Teplota vody
Moderátoři: peta.smolik, mad mike, Katy, Matto
-
- Fiaťák
- Kontaktovat uživatele:
Teplota vody
Nejprve se chci představit a pozdravit všechny Punťáky.
Začalo to před nedávnem (cca 2 měsíce) se naše rodina stala doslova takovým malým Punto Klubem. Nejprve jsme se rozhodli koupit Punťu I pro mamku, pak pro mou přítelkyni a nakonec jsme ještě jedno dovezli strýcovi. Takže jsme se stali takovým Punto muzeem.
Nic méně k věci:
Chci se zeptat jestli je to normální že ty auta nijak moc dobře netopí. Zahřívání vody trvá celkem dost dlouho a stejně maximum je asi 1/4 na ukazateli teploty. Na kolik se to zahřívá vám ostatním a jak dlouho to asi trvá. Nebo máme špatné termostaty ??? Všichni 3 ????
Jinak se jedná o Punta I 60 SX a jedno 55 S.
Začalo to před nedávnem (cca 2 měsíce) se naše rodina stala doslova takovým malým Punto Klubem. Nejprve jsme se rozhodli koupit Punťu I pro mamku, pak pro mou přítelkyni a nakonec jsme ještě jedno dovezli strýcovi. Takže jsme se stali takovým Punto muzeem.
Nic méně k věci:
Chci se zeptat jestli je to normální že ty auta nijak moc dobře netopí. Zahřívání vody trvá celkem dost dlouho a stejně maximum je asi 1/4 na ukazateli teploty. Na kolik se to zahřívá vám ostatním a jak dlouho to asi trvá. Nebo máme špatné termostaty ??? Všichni 3 ????
Jinak se jedná o Punta I 60 SX a jedno 55 S.
Fiat Punto 75 SX, r.v. 1994
Opel Omega B caravan 2,0l, 16V
- Reklama
Re: Teplota vody
Ono ti to třeba jen špatně ukazuje na budicích,na to se nedá spolehat,ty budíky neukazují přesně.Mě budik po vyměně termostatu i čidla teploty stejně ukazuje ani né 80C při plnem zahřati a přitom to topí jak zběsilé. Možná máš jen vzduch v okruhu,takže by to chtělo zkusit odvzdušnit,nebo udělat proplach. Chtěl bych se tě jen tak mimo zeptat když máš punto 55 a 60 jestli pocituješ nějaký větší rozdíl ve vykonu mezi oběma auty,nebo to jede tak nějak stejně?
CROMA 1.9JTD/110kW r.06 -EMOTION-
Lancia Musa 1.4 16V r.11-PLATINO-
PUNTO 75 ELX r.96
IDEA 1.4 16V/70kW r.07
Stilo 1.6 16V/76kW r.02 Dynamic
Seicento 1.1 SPI HOBBY r.99...
TIPO 1.4 r.94...
UNO 1.5 MPI r.87
PUNTO 75 ELX r.96
IDEA 1.4 16V/70kW r.07
TIPO 1.4 r.94...
UNO 1.5 MPI r.87
-
- Fiaťák
- Kontaktovat uživatele:
To poslední pro strýce co jsme dovezly minulí týden to je právě to 55 S, neřekl bych že je to nějáký podstatný rozdíl, 55 jede taky moc hezky. Možná bych ale řekl jestli v té 55 není převodovka s kratšími kvalty protože se mi zdá že při 100Km/h už auto začíná více hučet a jako by už chtělo 6ku. Je to možné ?? Jinak skoro bez rozdílu, ony ty 3-4 KW asi nebudou zas tak rozhodující.liborko píše:Ono ti to třeba jen špatně ukazuje na budicích,na to se nedá spolehat,ty budíky neukazují přesně.Mě budik po vyměně termostatu i čidla teploty stejně ukazuje ani né 80C při plnem zahřati a přitom to topí jak zběsilé. Možná máš jen vzduch v okruhu,takže by to chtělo zkusit odvzdušnit,nebo udělat proplach. Chtěl bych se tě jen tak mimo zeptat když máš punto 55 a 60 jestli pocituješ nějaký větší rozdíl ve vykonu mezi oběma auty,nebo to jede tak nějak stejně?
No rozdíl tam asi moc velký nebude,ale zase je větší obsah,větší krouťák... A jinak dělaly se punta 1.1 6speed se šestistupňovou převodovkou a pokud se nepletu tak ještě jakási verze ED snad s kratšími kvalty,to ti ale spíš napíše někdo kdo o tom ví více
A jinak jěště ohledně te teploty,může byt problem i ve vodním čerpadle,ty original čerpadla totiž od výroby mají docela malé lopatky,ja jak jsem měnil pumpu koupil jsem s většíma lopatkama.Mě topí puntík perfektně už po pár km,a na teploměr je třeba se divat s rezervou.

