DISKUZE - Kdy řadit?

Vše o motoru a převodovém ústrojí, poruchy, úpravy, rady a typy, topení a chazení

Moderátoři: peta.smolik, mad mike, Katy, Matto

Stanno
Zkušenej Fiaťák
Kontaktovat uživatele:

DISKUZE - Kdy řadit?

Příspěvek od Stanno »

Ahojte...

zaciatkom roka som kupil Fiat Punto I, 1.1L, 96tka. Rad by som sa dozvedel nieco o tomto motore (1.1, 40kW) - ake otacky to ma rado, pri akej rychlosti radit vyssi prev. stupen. a pod. Mam totiz Punto 55S, a to nema otackomer, takze tak..
Jasne, da sa radit podla zvuku, ale necham si poradit..

Ma to skor rado vyssie otacky, ale nizsie..pri akej rychlosti hadzete 5ku?

Diiik za vsetky rady a vase skusenosti..
Fiat Stilo 1.6 16V, 201tis.km, r.v.2001
Reklama

X-Slim
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Punto I otacky a radenie

Příspěvek od X-Slim »

Stanno píše:Ahojte...

zaciatkom roka som kupil Fiat Punto I, 1.1L, 96tka. Rad by som sa dozvedel nieco o tomto motore (1.1, 40kW) - ake otacky to ma rado, pri akej rychlosti radit vyssi prev. stupen. a pod. Mam totiz Punto 55S, a to nema otackomer, takze tak..
Jasne, da sa radit podla zvuku, ale necham si poradit..

Ma to skor rado vyssie otacky, ale nizsie..pri akej rychlosti hadzete 5ku?

Diiik za vsetky rady a vase skusenosti..
Zdravim. Mám stejný model jen 97. A řadim asi takto: 1. 0-20(max); 2. 20-40; 3. 40-60; 4. 45-80(dá se i 100); a 5. 80-zbytek.
Záleží taky jakym stylem jezdíš, jestli klidná jízda, nebo trošku z ostra. Já třeba ve městě jezdim spíš na 4., ale otec na 3. je to hodně subjektivní. Jinak co se týče otáček tak si myslim že když ho občas vytočíš tak mu to jen prospěje.
Toť můj názor. A ať slouží. :wink:
Punťa - S55, malej ale šikovnej ;-)
abusacek
Zkušenej Fiaťák
Kontaktovat uživatele:

Re: Punto I otacky a radenie

Příspěvek od abusacek »

Puntíci mají rádi trošku vyšší otáčky. Určitě mu tím neuškodíš. Taky mám Puntíka 1.1 55S bez otáčkoměru a řadím podle sluchu. Ve městě jezdím na 4 ku. Jinak kdyby si chtěl něco málo zainvestovat, tak si sežeň na vrakáči budíky s otáčkoměrem a bude. Já je chci taky. Hodiny sem už vyřešil digitálnímu s interiérovým osvělením. Na vrakáču by se přístrojovka dala sehnat kolem 500. Jak kde. Navíc tam budeš mít i ukazatel teploty. Ne jen kontrolku která se stejně rožne až je pozdě :lol:
Fiat Ulysse, rv. 95, 2.0 benzín
Thor
Fiaťák

Příspěvek od Thor »

To radenie záleží od toho ako chceš a potrebuješ jazdiť, keď som sa chcel vyblázniť, tak som preraďoval až pri najvyššej povolenej rýchlosti, to znamená z 2 na 3 pri 72 z trojky na štvorku pri 105 a štvorka sa dá točiť do 138 :D Samozrejme "pretočiť" sa to nedá, keď prekročíš povolené otáčky tak aj tak ti obmedzovač vypne motor na dobu kým neklesnú otáčky pod povolenú hranicu. No a keď sa jazdí na úsporu tak napríklad 5 som tam dával asi tak pri 60 km/h, keď sa jazdí v meste konštantne a ideš napríklad 55 tak piaty rýchlostný stupeň to zvláda úplne v pohode bez nejakého sekania alebo trápenia, akurát keď potom chceš zrýchliť tak treba podradiť a nie zbytočne ho trápiť. A čo sa týka čo má Punto rado, tak rozhodne občas prebehnúť k maximu, lebo zlenivie.. :mrgreen:
Semo
Zkušenej Fiaťák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Semo »

Thor píše:2 na 3 pri 72 z trojky na štvorku pri 105 a štvorka sa dá točiť do 138 :D
Na vlastnú kožu odskúšané obmedzovače (tiež nemám otáčkomer, tak na pretekoch pozerám na rýchlosť):

