálne. Pri jazde ho zasa hlavne na 2. a 3. prevodovom stupni pri nízkych otáčkach (cca 1500) po pridaní plynu dusilo. Toto trvalo asi týždeň až som sa dnes rozhodol vymeniť sviečky - Bosch FR7DC8. Bolo nám s bratom čudné, že pri vyberaní starých sviečok boli sviečky 2., 3., 4. valca jednokontaktové a 1. dvojkontaktová. A po výmene sme zistili prečo - motor ide na tri valce. Sviečka prvého valca sa pri štartovaní zadymí - nie je zasvinená olejom, len sčerná. Takže vypíšem, čo sme vymenili a vyskúšali:
1. Všetky 4 sviečkové káble - vymenené
2. Rozdeľovač 1. a 4. sviečky - vymenený (vysokonapäťová časť mala odpor 450kOhm), druhý rozdeľovač zostal - OK
3. Rozvodový remeň - sedí
4. Sviečka - "iskrí" (mali ste vidieť jak brata kopla :lol: )
5. Poistky (tie dve, čo sú pod plastovým krytom v motorovom priestore) - vymenené
Auto je momentálne v štádiu prihlasovania a vybavovania papierov. Rozvody sú nemenené, v podstate všetko okrem akumulátora a žiaroviek je pôvodné. Štartuje bez problémov, ale motor ide na tri valce (možno by sa po nejakom čase rozbehol na štyri, ale to sme neskúšali). Takže, ak máte nejaký nápad, sem s ním.

Dúfam, že som sa vyjadril dosť presne.
Fiat Punto 55 SX '96
Reklama

tomacito
Fiaťák

Re: Chod na tri valce a odymená (nie od oleja) sviečka

Příspěvek od tomacito »

já bych zkontroloval těsnění pod hlavou. Měl jsem podobné problémy nakonec jsem měl i nějakou dírku v hlavě, takže to šlo na přetěsnění. Nevím jestli jsi měnil ty rozvody, ale při koupi staršího auta, bych měnil hned minimálně rozvody, svíčky, filtry, olej a koukl se na to těsnění pod hlavou.
Fiat Punto 1,2 SX 60 5dv r.v. 97 - červená metalíza
pinkytt
Začátečník

Příspěvek od pinkytt »

Dnes sme merali vôle ventilov a vôľa sacieho ventilu prvého valca je 0,55mm. Ideálne by mal mať 0,4mm. Takže v utorok idem dať nastaviť ventily.
Fiat Punto 55 SX '96
Pun-to
Znalec

Příspěvek od Pun-to »

To vypadá na podpálenej ventil na prvním válci. Změř tlaky a uvidíš.
A ta vůle když je větší tak to zas tak nevadí, nech to seřízení až po odstranění problému.
Fiat Punto 1,7TD SX rv95
pinkytt
Začátečník

Příspěvek od pinkytt »

Pun-to píše:To vypadá na podpálenej ventil na prvním válci. Změř tlaky a uvidíš.
A ta vůle když je větší tak to zas tak nevadí, nech to seřízení až po odstranění problému.
Ja to idem dať celé prezrieť známemu mechanikovi a ten nech už zistí závadu. Môj limit bolo zloženie hlavy a zmeranie vôle ventilov. Na ďalšiu diagnostiku a opravy nemám skúsenosti a ani náradie (teda aspoň, čo som v návode čítal).
Fiat Punto 55 SX '96
wiky
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wiky »

Změřit tlaky První válec špatně spaluje
pinkytt
Začátečník

Příspěvek od pinkytt »

nove spravy: vcera som volal mechanikovi, zmeral tlaky - vsetky su rovnake, cize rosypane kruzky to nebudu. citujem jeho predpoklad zavady: "no najskor to bude nejaka elektricka <|>vinka"
Fiat Punto 55 SX '96
Pepik
Zkušenej Fiaťák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepik »

pinkytt píše:nove spravy: vcera som volal mechanikovi, zmeral tlaky - vsetky su rovnake, cize rosypane kruzky to nebudu. citujem jeho predpoklad zavady: "no najskor to bude nejaka elektricka <|>vinka"
Rozhodující je jestli se po nějaké době od nastartování rozběhne na všechny čtyři a pak už je to v pořádku.Dělá to s určitostí průnik chladící vody do válce,která navlhčí svíčku a ta začne pálit až po nějaké době až se vysuší během chodu.Pokud po vychlazení motoru a otevření víčka expanzky vyfoukne vzduch pak je problém s těsněním hlavy.Nejdříve se z válce přes vadné těsnění při chodu motoru natlakuje chladící systém a při stání se voda tímto tlakem dostane zpět do válce.Mám ten samý problém.Pokud,ale problém trvá stále pak by to byla elektrická vada.Když jsem moji vadu popisoval v autoservisu tak by samozřejmě měnili kabely,svíčky a kdoví co ještě.Tak nevím jestli to dělají schválně a nebo jsou tak bl...
Punto II-SX,8V,3 dv.r.v.2000
pinkytt
Začátečník

