Samoštelovací zařízení zadní brzdy

Tlumiče, pružiny, kola, pneumatiky, brzdy, řízení

Moderátoři: intel_sk, peta.smolik, mad mike, Katy, Matto

Odpovědět
Hugomil
Začátečník

Samoštelovací zařízení zadní brzdy

Příspěvek od Hugomil »

Zdravím vás Fiaťáci,
Koupil jsem Punto 1.2 8v a jsou v háji zadní brzdy. Vše si vyměním sám, ale nepřišel jsem na to, jak funguje ten samoštelovák. Plíšky jsou tam všechny, ale nevím co točí tím ozubeným kolečkem a jak se to tedy má samo nastavit? našel jsem zde topic, ale obrázky jsou smazané, takže na nic. Dokázal by mi někdo poradit? Předem díky.
Fiat Punto SX 1.2 8V /2001
Reklama

Jaroslav1
Zkušenej Fiaťák

Re: Samoštelovací zařízení zadní brzdy

Příspěvek od Jaroslav1 »

Zdravím,ten samoštel pracuje tak,že po odbrzdění se čelisti vlivem pružiny vrátí (uvolní) a stlačí ten samoštel ,který tím plíškem pootočí o zoubek na tom kolečku a tím dojde k roztažení, tedy zvětšení délky toho samoštelu.Tímto se automaticky zmenší vůle mezi čelistmi a bubnem. Podmínkou je aby ta jedna strana toho samoštelu šla lehce šroubovat. Nic složitýho to není. Obvykle ten závit zarezne a dojde k ulomení nebo deformaci těch plíšků.
FIAT PUNTO MK ll HLX 1,9 JTD 80/59KW. 9.99 5 dv.šedostříbr.meta.
Hugomil
Začátečník

Příspěvek od Hugomil »

Jardo díky za odpověď. Sice jsem psal že tam plíšky mám asi všechny, ale jak to tak vypadá tak nemám. U toho kolečka žádný plíšek není a tudíž s tím nemůže nic otočit - proto mi to vrtalo hlavou, jak to vlastně funguje. Závit je volný, roztahovat to jde lehce, budu to muset tedy zatím nastavit ručně a zkusit se podívat po funkčních štělovácích.

V Autokelly jsem našel celou sadu viz obr. i když ty štelováky jsou trochu jiné od originálů. Tam je ale ten plíšek u kolečka vidět.
BC_OEK521_A_L.jpg
BC_OEK521_A_L.jpg (52.68 KiB) Zobrazeno 3739 x
Jaroslav1
Zkušenej Fiaťák

Příspěvek od Jaroslav1 »

Zdravím,nový samoštely nebo správně nastavovače je celkem pěkná pálka a vůbec Autokelly.Já to nastavuji před STK ručně otáčením tím zubatým kolečkem (taky mám ten plíšek co s tím otáčí ulomený na obouch) někdy ten směr otáčení spletu a tak abych to roztahoval tak to uvolňuji ale daří se.Jenom vždy je potřeba uvolnit lanka ruč.brzdy,a otáčet bubnem až to začne drhnout tak to kousek vrátím ,aby se buben otáčel lehce ,nastavím ruční lanka a je to. Jednou se mi stalo že mi jedno kolo neodbrzďovalo tak jsem to trochu na tom kolečku pootočil zpět a OK.Je dobrý ten závit v tom samoštelu namáznout silikonem jako aretaci.
FIAT PUNTO MK ll HLX 1,9 JTD 80/59KW. 9.99 5 dv.šedostříbr.meta.
Hugomil
Začátečník

Příspěvek od Hugomil »

Ahoj,
Zkusím to jak píšeš, nastavím to ručně a zatím to nechám jak to je. Třeba se někde na vrakovišti či na netu najde opotřebený kus. Horší je, že jsem rozebral druhé kolo a ten nastavovač byl vypadlý na jedné straně z pakny a úplně sedřel ten magnetický kroužek od ABS, takže mě čeká ještě výměna náboje s ložiskem :(( Chlap co mi to prodal tvrdil že to ABS nemá, ale nějaký šikula ho musel vyřadit, protože vůbec nesvítí kontrolka - ta zřejmě musela svítit pořád díky tomu sedřenému kroužku. Tak mi to hezky začíná :) Jinak díky za pomoc a rady.
Jezdec
Znalec

Příspěvek od Jezdec »

Taky to dělám jak Jaroslav1 a jak to nastavím tak to máznu silikonem, stalo se mi, že se to po čase povolovalo. Ale to mi poradil právě Jaroslav1. Každopádně ušetřené penízky protože na vrakáči to je stejně bez plíšků a jinak jsou to pálky. A stk bez problémů :wink:
Škoda fabia 1.4 50kW r.v. 2000 - Pracovní
Fiat punto II 1.2 16v 59kW Sporting r.v. 2000 - Pracovní
Hyundai sonáta 2.0 16v 102kW r.v. 1996 -Rodinné
Odpovědět

Zpět na „Punto - podvozek“