blikanie ukazovatela kilometrov

Moderátor: peta.smolik

cezetko
Začátečník

Re: blikanie ukazovatela kilometrov

Příspěvek od cezetko »

Kiňas píše:Dnes jsem se pustil do boje s blikajícími Km,dle rad od Erk1,jsem našel bodycomputer,odpojil Can A a Can B svorkovnice od bodycomputeru,odpojil napájení + i -,odpojil bodycomputer od pojistkové skříňky.Sestavil zpět,připojil napájení a svorkovnice Can A i B,a výsledek.
Paludní počítač vymazaný a Km blikají dál.Asi to bude chtít složitější zákrok do bodycomputeru.
Pokud někdo znáte řešení,nebo někoho kdo to umí odstranit,tak to sem hoďte.
Zdarec Kiňas stilo 1.9 Multijet 88kW rv.2006
Proc jsi odpojoval bodycomputer a jeho napájení? Kde ti to Erk1 radil?

Jinak to schéma samozřejmě funguje, dnes sem si ho postavil. Zítra ho zkusím v autě. Dám vědět, jak to dopadlo, ale bude to fungovat. Kolega udělal to samé s el. relé. a je to v pohodě.

Princip toho obrázku a funkčnost obvodu je jasná. Jakmile otočíš klíčkem v zapalování, sepne se relé K2. pomocí rozpínacího kontaktu se začne nabíjet kondenzátor. Jakmile se nabije, přes tranzistor sepne relé K1. K1 musí mít dva spínací kontakty, pomocí kterých připojíš CANA a CANB.

Místo připojení je konektor do rádia: Pin 1 a 3 jsou CAN linky. Pak tam máš zem i 12V spínaných klíčkem. Rozhodně bys neměl odpojovat cokoliv z bodycompu a už vůbec ne jeho napájení.

Jinak ten kondenzátor je už dost velký. Nabíjení na laboratorním zdroji trvá 16s. V autě to bude samozřejmě rychlejší. Odhad kolem těch 12s. Pro správnou fčnost stačí 4sec.
Reklama

Kiňas
Začátečník

Příspěvek od Kiňas »

cezetko píše:
Kiňas píše:Dnes jsem se pustil do boje s blikajícími Km,dle rad od Erk1,jsem našel bodycomputer,odpojil Can A a Can B svorkovnice od bodycomputeru,odpojil napájení + i -,odpojil bodycomputer od pojistkové skříňky.Sestavil zpět,připojil napájení a svorkovnice Can A i B,a výsledek.
Paludní počítač vymazaný a Km blikají dál.Asi to bude chtít složitější zákrok do bodycomputeru.
Pokud někdo znáte řešení,nebo někoho kdo to umí odstranit,tak to sem hoďte.
Zdarec Kiňas stilo 1.9 Multijet 88kW rv.2006
Proc jsi odpojoval bodycomputer a jeho napájení? Kde ti to Erk1 radil?

Jinak to schéma samozřejmě funguje, dnes sem si ho postavil. Zítra ho zkusím v autě. Dám vědět, jak to dopadlo, ale bude to fungovat. Kolega udělal to samé s el. relé. a je to v pohodě.

Princip toho obrázku a funkčnost obvodu je jasná. Jakmile otočíš klíčkem v zapalování, sepne se relé K2. pomocí rozpínacího kontaktu se začne nabíjet kondenzátor. Jakmile se nabije, přes tranzistor sepne relé K1. K1 musí mít dva spínací kontakty, pomocí kterých připojíš CANA a CANB.

Místo připojení je konektor do rádia: Pin 1 a 3 jsou CAN linky. Pak tam máš zem i 12V spínaných klíčkem. Rozhodně bys neměl odpojovat cokoliv z bodycompu a už vůbec ne jeho napájení.

Jinak ten kondenzátor je už dost velký. Nabíjení na laboratorním zdroji trvá 16s. V autě to bude samozřejmě rychlejší. Odhad kolem těch 12s. Pro správnou fčnost stačí 4sec.
Takže,pokud tomu teď chápu,tak se musí vyrobit určité el. zařízení,které se vloží do obvodu a bude zpožďovat signál Can A a B linek několik sekund a tím dojde k zamezení blikání Km.Je to tak? Jsem zvědavý jak se ti zařízení zdaří a vše bude fungovat správně.Držím palec a těším se na odpověď.Zdarec Kiňas.
Stilo 1,9 Multijet 88kW
mopagi
Začátečník

Příspěvek od mopagi »

Tak tomu věř že to bude fungovat,cezetko je šikovnej :D A poradil už hodně lidem :shock: :shock:
cezetko
Začátečník

Příspěvek od cezetko »

Takže zrealizováno, namontováno a samozřejmě to funguje.

Cena součástek je kolem 200,- Nejdražší jsou tam ty 2 relátka (80,- a 60,-Kč).

Vyrobit to jde dle obrázku, originál můžu poskytnout mailem. Montáž je jednoduchá. Pomocí rychlospojek jsem se připojil na +12V a zem. Kabel CAN A a CAN B je potřeba přerušit a připojit do svorek na tišťáku.

