ELEKTRO: Zásuvka 12V na GPS
Moderátor: peta.smolik
ELEKTRO: Zásuvka 12V na GPS
Mám problém -vytáhl jsem si 12V na zásuvku pro připojení GPS do volného šuplíku nad radiem,napětí jsem uloupil z + memory radia,když zapnu navigaci do zástrčky nemám nastartováno tak se mi v určitém cyklu rozsvítí světla na denní svícení a asi po 20 vteřinách zhasnou a pak se zase rozsvítí-odpojim GPS od napětí a v pořádku.Nevíte co stím?
- Reklama
Re: Zásuvka 12V na GPS
To bude asi něco s tím rádiem a odběrem. Mě se stávalo, že když jsem měl velmi zesílené rádio u vypnutého motoru a ještě jsem jej dálkáčem zamknul, tak mi denní svícení bliklo. Nakonec jsem měl špatnou řídící jednotku k dennímu svícení. Ale bylo mi to (a stále je) záhadou.
Fiat Panda 1.2 Dynamic + LPG
- peta.smolik
- Všeználek
- Kontaktovat uživatele:
Moc nechápu proč si tu záhadu nevyřešíte tím že zajedete do Fiatu a nenecháte si 12V vyvést do interieru za 600kč?
Punťa fire, Rosso Tiziano
Fiat 128 sport 1300 SL, zatím rozebrán na prvočinitele
Máš pravdu 600,ale toto je forum-kde si myslím,že si lidi pomáhají zdarma,jelikož jsou to fandové,šťouralové a i dobří odborníci co poradí a zatím i poradilii-rada na servis je až ta poslední šance.
- peta.smolik
- Všeználek
- Kontaktovat uživatele:
jasně že máš pravdu ale s tímhle bych se radši obrátil na odborníka ne teda o radu ale o to aby ti fundovanej autoelektrikář poradil odkud ten kabel natáhnout a jaká by na něm měla bejt pojistka aby to neshořelo atd.
Punťa fire, Rosso Tiziano
denní svícení funguje na tomto principu.. při připojení SDS u LED verzí s automatickým spínáním po nastartování... dojde ke změření napětí baterie.. dejme tomu 12.7V, tuto hodnotu si uloží a jakmile se zvýší o jakoukoliv hodnotu, vědí, že je již zřejmě nastartováno, tak se automaticky zapnou...
zřejmě ke stejného efektu docílíte i tak, že při zapojení navigace dojde k většímu odběru, tím pádem mírnému poklesu napětí = denní světla se je opět naučí = třeba 11,5V.... a jakmile vytáhnete gps, palubní napětí opět vzroste na vyšší hodnotu.. třeba na 12,5V a to už světla vyhodnotí jako "start" motoru = to ... ale dlouho nevydrží, protože palubní napětí opět díky již zapnutým denním světlům klesá a pak se samozřejmě po chvíli vypnou
a jen tak pro zajímavost... ta doba, kdy denní svícení problikne nebo svítí určitou dobu je právě ta doba měření onoho napětí a uložení této hodnoty
to je jen moje teorie
možná bych zkontroloval stav baterie.. neřekl bych, že zrovna nabíjení navigace bude mít takový vliv na výkyvy napětí...
další otázkou je, kde a jak je ta zásuvka zapojená
zřejmě ke stejného efektu docílíte i tak, že při zapojení navigace dojde k většímu odběru, tím pádem mírnému poklesu napětí = denní světla se je opět naučí = třeba 11,5V.... a jakmile vytáhnete gps, palubní napětí opět vzroste na vyšší hodnotu.. třeba na 12,5V a to už světla vyhodnotí jako "start" motoru = to ... ale dlouho nevydrží, protože palubní napětí opět díky již zapnutým denním světlům klesá a pak se samozřejmě po chvíli vypnou
a jen tak pro zajímavost... ta doba, kdy denní svícení problikne nebo svítí určitou dobu je právě ta doba měření onoho napětí a uložení této hodnoty
to je jen moje teorie
možná bych zkontroloval stav baterie.. neřekl bych, že zrovna nabíjení navigace bude mít takový vliv na výkyvy napětí...
další otázkou je, kde a jak je ta zásuvka zapojená
Já si myslím, že napájet navigaci z + memory rádia není vhodný, výrobce zde počítal s odběrem jen několika mA pro udržení paměti rádia. Pokud je tento přívod proudově chráněn např. body computerem, může to dělat tyhle brikule. Zkusil bych to přepojit na + napájení rádia (power). Pokud tam není napájení bez klíčku a vadí to, tak vytáhnout drát pro navigaci rovnou za nějakou slabší pojistkou, kde je napájení trvale.jardatv píše:Mám problém -vytáhl jsem si 12V na zásuvku pro připojení GPS do volného šuplíku nad radiem,napětí jsem uloupil z + memory radia,když zapnu navigaci do zástrčky nemám nastartováno tak se mi v určitém cyklu rozsvítí světla na denní svícení a asi po 20 vteřinách zhasnou a pak se zase rozsvítí-odpojim GPS od napětí a v pořádku.Nevíte co stím?
Panda 1.2 r.2018
Seicento S 1.1MPI r.2000 ...už jen ve vzpomínkách
Seicento S 1.1MPI r.2000 ...už jen ve vzpomínkách