Příspěvek od pinkytt »

Auto je hotové. Medzi nadávkami mechanika na to, že sme s bratom všetko pootvárali a skúmali som vyrozumel, že chyba bola v rozdeľovači, cievkach a kabeláži. Snažil som sa zistiť viac, ale dozvedel som sa len, že som kúpil črep a on by mi bol zohnal lepšie (nuž tak je to, keď so susedom dovážajú). Vymenil mi sviečky za Champion RC9ZCC, lebo mnou použité Bosch robili problémy. A to sú odporúčané pre tento typ! Ventily nenastavoval - vraj to nie je treba, lebo ta vôľa je OK. Dúfam, že to bude fungovať. Inak videl ma tam poslednýkrát. Viem, že som nekúpil žiadny zázrak, ale nemám chuť počúvať ako by mi zohnal lepšie a že som spravil chybu!
Fiat Punto 55 SX '96
astha999
Fiaťák

Příspěvek od astha999 »

pinkytt píše:Auto je hotové. Medzi nadávkami mechanika na to, že sme s bratom všetko pootvárali a skúmali som vyrozumel, že chyba bola v rozdeľovači, cievkach a kabeláži. Snažil som sa zistiť viac, ale dozvedel som sa len, že som kúpil črep a on by mi bol zohnal lepšie (nuž tak je to, keď so susedom dovážajú). Vymenil mi sviečky za Champion RC9ZCC, lebo mnou použité Bosch robili problémy. A to sú odporúčané pre tento typ! Ventily nenastavoval - vraj to nie je treba, lebo ta vôľa je OK. Dúfam, že to bude fungovať. Inak videl ma tam poslednýkrát. Viem, že som nekúpil žiadny zázrak, ale nemám chuť počúvať ako by mi zohnal lepšie a že som spravil chybu!
Ja som mal povodne tiez Championy, no ked som ich menil tak mi chlapik v mototechne odporucil Brisky trojkontaktove :? To bola strasna chyba ze som ich kupil, auto islo ako traktor (na volnobeh strasne cukalo motorom) Teraz som kupil NGK a je klud, Brisky som zahodil :D
PS: Z toho mechanika si nic nerob, takych majstrov sveta je vela :lol: Nech punto sluzi :wink:
Fiat 126P 650E rv.88 --- Punto Mk1 1,1 55s rv.98
http://yfrog.com/mu48148578jx" onclick="window.open(this.href);return false;
Petr1968
Všeználek

Příspěvek od Petr1968 »

Brisk 3elektrodový se tam nehodí. Do staré káry. Champion,nebo NGK,klasika. Spíš by mě zajímala definice střepu. :mrgreen: Oni asi nevozí střepy,jen super káry s málo kilometry a v super stavu za pár korun.Nekupto :mrgreen:
pinkytt
Začátečník

Příspěvek od pinkytt »

Petr1968 píše:Brisk 3elektrodový se tam nehodí. Do staré káry. Champion,nebo NGK,klasika. Spíš by mě zajímala definice střepu. :mrgreen: Oni asi nevozí střepy,jen super káry s málo kilometry a v super stavu za pár korun.Nekupto :mrgreen:
Určite som mohol pýtať za tú moju "mašinu" aj menej, ale ono to malo v podstate všetko, čo som chcel: nízka spotreba, airbag, servo, rýchlo sa to vykúri, neprechádza to zákrutami ako kladivo a malé bonusy: elektrické okná, predné hmlovky, tónované sklá, krídlo (niekde som čítal, že nové stojí cca 200€) a nové silentbloky na zadnej náprave. Nepáčilo sa mi, že to má zvnútra prednej kapoty a motorového priestoru na hranách hrdzavé pásiky, pár chýb laku, hlavne od kamienkov a obúchaný pravý predný blatník. Ale keď som strčil kľúčik do zapaľovania a ten "črep", čo stál tri mesiace bez akumulátora na ulici, naskočil na prvý brnk a ticho prdkal, už som nerozmýšľal. Ja potrebujem auto, čo ma odvezie každé ráno do roboty, poobede z roboty, s nízkou cenou náhradných dielov a plechmi, čo ich hrdza tak ľahko neponičí (čiže Felicia vypadla z hry :lol: ).
Takže teraz bude na rade výmena oleja a olejového filtra, letné gumy (asi nejaké jazdené, lebo mi dochádzajú peniaze), stierače, premazanie kľučky na vodičových dverách a AUTORÁDIO :wink: Neviem, či mám meniť rozvody, lebo remeň má zuby a vidno na ňom číslo (brat keď kúpil svoje Punto, tak remeň bol komplet hladký)
Fiat Punto 55 SX '96
Petr1968
Všeználek

Příspěvek od Petr1968 »

Takže máš normální auto. :wink: Proč jeté gumy? Na netu stojí nové pár korun.
Odpovědět

Zpět na „Punto - motor“