Obrázek tu snad bude v příloze :)

Jinak pro znalce: plošňák je to takhle udělanej, protože jsem měl jen jednostranej :) Mám i oboustranej
Přílohy
ANTIBLIK.jpg
ANTIBLIK.jpg (93.18 KiB) Zobrazeno 5617 x
Kiňas
Začátečník

Příspěvek od Kiňas »

cezetko píše:Takže zrealizováno, namontováno a samozřejmě to funguje.

Cena součástek je kolem 200,- Nejdražší jsou tam ty 2 relátka (80,- a 60,-Kč).

Vyrobit to jde dle obrázku, originál můžu poskytnout mailem. Montáž je jednoduchá. Pomocí rychlospojek jsem se připojil na +12V a zem. Kabel CAN A a CAN B je potřeba přerušit a připojit do svorek na tišťáku.

Obrázek tu snad bude v příloze :)

Jinak pro znalce: plošňák je to takhle udělanej, protože jsem měl jen jednostranej :) Mám i oboustranej
To je super,že to funguje,pošli mi to prosím na email pavelandresik@seznam.cz,ještě se tě zeptám na pár maličkostí.Předem díky Kiňas. :P
Stilo 1,9 Multijet 88kW
cezetko
Začátečník

Příspěvek od cezetko »

Klidně se ptej tady, třeba to budou dotazy, které by zajímali i ostatní. Jinak mail samozřejmě můžeš taky: michal.lisner@gmail.com
ekr1
Fiaťák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ekr1 »

Jen upozornění,neprzněte mi tu chlapi nick :lol:
cezetko
Začátečník

Příspěvek od cezetko »

ekr1 píše:Jen upozornění,neprzněte mi tu chlapi nick :lol:

Néééééééé, ale já nechtěl. Dobře vím, jaký máš nick. Ale klávesnice to nechce pochopit :) Přijmi omluvu, klávesnice dostala o hranu stolu ...
ekr1
Fiaťák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ekr1 »

cezetko píše:
ekr1 píše:Jen upozornění,neprzněte mi tu chlapi nick :lol:

Néééééééé, ale já nechtěl. Dobře vím, jaký máš nick. Ale klávesnice to nechce pochopit :) Přijmi omluvu, klávesnice dostala o hranu stolu ...

Tak jo,když to ta klávesnice pochopila tak potom :wink:
Kiňas
Začátečník

Příspěvek od Kiňas »

Stále na to myslím a nemůžu pochopit,proč se tento zpožďovač vkládá do konektoru pro přívod do rádia.Jaký to má vliv na blikání Km.Vždyť kilometry se dostávají do přístrojovky z řídící jednotky ABS ,pak zřejmě bodycomputer a pak přístrojovka.Tak co s tím má společného konektor k rádiu.Jsem z toho nějak zmatenej.
A kde ten konektor mám hledat,předpokládám že bude poblíž pojistkové skříňky a bodycomputeru.Díky za odpověď,Kiňas.
Stilo 1,9 Multijet 88kW
cezetko
Začátečník

Příspěvek od cezetko »

Kiňas píše:Stále na to myslím a nemůžu pochopit,proč se tento zpožďovač vkládá do konektoru pro přívod do rádia.Jaký to má vliv na blikání Km.Vždyť kilometry se dostávají do přístrojovky z řídící jednotky ABS ,pak zřejmě bodycomputer a pak přístrojovka.Tak co s tím má společného konektor k rádiu.Jsem z toho nějak zmatenej.
A kde ten konektor mám hledat,předpokládám že bude poblíž pojistkové skříňky a bodycomputeru.Díky za odpověď,Kiňas.
Dobrej dotaz, takovej hodně základní, ale spousta lidí netuší, o co jde:

blikání km na palubní desce znázorňuje chybový stav komunikace CAN bus. Takže tento stav nastane v případě, že se do auta dostane něco, co mu původně nepatřilo. Třeba navigace, ovládání na volantu, subwoofer atd. například z vrakoviště (tudíž již v nějakým autě byla). Když si ten díl koupíte ve fiatu nový, tak vám ho samozřejmě nakódují podle auta a už nemusíš víc řešit.

Takže jen pro tento případ je tenhle tišťák řešení. Tohle je konkrétně postup, jak zastavit blikání km po přidání navigace, či multifunkčního volantu do auta.

Jestli někomu začnou blikat km z ničeho nic, tak tenhle návod nic neřeší, týká se jiné situace.

Takže to, že blikají zrovna km je čistě vizuální věc. Stejně tak by mohli blikat třeba hodiny :) A protože v mém případě způsobilo blikání km dodatečné namontování CN+ z vrakoviště, tak odpojuju CN+ právě z toho rádia. Tudíž na konektoru rádia.

