Mám problém. Koupil jsem si Punťu a začala mi svítit check engine kontrolka - oranžově.
Situace se má takhle : Zezačátku se kontrolka rozsvěcovala téměř vždy po překročení 3000 otáček, projeví se to výpadkem výkonu, rozsvícením kontrolky a nemožností překročit 3000 otáček. Musí se zastavit, vypnout a zapnout motor a pak to jede zase ok, nezávisle na tom, jestli kontrolka svítí dál, nebo zhasne.
Napadlo mě, že je někde čurbes, koupil jsem tedy aditivum a natankoval plnou Shell V-power diesel GTL. Zdá se mi, že se situace zlepšila. Najezdil jsem nějakou tu stovku kilometrů a svítilo to jen párkrát, většinou stačil noční odpočinek a ráno bylo vše ok. Pak se ale zase rozsvítila, při jízdě do kopce, na čtyrku v zátěži motoru, kolem 3000 otáček. Opět výpadek výkonu, motor šel do nouzáku.
Vyměnil jsem vzducháč, koukal na EGR ventil, měl sem tedy sundaný jen elektromagnet. Ten byl čistý, zlehka s ním šlo hýbat. Pružinou v EGR ventilu šlo hýbat, trošku ale dřela. Vystříkal jsem jí silikonovým olejem a krásně ventil fungoval. Dal jsem to do kupy, projel ale bezezměny.
Známý ze servisu říkal, že to může být naftovým filtrem, který mám objednaný a vyměním příští týden.
Dneska jsem chtěl podívat na váhu vzduchu, jestli není nějak ulepená, ale když jsem sundaval hadici mezi váhou a turbem, zjistil jsem ,že na turbu je hadice málo nasazená, volná a v kraji přehnutá viz foto. Vše jsem tedy očistil a nasadil sem jí znovu tak jak má být a pořádně přidělal přesku. Jel sem to projet a zase, z kopečka 4000 otáček a v pohodě, při zátahu do kopce při dosažení přibližně 3000 otáček cuk a rozsvítila se kontrolka motoru.
Napadá někoho, čím to je? Diagnostika prej není rozhodně 100% řešení, takže jí odkládám

Kdyby byl někdo z okolí Kladna a byl ochoten mi třeba půjčit na vyzkoušení váhu vzduchu, pokecat, projet to se mnou a zase vrátit tak budu rád za nabídku.