vrzání a vůle v řízení
Moderátoři: intel_sk, peta.smolik, mad mike, Katy, Matto
vrzání a vůle v řízení
Dobrý den chtěl bych poradit mám punto 1999 1.2 8v,před týdnem mi v servisu řekli že mám vůly v řízení,že by to chtělo vyměnit volantovou tyč s kloubem,že tam je vůle ale nevim jestli je to tak a ted po nastartování i při jízdě mi v řízení jakoby chroupe a když trošku pootočim volantem tak nic a když ho pootočim zpátky tak to chroupe a ještě do toho se mi občas vypne servo tak vypnu motor a zase nastartuju a kontrolka zhasne.Je toho nějak hodně najednou, děkuji za radu
- Reklama
-
- Zkušenej Fiaťák
- Kontaktovat uživatele:
Re: vrzání a vůle v řízení
Chce to nejdřív vyzkoušet s vypnutým zapalováním bez funkce posilovače jestli to taky chroupe.To chroupání může způsobovat také vydřený potenciometrický snímač posilovače,nebo zrezlé ložisko horního uložení tlumiče.Jinak malá vůle v řízení u tohoto principu posilovače musí být,aby vůbec mohl fungovat. Mezi dvěmi potenciometry snímače úhlu natočení je pružný element.Při natočení volantu se tento element mírně zkroutí a tento rozdíl se projeví na potenciometrech jako žádaná elektrická hodnota pro posilovač.Motor posilovače se pak snaží neustále tento rozdíl dorovnávat a tím vlastně posiluje.Zkusil bych to také jak se to bude chovat s levým zvednutým kolem a pak s pravým.
Punto II-SX,8V,3 dv.r.v.2000