1. - 45 kmh
2. - 80 kmh
3. - 120 kmh
4. - necelých 160 kmh (158 alebo tak nejak)
5. - (ešte som nenašiel taký dlhý dole kopec :lol:)
Obrázek
Arrow79
Všeználek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arrow79 »

Ta 5. je :lol: :lol:
Punto MK2 1.2 8V ELX
Thor
Fiaťák

Příspěvek od Thor »

Semo: Ja som tam dával koľko píše FIAT v múdrej knihe pre motor 1.1 :lol: Ale tebe akosi privysoko dovolí točiť sa mi zdá... :shock: ja keď som skúšal, tak obmedzovač ma na dvojke vypol kúsok nad 75 a na trojke pri asi 110...
Katy
Všeználek

Příspěvek od Katy »

no tak ja jsem jeste omezovac u sveho milacka neslysela a neda mi to srdce ani zkusit... :)))

Jinak kdyz jezdim svizne, naucila jsem se i diky jinemu silnemu motoru, radit takto:

1 a 2 - nevim, cumim na cestu a posloucham zvuk :))
3 - do 80km
4 - do 120km
5- dale.

a kdyz jezdim normalne az pomaleji tak:
1 a 2 - 20km
3 - do 40/50km
4 - do 60/80km
5 -dale , ale nekdy zaradim petku i na 60km :oops:
Hi, tak nejak podobne me to ucil i deda, jezdil za 5L ale mne to furt nejde at jezdim tak či tak. :lol:

A jinak samozrejme posloucham zvuk .... vyfuku :D
my car, my life !
www.puntotuning.eu
www.girlstuning.cz
stifmajstrABARTH
Znalec

Příspěvek od stifmajstrABARTH »

Katy píše:no tak ja jsem jeste omezovac u sveho milacka neslysela a neda mi to srdce ani zkusit... :)))
ja ho slysel ale nechtene myslel sem ze je mokro a bylo namrzlo a kdyz sem na to slap tak to valitlo ze sem to nestih a omezovac nastoupil... :oops: Jinak k tomu zareni radis jak potrebujes kdyz nepospichas 2500-3t ot. a kdyz potrebuju jet rychle dzrim ho az na 6-6.5t :wink:
Cinquecento 1.1 Sporting ABARTH-červéný:-D a Multipla fanda:)
Intercooler
Fiaťák

Příspěvek od Intercooler »

Ja teda votackomer mam, ale nenasel sem omezovac... Maj ho TDcka vubec? Moc semi to nechce zkouset aby mi nevyskocily pisty z motóru :lol: Ale smekam pred vama co z tech Puntiku tahate ty zavratny rychlosti pres 160 :P
Punto 1.7 TD60 - Obrázek
Katy
Všeználek

Příspěvek od Katy »

umiiiiii i na tech 16*8,5 :lol:

Jsou to proste male žihadilka s malymi sosačkami :lol: :lol:
my car, my life !
www.puntotuning.eu
www.girlstuning.cz
Vencapunto
Všeználek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vencapunto »

Tak já se taky přidam
Klidná jízda
1-10-15km/h
2-30km/h
3-45-50km/h
4-60km/h
5-80km/h
A točim třeba 2000ot.,ale většinou do 3000ot,to po městě stačí
Ale když jedu s Dohym nebo Trinem na sraz tak se nedostanu pod 4500ot. a 10l/100km :lol:
Futile Italian Attempt at Transportation
Very Weird
Katy
Všeználek

Příspěvek od Katy »

mno, tak ja na srazy pravidlne specham,takze napodobne :lol:
my car, my life !
www.puntotuning.eu
www.girlstuning.cz
stifmajstrABARTH
Znalec

Příspěvek od stifmajstrABARTH »

Intercooler píše:Ja teda votackomer mam, ale nenasel sem omezovac... Maj ho TDcka vubec? Moc semi to nechce zkouset aby mi nevyskocily pisty z motóru :lol: Ale smekam pred vama co z tech Puntiku tahate ty zavratny rychlosti pres 160 :P
Ropaaci (diesely) nemaj omezovac v pravym smyslu jako benzinaky ale maj nastavenej doraz na čerpadle kdyz sou otacky uz vysoky ze to netahne si "v omezovaci" cerpadlo uz ti neda vic paliva....proto se diesel neda pretocit :wink:
Cinquecento 1.1 Sporting ABARTH-červéný:-D a Multipla fanda:)
Intercooler
Fiaťák

Příspěvek od Intercooler »

Tak to je vyborny! Ale stejne asi nejsem toho srdce to tahat pres 5000...
Punto 1.7 TD60 - Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Punto - motor“