Po uplynutí cca 4sec. už lze cokoliv připojit bez vyvolání chybového stavu a tudíž nedojde k blikání km.
Kiňas
Začátečník

Příspěvek od Kiňas »

To je super,já jsem nedomontoval ani navigaci,ani ovládání na volantu,takže jsem zase v pr....,a možná ještě dál a to už jsem měl takovou radost,že to vyřeším.Já jsem to auto s blikajícími Km koupil,bazar mě opil rohlíkem,že byla totálně vybitá baterka a po ujetí 50 Km se to načte a přestane to.Byl jsem blbej a zaslepenej a to je moje chyba.Teď budu muset pátrat dál co to způsobuje.Nevíš jak se to dá zjistit?Měl jsem to ve dvou Fiatech a připadá mi,že kde jsem to měl tak toho o elektronice moc neví,v jednom to chtěli den zkoumat a v druhým měnit přístrojovku,ale ta je podle mě v pohodě,když vše funguje OK.Tohle blikání tedy musí zapříčiňovat bodycomputer,ten ovlává displej v přístrojovce,nebo ne?
Zdarec Kiňas.
Stilo 1,9 Multijet 88kW
cezetko
Začátečník

Příspěvek od cezetko »

Kiňas píše:To je super,já jsem nedomontoval ani navigaci,ani ovládání na volantu,takže jsem zase v pr....,a možná ještě dál a to už jsem měl takovou radost,že to vyřeším.Já jsem to auto s blikajícími Km koupil,bazar mě opil rohlíkem,že byla totálně vybitá baterka a po ujetí 50 Km se to načte a přestane to.Byl jsem blbej a zaslepenej a to je moje chyba.Teď budu muset pátrat dál co to způsobuje.Nevíš jak se to dá zjistit?Měl jsem to ve dvou Fiatech a připadá mi,že kde jsem to měl tak toho o elektronice moc neví,v jednom to chtěli den zkoumat a v druhým měnit přístrojovku,ale ta je podle mě v pohodě,když vše funguje OK.Tohle blikání tedy musí zapříčiňovat bodycomputer,ten ovlává displej v přístrojovce,nebo ne?
Zdarec Kiňas.
Jaký tam máš rádio? Zkoušel si ho odpojit?
Velmi důležitá informace je ta, že blikající km může způsobit i servnisní interval (spolu s klíčkem na displeji) a popřípadně neodborné stočení km !!!

Jinak pozor, taky jsem do auta dal jinou palubku, jezdil jsme s ní skoro půl roku a ta samozřejmě způsobuje blikání, když není v autě originál od výroby. Nakonec sem si nechal tu svojí původní překalibrovat a vrátil ji zpátky

Dále také dle mých informací se dalo stilo koupit bez rádia. A jakmile si ho tam přidal, tak to blikalo atd....
Kiňas
Začátečník

Příspěvek od Kiňas »

cezetko píše:
Kiňas píše:To je super,já jsem nedomontoval ani navigaci,ani ovládání na volantu,takže jsem zase v pr....,a možná ještě dál a to už jsem měl takovou radost,že to vyřeším.Já jsem to auto s blikajícími Km koupil,bazar mě opil rohlíkem,že byla totálně vybitá baterka a po ujetí 50 Km se to načte a přestane to.Byl jsem blbej a zaslepenej a to je moje chyba.Teď budu muset pátrat dál co to způsobuje.Nevíš jak se to dá zjistit?Měl jsem to ve dvou Fiatech a připadá mi,že kde jsem to měl tak toho o elektronice moc neví,v jednom to chtěli den zkoumat a v druhým měnit přístrojovku,ale ta je podle mě v pohodě,když vše funguje OK.Tohle blikání tedy musí zapříčiňovat bodycomputer,ten ovlává displej v přístrojovce,nebo ne?
Zdarec Kiňas.
Velmi důležitá informace je ta, že blikající km může způsobit i servnisní interval (spolu s klíčkem na displeji) a popřípadně neodborné stočení km !!!
Rádio mám asi origo s výroby to novější s MP3,i v listu výbavy co mám od Fiatu je uvedeno,servisní intervel mám taky nastavenej,ikdyž si oleje měním sám,tak tohle jsem si nechal nastavit ve Fiatu,těžko říct jestli se pokoušel stočit kilometry,to byla první věc,co jsem si nechal ve Fiatu zjišťovat,jestli sedí kilometry na displeji a v řídící jednotce,ale prý moje řídící jednotka toto neumožňuje a v ABS je stejný počet Km jako na displeji,to rádio můžu skusit odpojit,ale moc tomu nevěřím.Kiňas.
Stilo 1,9 Multijet 88kW
cezetko
Začátečník

Příspěvek od cezetko »

Kiňas píše:
cezetko píše:
Zdarec Kiňas.
Rádio mám asi origo s výroby to novější s MP3,i v listu výbavy co mám od Fiatu je uvedeno,servisní intervel mám taky nastavenej,ikdyž si oleje měním sám,tak tohle jsem si nechal nastavit ve Fiatu,těžko říct jestli se pokoušel stočit kilometry,to byla první věc,co jsem si nechal ve Fiatu zjišťovat,jestli sedí kilometry na displeji a v řídící jednotce,ale prý moje řídící jednotka toto neumožňuje a v ABS je stejný počet Km jako na displeji,to rádio můžu skusit odpojit,ale moc tomu nevěřím.Kiňas.
Odkud jsi? Vyřešit jde všechno, ale chce to čas a pohrát si s tím
Odpovědět

Zpět na „Stilo“