DISKUZE - Klimatizace

Vše o motoru a převodovém ústrojí, poruchy, úpravy, rady a typy, topení a chazení

Moderátoři: peta.smolik, mad mike, Katy, Matto

Odpovědět
Graun
Znalec
Kontaktovat uživatele:

Re: DISKUZE - Klimatizace

Příspěvek od Graun »

l-cizek píše:
Graun píše: Ale oni tam píšou o fyziologických ztrátách vlivem mikroporéznosti...jinými slovy chladivo se ztrácí ze systému úniky přes polymérní O-kroužky ve fitincích, flexibilních hadic - permeací.
Prostě objem chladiva poklesne pod mez, kdy je chladivo schopno měnit své fáze (kapalné-plynné) a tím pádem výměnu tepla. Nutno vždy doplnit opět na požadovanou úroveň.
Stačí takto?
no tak ono je jedno jestli máš ztrátu vlivem tím nebo tím ne? to navíc nic nemění na tom že by se teda měla jednou za ty 2 roky měnit (zkontrolovat/doplnit)... jinak odkud si to zkopčil?? :lol:
Pro Tvoji informaci dělám deset let u firmy, která vyvíjí, vyrábí a dodáva autoklimatizace. Dělám ve vývoji komponentů (krimpy, fitinky,hadice, trubky), takže si myslím, že o tom něco vím...jen tak na okraj :wink:
F/I/A/T MAREA WEEKEND 1.6 16V ELX 7/1998 76kW
F/I/A/T PUNTO 1.2 8V ELX 11/1999 44kW (MK2)
Reklama

Yohanus
Začátečník

Příspěvek od Yohanus »

ahoj, je možný, že nemůžu zapnout klimu právě kvůli tlaku, resp. nízký hladině náplně? punto II 2001, 1.9 JTD...mám ho tejden a ještě se mi nepodařilo klimu spustit (nejde stlačit tlačítko). regulovat sílu větrání můžu (jen 1 až 3, na 4 je absolutní ticho), ale nejde to zamáčknout. resp. možná jsem nepřišel na to jak to zamáčknout, ale takovej debil snad zas nejsem prostě ta regulace nejde stlačit dovnitř ani zmáčknutím uprostřed, ani na označení klimošky, nikde. dělám něco špatně, nebo je potřeba něco opravit? díky

(pův. dotaz ve vláknu https://www.club-fiat.com/viewtopic.php?f=67&t=13608)
l-cizek
Znalec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od l-cizek »

Graun píše:Pro Tvoji informaci dělám deset let u firmy, která vyvíjí, vyrábí a dodáva autoklimatizace. Dělám ve vývoji komponentů (krimpy, fitinky,hadice, trubky), takže si myslím, že o tom něco vím...jen tak na okraj :wink:
aha, takže ty si jakoby vývojář? No víš, normální lidi věděj docela prd, co je to fitinka (zní jak psí jméno) a krimpy a já nevim co ještě, prostě to vypadá, jak opsaný z uživatelskýho manuálu :lol: ot vše
Graun
Znalec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Graun »

2l-cizek: No jsem, ne jen jakoby :) Uživatelský manuál taky používám, ale k jiným věcem, než je klimatizace.

2Yohanus: No podle mne, by se to mělo dát zapnout, ale nebude f-ni. ŘJ nesepne vlivem informace z presostatu, že je tam malý objem chladiva, který se bude moci vypařovat/kondenzovat a tím pádem odebírat/odevzdávat teplo. Hele není náhodou taky pro Punto nějaký postup na samodiagnostiku A/C? U marei je takový rituál, jak si nechat vypsat na displeji výpis chyb, ale pro Punto to neznám, nemám servisní manuál. Pokud by tam byla někdy chyba v elektrice, viděl bys to.
Další věci je i vadný termistor v čidle teploty interiéru...u marei jsem jej čistil, bylo to cele zalepené prachem. Myslím si, že u Punta to bude stejné. Pokud čidlo vykazuje nesmysly, pak se větrák nespustí...to stejné je i s čidlem venkovní teploty (v zrcátku).
Doporučuji rozebrat střední panel, mrknout na stav toho čidla teploty interiéru, pak se podívat i na ten spínač, zda tam je napětí a není chyba v něm.
l-cizek
Znalec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od l-cizek »

Graun píše:2l-cizek: No jsem, ne jen jakoby :) Uživatelský manuál taky používám, ale k jiným věcem, než je klimatizace.
jo jasně, sem to blbě napsal... :lol:
kappy
Fiaťák

