HELP - Startér (spouštěč)

Vše o motoru a převodovém ústrojí, poruchy, úpravy, rady a typy, topení a chazení

Moderátoři: peta.smolik, mad mike, Katy, Matto

Odpovědět
Plecháč Tony
Zkušenej Fiaťák

HELP - Startér (spouštěč)

Příspěvek od Plecháč Tony »

Na Puntu 55 (r.v.97) jsem chtěl pročistit kabely ke startéru, jelikož se mi zdá, že poslední dobou ten startér nic moc...A když jsem startoval po výměně pal.filtru, tak bylo cejtit jak se něco pálí...,

Ale zjistil jsem, že ten šroub, co je na něm přitaženej maticí kabel od alternátoru a od baterky, tak je nějakej vylomenej nebo co. Nejde to povolit, jelikož se celý točí a dokonce se trošku i jakoby vyklá. Raděj jsem za něj moc nebral, protože chci ještě nastartovat...

Chci se zeptat, jestli už ste někdo měl startér vyndanej a rozebranej. Co by tam mohlo bejt ulomený nebo jen povolený zevnitř? Popřípadě kdo ví jak startér vymontovat a zase namontovat. A taky kolik by mohla stát výměna nějakýho repasovanýho?

Díky za všechny informace
Reklama

corleone
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od corleone »

Tady je popis demontáže, ale jestli jsi to ještě nedělal, moc moudrý z něj nebudeš:
http://punto.mysteria.cz/elsdm.htm
Na demontáž budeš potřebovat sadu Gola s prodlužovacím dílem, je tam dost špatný přístup. Velikost šroubů, které drží startér k přírubě, je tuším 16 nebo 17 mm.
Ten šroub, co se ti viklá na startéru, resp. elmag. vysouvání pastorku, se asi vylomil z plastového uložení. Jestli startér funguje, vymontoval bych ho, dál nerozebíral, šroub upevnil epoxidem a příště na něm matici utahoval s citem :wink:
Pokud by nebylo vyhnutí a musel bys koupit jiný (nemyslím), zkus se poptat na vrakárně http://www.vrakovistenyrany.cz/ nebo v Oboře u Kaznějova - číslo 608 434 543. Fungl nový startér stojí 3500 - 4000 Kč, takže bych jim za použitý rozhodně nedával víc než řekněme 1500.
Je škoda, že pravděpodobně nepůjde použít startér z Una :?:, pak bys ho sehnal za 500.
Punto 55S Mk I
Plecháč Tony
Zkušenej Fiaťák

Díky za info. Zatím pořád funguje. Myslel jsem si to, že to bude uložený v nějakým izolátoru (plastu) a v tom je to utržený. Jediný čeho se obávám je, aby to vodivý spojení do toho el.mag spínače bylo v pořádku a někdy to neupadlo... Přemejšlím, že když už ten startér vyndam, tak ho pročistim a kouknu na uhlíky, jestli jsou ještě ok.
Plecháč Tony
Zkušenej Fiaťák

Tak jsem to sundaval a měl jsem to opravdu na mále, jak jsem odpojil kabel od baterky a chtěl ho protáhnout dolů, protože u toho startéru jsem to ani nezkoušel povolovat, tak najednou něco cinklo. Upadlo půl toho šroubu s tou matkou. Byl normálně v půlce strženej a držel asi na 25%.

Jinak startér jsem vyčistil, uhlíky byly vpohodě. Jen ten šroub už je poloviční, takže jsem musel sundat tu spodní matku s podložkou a dát to tam bez toho krycího plastu jesn s tou jednou matkou a tak tak jsem nasedil tu matku... Pro jistotu jsem na ten kablík k baterce navlík hadici, protože ten kdyby se někde spojil s kostrou, tak by bylo asi veselo....

Dotáh jsem to a zamazal jsem to celý černym silikonem, když tam neni ten krycí plast. Doufam, že se to bez tý podložky nebude povolovat...

Docela by mě zajímoalo, jestli bych sehnal jen ten el.mag spínač a za kolik...
Odpovědět

Zpět na „Punto - motor“