Punto - nefungující páka na otevření kapoty

Vše o motoru a převodovém ústrojí, poruchy, úpravy, rady a typy, topení a chazení

Moderátoři: peta.smolik, mad mike, Katy, Matto

vatnajokull
Začátečník

Punto - nefungující páka na otevření kapoty

Příspěvek od vatnajokull »

Zdravím, nefunguje mi páka na otevření kapoty. Mám tu páku pod volantem, je červená. Vždy jsem s ní tahal nahoru (docela těžko), aby se kapota otevřelo. Teď tahám jednodušše, ale nic se neděje, tedy odhaduji, že ten mechanismus je porušen.

Kouknul jsem se pod volant, ale nejsem aut znalý, takže jsem raději do toho nevrtal. Nicméně mám jednu hypotézu, o co se jedná. Kousek od té páky kouká takový kabel zakončený kroužkem (na obrázku označen jako A), který bych měl dle mě provléknout onou pákou zespodu plně nahoru. Bohužel to nejde, tedy předpokládám, že bych měl za něj zatlačit a vyzkoušet, jestli je to vážně on, co otevírá kapotu. Bohužel je to pouze domněnka a nerad bych si vši silou porušil něco, co s daným mechanismem nesouvisí.

Zde je fotodokumentace:

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Jestli máte někdo Fiata Punto 1.2, můžete se prosím kouknout pod volant, zda-li je v té páce ten kabel (viz A)? Díky.
Reklama

SpiritWolker
Všeználek

Re: Punto - nefungující páka na otevření kapoty

Příspěvek od SpiritWolker »

ti vypadlo lanko z paky

Opravujem servo-riadenia Fiat Punto II, Punto Grande EVO, Panda
Servo-motory Punto II (188 rv1999-2003) cena 50e/1400kč posielam aj poštou
SK mobil +421 905 642 805
CZ mobil +420 739 929 544
alebo napište spravu
vatnajokull
Začátečník

Super, děkuji za ujištění :-).
Nemáš nějaký návrh, jak ho tam hodit zpět? Asi kombinačkama podržet uprostřed a nějak šikovně navlíct, co?

Mimochodem, máš nejhezčí Punto, co jsem kdy viděl :)

EDIT: Tedy lanko jako takové je krátké, navleču ho tam, ale nehodím do vedlejší části, ze které by nemělo vypadnout. A kombinačkama mi nejde to lanko natáhnout, což by jít mělo? ... A to jsem si chtěl jenom dolít tekutiny do motoru :-)
liborko
Všeználek

Příspěvek od liborko »

:D prostě ho tam dej,je to jednoduché. Pořádně se podívej na tu páku ze všech stran a hned poznáš jak to lanko nasadit,a jestli ti to jde ztuha tak to někde dře,nebo by možná pomohlo nalít stříkačkou trošku oleje do bovdenu
CROMA 1.9JTD/110kW r.06 -EMOTION-
Lancia Musa 1.4 16V r.11-PLATINO-
PUNTO 75 ELX r.96

IDEA 1.4 16V/70kW r.07
Stilo 1.6 16V/76kW r.02 Dynamic
Seicento 1.1 SPI HOBBY r.99...
TIPO 1.4 r.94...
UNO 1.5 MPI r.87
vatnajokull
Začátečník

Díky chlapi, stačilo jenom silně zatáhnout. Měl jsem strach, aby se mému Punťátku nic nestalo :-).
Ještě jednou díky!
Petr1968
Všeználek

Příspěvek od Petr1968 »

Buď rád,že je to pouze lanko :-) Počkej až to bude zaheslovaný elektronický zámek :mrgreen: :mrgreen: Kam ten svět spěje :roll:
vatnajokull
Začátečník

Jako osobně jsem proti všem elektro vymoženostem a to ne z důvodu, že na to nemám, ale proto, že se snažím co nejvíce spoléhat na sebe. Třeba u auta, ač to bude znít směšně, bych nikdy nechtěl, leč určitě bezpečný a kdoví co ještě, elektronický zámek, elektronické stahování okýnek bez možnosti ručního a tak... Teď mě ukamenujte :)
Petr1968
Všeználek

Příspěvek od Petr1968 »

Máš pravdu. Kamenovat nebudu
Palis
Znalec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palis »

no ja mam tiez problem s timto lebo nekedy mi to ide normalne a nieekdy nieee niekedy to ostane vyset ta paka a ked potiahnem kapotu tak to ide ale niekedy potrebujem aby jeden dvihal kapotu a druhy tlacil za paku lebo inak sa to otvorit neda nevietee co to moze bit ??
Punto Mk2 1.2 8V r.v 2003
http://palis-tt.rajce.idnes.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
luboh
Fiaťák

Příspěvek od luboh »

Tiez mi ta kapota nechcela sama vyskocit ked som potiahol za packu tak som nastriekal WD-40 do zamku kapoty co je na prednom cele pri chladici bolo to uplne suche od vyroby a ked som to dlhsie neotvaral tak ta zamka zoxidovala a nefungovala. Od vtedy ako som to namazal tak to ide normalne aj ked teraz nie som si tym celkom isty lebo som kapotu asi mesiac a pol neotvaral :D ale vdaka ze si mi to pripomenul zajtra skontrolujem olej.
Palis
Znalec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palis »

pekne teda aj ja vyskusam tvoju taktiku:D:D a uvidim dam vediet:D
mad mike
Všeználek

Příspěvek od mad mike »

pokud potřebujete kolegu k otevření kapoty :) mělo by pomoct povolit nebo vyměnit přužinu, která je na té tyčce na kapotě anebo trochu poposunout zámek na šroubech. dělalo mi to samé na Tipu a bylo to slabou pružinou, kapota už nestačila vyskočit ze zámku
Fiat Freemont 2.0 125kw 4x4
Fiat Marea weekend 1,6 16V 76kW
Fiat Punto II 1,8 16V Hgt, 96kW azurový démon, na ND
Fiat Tipo 1,7D dgt http://www.fiattipo.net už jen ve vzpomínkách
luboh
Fiaťák

Příspěvek od luboh »

Ja mam MK2b a tam na kapote ziadna tycka s pruzinou nieje je tam len kus ohnutej tycky ktory sa pri zatvarani kapoty zacvakne do toho zamku co je na prednom cele a v nom je pruzina ktora po odisteni zamku zatiahnutim za packu zodvihne kapotu predpokladam ze MK2a to ma rovnako a ak ta pruzina nieje prasknuta alebo unavena a zamok je spravne nastaveny tak by to malo po namasteni fungovat samozrejme ak tam uz niekto predtym nenadrbal vazeliny do ktorej sa casom nalepil prach co teraz brani zamke vo volnom pohybe v takom pripade vyprat v tech. benzine a nastriekat olejom.
Palis
Znalec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palis »

LUBOH hej diky moc nastriekal som to aj ja s WD a vsetko ide tak jak ma diky moc za radu ams to u mna ked sa stretneme:)))) :wink: :wink: :wink:
corleone
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od corleone »

WD 40 zahoďte a pořiďte si místo něj penetrační olej ve spreji. WD sice rychle uvolňuje, ale nemaže :!: Jinými slovy to všechno brzo zas zatuhne.
Punto 55S Mk I
Odpovědět

Zpět na „Punto - motor“