Příspěvek od kappy »

Yohanus píše:ahoj, je možný, že nemůžu zapnout klimu právě kvůli tlaku, resp. nízký hladině náplně? punto II 2001, 1.9 JTD...mám ho tejden a ještě se mi nepodařilo klimu spustit (nejde stlačit tlačítko). regulovat sílu větrání můžu (jen 1 až 3, na 4 je absolutní ticho), ale nejde to zamáčknout. resp. možná jsem nepřišel na to jak to zamáčknout, ale takovej debil snad zas nejsem prostě ta regulace nejde stlačit dovnitř ani zmáčknutím uprostřed, ani na označení klimošky, nikde. dělám něco špatně, nebo je potřeba něco opravit? díky

(pův. dotaz ve vláknu https://www.club-fiat.com/viewtopic.php?f=67&t=13608)
klíma sa nespúšta na nule ale až na prvom až štvrtom stupni. musíš vymeniť celí gombík máš ho rosipaný na 200% ja som ho už menil 2 krát. to sa stane ked ho niekto pretlačí na nule(rosipe sa) a je to v prdeli
Fiat Punto Mk2 1.2 16v Sporting
Fiat Punto Mk1 1.2 8v Cult
Yohanus
Začátečník

Příspěvek od Yohanus »

no kéž by to bylo jen "gombíkom" :) kdyby to byl problém, jak popisuje Graun (díky za info), bylo by to asi horší. já jsem co se týče aut naprostej amatér, asi jako důchodce a komp, takže budu doufat, že seženu nějakýho garážníka, co se v tom porejpe a dám vědět :)

jo a kappy, je velkej problém sehnat náhradní, nebo musím do Fiatu? asi jo co...kdyžtak dej vědět, kde jsi ho sehnal ty...díky
kappy
Fiaťák

Příspěvek od kappy »

ja som ho kupoval v ricambi a stál cca 20eur
Fiat Punto Mk2 1.2 16v Sporting
Fiat Punto Mk1 1.2 8v Cult
turbom
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od turbom »

Ahoj!

Nechci procitat celou diskuzi a tak se zeptam hned. Dnes po 40 km jizde s klimatizaci mi zacala odtekat nekde z motoroveho prostoru za pravym prednim kolem voda. Bezbarva bez vune. Nenasel jsem misto uniku, je tam podlaha resp. kryt. Po jizde kape na zem.

Co by to mohlo byt? Napada me jen voda z orosenych trubek klimy a nebo mi utika napln?
2008- Fiat Bravo 1.4 T-jet 110kw Emotion +LPG Stag Q-BOX. 2008 Fiat Linea-1.4 T-jet 88kw
rossi
Znalec

Příspěvek od rossi »

je to voda z výměníku klimy.teda z námrazy co vzniká na výměníku. Nic to neznamená,nech to být.
Rossi
Fiat Punto 1.6Mk1 90 ELX resuscitován
AUDI A6 3.0 Quatro 2002
Graun
Znalec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Graun »

Tak, tak...je to kondenzát s výparníku. Vlivem nižší teploty trubek (okolo 0°C) dochází ke srážení vzdušné vlhkosti a tím pádem tvorbě kondenzátu. Je to normální jev, čím tepleji, tím více kondenzátu. Není třeba to nijak řešit, jedině snad, kdyby byl ucpaný odtok a pak by to teklo dovnitř auta :)
slt
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od slt »

Ahoj chlapci,

koupil jsem šPunto a domu jsem zjistil že klimatizace neklimatizuje.
Zajel jsem do servisu, napíchli to na přístroj a řekli mi že je uplně prázdná. Udělali test těsnosti - OK, tak ji napustili, během napouštění mi řekl ať ji zapnu a divně do tý mašiny koukal... po chvilce řek že je vše ok, já zaplatil a jel domu. (je možný že by tam nic nenapustil, když by byl nefunkční kompresor?? )

Po cestě domu jsem klimu vyzkoušel, ale znova nic, tak jsem v klidu na parkovišti klimu zapnul, ale nic jsem nepozoroval, žádná změna otáček motoru nic.

Koukal jsem na pojistku, ta je ok. Zkoušel jsem vyměnit rele u pojistek u baterky, taky nic.

Nevítě co s tim? Jak třeba proměřit jestli jde do kompresoru elektrika, nebo žeby špatněj kompresor?
FIAT Punto 1.2 16V 5D HLX r.v.2001 (mk2)
Odpovědět

Zpět na „Punto - motor“