CROMA 1.9JTD/110kW r.06 -EMOTION-
PUNTO 75 ELX r.96
IDEA 1.4 16V/70kW r.07
TIPO 1.4 r.94...
UNO 1.5 MPI r.87
PUNTO 75 ELX r.96
IDEA 1.4 16V/70kW r.07
TIPO 1.4 r.94...
UNO 1.5 MPI r.87
-
- Fiaťák
- Kontaktovat uživatele:
Jo ty budíky jsou asi jen tak orientační ale udivuje mě že je to u obou těch naších stejné že se to drží fakt jen na 1/4. Ten 3. strýcův nemá budík, má jen kontrolku ale taky to topení není nic moc extra. Ta kontrolka to fakt byl taky výmysl zřejmě kvůli nákladům na výrobu
.
Jinak celkové dojmy z Punta jsou docela pozitivní, auto je prostornější než jsem myslel a docela dobré židlovité posezení a to nám všem vyhovuje. Co se týká výkonu a jízdním vlastnostem, tak se Š 120 se to rozhodě nedá porovnat a to mamce i strýcovi šlo.
Pokud by i ostatní měli taky nějaké poznatky ohledně teplotě vody a topení tak rád přivítám

Jinak celkové dojmy z Punta jsou docela pozitivní, auto je prostornější než jsem myslel a docela dobré židlovité posezení a to nám všem vyhovuje. Co se týká výkonu a jízdním vlastnostem, tak se Š 120 se to rozhodě nedá porovnat a to mamce i strýcovi šlo.

Pokud by i ostatní měli taky nějaké poznatky ohledně teplotě vody a topení tak rád přivítám

S topením to je obecně bída u všech malolitrážních aut. V mrazu je stačí uchladit i malý okruh, neboli pokud se jede krátká trasa s topením na plné pecky a spuštěným ventilatore, nemusí motor vůbec dosáhnout provozní teploty.
Každopádně v první řadě zkontrolovat stav kapaliny, odvzdušnit. Pokud jde o termostat, je kontrola celkem snadná - nastartovat ze studena, položit ruku na horní hadici chladiče a sledovat, jestli se zahřívá zvolna (špatný termostat) nebo skokově až po nějaké chvíli (pak je termostat OK).
Každopádně v první řadě zkontrolovat stav kapaliny, odvzdušnit. Pokud jde o termostat, je kontrola celkem snadná - nastartovat ze studena, položit ruku na horní hadici chladiče a sledovat, jestli se zahřívá zvolna (špatný termostat) nebo skokově až po nějaké chvíli (pak je termostat OK).
Punto 55S Mk I
Ja mam tiez punto 55s. Vymenil som cidlo a dal som budik teploty, lebo som mal predtym iba kontrolku prehriatia. Chladiaca kvapalina nova, odvzdusnena. Tiez mi ukazuje bezne v meste 1/4 a ventilator sa mi zopne ked je v 1/2. Pytal som sa aj tu na fore ako to s tym je, vyzera ze je to normalne.
-
- Fiaťák
- Kontaktovat uživatele:
Tak to tak asi bude.
Jen se chci ještě zeptat kde se odvzdušňuje topení ? Myslel jsem že se to odvzdušní samo jako u jiných novějších aut. Je tam na to nějaký šroubek nebo ventil ?? Díky
Jen se chci ještě zeptat kde se odvzdušňuje topení ? Myslel jsem že se to odvzdušní samo jako u jiných novějších aut. Je tam na to nějaký šroubek nebo ventil ?? Díky
2jirkatravna461: Jak již bylo řečeno...
https://www.club-fiat.com/viewtopic.php ... 7&start=15
https://www.club-fiat.com/viewtopic.php ... 7&start=15
F/I/A/T MAREA WEEKEND 1.6 16V ELX 7/1998 76kW
F/I/A/T PUNTO 1.2 8V ELX 11/1999 44kW (MK2)
F/I/A/T PUNTO 1.2 8V ELX 11/1999 44kW (MK2)
Odvzdusnovacie sroby su dva..teda aspon ja ich mam dva. Ked sa pozeras do motora, tak jeden je vlavo hore na chladici a druhy je na hadiciach kurenia, co idu uz z motora do interieru (pri prechodovej stene interier-motor).
- Přílohy
-
- odvzdusnovaky.JPG (41.38 KiB) Zobrazeno 3105 x