Ahoj. Chcem sa vas popytat na Vas nazor na jednu vec ohladom spojky. Punto mam mesiac a par dni takze rozmyslam nadtym ci je to nejaky problem alebo nie. Ked som ho kupil tak tam bola tvrda spojka (na zoslapnutie pedalu trebalo vyvinut silnejsi tlak) spojka inac fungovala dobre tak som sa zmieril stym ze to nejak nebudem riesit a vyckam, stym ze si na tu tvrdu spojku zvyknem.
Ale posledne dva tyzne z niciho nic mi pedal spojky pri zatlaceni dost zmekol ba doslova mi chodi dasa povedat normalne meko (neviem to posudit s inymi autami, toto je moje prve). Ked mam auto nenastartovane (tj ze nemam ani klucik v spinacej skrinke) ide mi pedal spojky tvrdo ale len mi staci vlozit klucik a dat do pozicie startu pedal mi pod nohou trochu klesne a uz ide stlacit meko. Spojka funguje normalne nebadam ziadne problemy. Preto sa pytam je to problem alebo neproblem co to moze byt ci co sa to vlastne stalo. Ked je to problem aky, treba to riesit alebo nechat tak. Dakujem Vam za Vase postrehy.
Spojka problem - neproblem?
Moderátoři: peta.smolik, mad mike, Katy, Matto
-
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Spojka problem - neproblem?
Modra bodka 1.1 55S - 1998
- Reklama
-
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Este som zabudol dodat ze okrem vymeny motoroveho oleja a doliatia vody do chladica ostrekovacov a doliatia brzdovej kvapaliny, vymeni tesnenia pod vekom hlavy som nerobil ziadne zasahy a upravy. A samozrejme natankovania benzinu , ale co si pametam spojkovy pedal sa zacal byt meky na pumpe ked som natankoval a chcel odist prec (p.s. viem ze tym nebude )
-
- Zkušenej Fiaťák
- Kontaktovat uživatele:
Ja ked som kupil punto, ale MK2, tak tam bola velmi tuha spojka a aj mi v servise povedali, ze je to uz zodrate a ze odide co nevidiet, ale ze neda sa povedat ako dlho este vydrzi. Isla 20 tisic km a teraz som ju vymenil, lebo to uz bolo nekomfortne tak silno ho tlacit ten pedal a bal som sa aby mi neprdla niekde na ceste (isiel som prave do chorvatska). Podla info z 2 servisov fiat ta spojka moze kludne odist zo dna na den ked uz ide tak tuho a nemusi ani smykat alebo trhat, tak som to radsej vymenil. Ale mozno keby nejdem do chorvatska tak nemenim a cakam kym odide. Ale k tvojmu pripadu>>>
Na mojom MK2 je hydraulicka spojka, teda problem ak by sla tazko, moze byt v zadretom valceku cisto teoreticky, ale inde snad nie, teda ked je hydraulika a mechanika pedalu OK, tak uz je len spojka zla ked to ide tuho.
No ja teraz neviem na 100%, ale mam taky dojem, ze mk1 ma mechanicku spojku, teda ovladana tiahlom, nejakym lankom. Mohlo by byt bud zadrete ono. Alebo mas ten isty problem ako ja a to je ze spojka je zodrata a uz ju bude treba menit. Preco by ti mala ist lahsie po otoceni alebo vlozeni kluciku mi nie je jasne, lebo aj keby si mal hydrauliku, ta funguje aj bez kluciku v zapalovani.
Ja byt tebou, tak skontrolujem (ak je mechanicka spojka) ci niekde nie je zadrete lanko, pripadne niecim premazat. Ked ti to obcas ide lahko, napada ma jedine ze nieco je niekde pridrete a obcas sa to "uvolni"
Na mojom MK2 je hydraulicka spojka, teda problem ak by sla tazko, moze byt v zadretom valceku cisto teoreticky, ale inde snad nie, teda ked je hydraulika a mechanika pedalu OK, tak uz je len spojka zla ked to ide tuho.
No ja teraz neviem na 100%, ale mam taky dojem, ze mk1 ma mechanicku spojku, teda ovladana tiahlom, nejakym lankom. Mohlo by byt bud zadrete ono. Alebo mas ten isty problem ako ja a to je ze spojka je zodrata a uz ju bude treba menit. Preco by ti mala ist lahsie po otoceni alebo vlozeni kluciku mi nie je jasne, lebo aj keby si mal hydrauliku, ta funguje aj bez kluciku v zapalovani.
Ja byt tebou, tak skontrolujem (ak je mechanicka spojka) ci niekde nie je zadrete lanko, pripadne niecim premazat. Ked ti to obcas ide lahko, napada ma jedine ze nieco je niekde pridrete a obcas sa to "uvolni"
Fiat Punto MKII 1.2 16V HLX
-
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Dik za odpoved no spojka mi ide stale normalne (netvrdo) asi to naozaj bol problem s tym ze lanko niekde drhlo lebo minule ako som ohladal motor tak som skusal rukou pokial sa dalo lanko potom tam vchadza do neviem to pomenovat ale vyzera to ako valcek od ktoreho to lanko je skryte vovnutri (ale urcite to nieje hidraulika, lebo spojka je mechanicka) tak som stym pokyval ked som to pozeral a problem sa stratil. Ale aj tak si myslim ze ma neminie vymena spojky pocase.
