Mark L. píše:4 Kubiii: Chtel jsi nejake postrehy, tak ja nejake mam,ale asi te neuspokoji.
Moje zkusenost s timto problemem byla na F127, kde byl na vine pastorek, resp. civka, ktera nedokazala dostatecne silne vysunout pastorek starteru do zaberu. Tenkrat jsem to neresil opravou, ale vymenou za jiny starter.
Druha zkusenost jde mimo Fiat. Bracha mel kdysi Peugeot 305 (neni to preklep 306, opravdu 305). Situace byla stejna, nekdy pri pokusu o nastartovani to pouze cvaklo a nic vic. Po dlouhe dobe tapani a badani zjistil, ze starter je OK, ale vada je na venci setrvacniku. Ozubeni na venci, kam zajizdi pastorek melo poskozenych par zubu tak, ze kdyz byl venec zrovna v miste kam zabira pastorek, tak ten se do ozubeni nedostal. Reseni? Zaradit kvalt a autem cuknout, potlacit. Jen kousicek, takovy maly hup, aby se motor a tudiz i venec pootocil o par zoubku vedle a jedem. Ty popisujes, ze to snad souvisi s teplotou, nebo vlhkosti, ale zkus to takhle vyzkouset a vysledovat, jestli neni na vine toto. Ovsem vymenu setrvaku .... na to bych se asi vykaslal. Mel by se vyvazit s klikovkou, tzn. rozebrat komplet motor, klikovku dolu ....uff
Díky za postřehy, zkusím, on něco podobného, ale kvůli jiným příčinám právě popisuje Dodo-multipla s tím altíkem a mrazem, cituji:
"...jeste ma Multipla jednu technickou chybku uz z vyroby
kdyz tece voda po kapote, tak svod je tak divne, ze muze nateci do alternatoru, pak pres noc zamrzne a rano se starter snazi tocit, ale nepohne s tim
musi se dat rychlost a malinko cuknout aby led povolil..."
Přijde mi to zajímavý pro všechny multipláky, protože ty svody vody jsou pod předním sklem (resp. pod plastem před sklem) opravdu udělaný tak blbě, že po jedné hadici voda skapává přímo do altíku (ne na, ale do

), což mi přijde dost napikaču.
Jinak si ale myslím, že tebou popisovaný problémy to nebudou, protože, když můj startér stávkuje, tak v něm jen cvakne a nic víc. Žádný pokus o otočení, jen cvak. Což mi indikuje, že šťáva do toho jde, ale něco brání tomu, aby se vůbec pohnul, anebo šťáva tam jde, ale s nedostatečným napětím, což by možná mohlo signalizovat problém na VN okruhu, ale tomu a souvislostem moc (spíš vůbec) nerozumím... Každopádně mám prasklinu na cívce, ale dávat 1600 za novou cívku jen tak, abych vyzkoušel, jestli nedělá problémy právě ona se mi nechce. Možná se dá nějak proměřit???