Re: Spojka problem - neproblem?
Zdravim vas fiataci.
Tiez si teraz trochu lamem hlavu nad spojkou.V poslednej dobre sa mi na nej nieco nepaci.Zabera podla mna velmi vysoko, niekedy mi ide obtiaznejsie hodit rychlost, niekedy pri radeni pocujem akesi cukanie (stlacim spojku - cuk cuk cuk, zaradim rychlost pustim spojku a zase cuk cuk cuk). A pri urcitych rychlostiach sa ozyva take mierne kvylenie(okolo cca 50Km/h).
Mam punto MK1, 55s. Nalietane ma nieco cez 105 000 km. Neviem teda ci to moze byt spojkou a ci sa mam pustit do vymeny.
Vdaka za kazde rady.
Tiez si teraz trochu lamem hlavu nad spojkou.V poslednej dobre sa mi na nej nieco nepaci.Zabera podla mna velmi vysoko, niekedy mi ide obtiaznejsie hodit rychlost, niekedy pri radeni pocujem akesi cukanie (stlacim spojku - cuk cuk cuk, zaradim rychlost pustim spojku a zase cuk cuk cuk). A pri urcitych rychlostiach sa ozyva take mierne kvylenie(okolo cca 50Km/h).
Mam punto MK1, 55s. Nalietane ma nieco cez 105 000 km. Neviem teda ci to moze byt spojkou a ci sa mam pustit do vymeny.
Vdaka za kazde rady.
Fiat Punto MK1, 55s rv. 1996
pokud spojka zabírá vysoko tak ji můžeš zkusit seřídit,ale pravděpodobně bude sjetá takže výměna
Punto cabrio,motor 1,6
Grande punto 1,2
Grande punto 1,2
Zdravím puťáci...Jelikož je zde několik témat se spojkou a prohledávat ňákých 70 stran se mne fakt nechce tak se radši zeptám.
Poslední dobou sem zareagoval prokluz spojky a to hlavně na 3 a 4 rychlostním stupni.
Takže jsem začal uvažovat o výměně ale jelikož jsem se dočetl že spojka má mít životnost něco kolem 90 tis. kilometrů tak se mne zdá divný že by mne odešla po necelých 50 tis. km a hlavně dávat novou spojku na atuo který je tak v dezolátním stavu po předch. majtely se mne fakt nechce tak se chci zeptat ja kterým směrem to mám skusit seřídit aby mne zabírala níž.
Jinak předtím byla měněná celá spojka bohužel neznám značku výrobce tak kdyby i to seřízení nepomohlo stačilo by vyměnit jen lamelu když spojka pouze prokluzuje a nevydává žádný divný zvuk???
Jinak jsem se ještě někde dočetl že pokud je opotřebená spojka tak se posouvá spoj. pedál směrem k řidiči a vzdálenost mezi sešlápnutým a uvolněným pedálem spojky má být 140 ± 5 mm je to pravda?? a co znamená když mám tuto dráhu 135 mm??? že opravdu stačí jen seřídit???
Omluvám se pokud to není srozumitelně ale jsem po noční
Poslední dobou sem zareagoval prokluz spojky a to hlavně na 3 a 4 rychlostním stupni.
Takže jsem začal uvažovat o výměně ale jelikož jsem se dočetl že spojka má mít životnost něco kolem 90 tis. kilometrů tak se mne zdá divný že by mne odešla po necelých 50 tis. km a hlavně dávat novou spojku na atuo který je tak v dezolátním stavu po předch. majtely se mne fakt nechce tak se chci zeptat ja kterým směrem to mám skusit seřídit aby mne zabírala níž.
Jinak předtím byla měněná celá spojka bohužel neznám značku výrobce tak kdyby i to seřízení nepomohlo stačilo by vyměnit jen lamelu když spojka pouze prokluzuje a nevydává žádný divný zvuk???
Jinak jsem se ještě někde dočetl že pokud je opotřebená spojka tak se posouvá spoj. pedál směrem k řidiči a vzdálenost mezi sešlápnutým a uvolněným pedálem spojky má být 140 ± 5 mm je to pravda?? a co znamená když mám tuto dráhu 135 mm??? že opravdu stačí jen seřídit???
Omluvám se pokud to není srozumitelně ale jsem po noční
Fiat Punto MK1 SX 1,7 TD 52kw rv. 95 - Dosloužil :(
Aktualně Fiat Stilo 1,9 JTD 85 kw r.v 03
Aktualně Fiat Stilo 1,9 JTD 85 kw r.v 03