TYP - Zapalovací svíčky a kabely
Moderátoři: peta.smolik, mad mike, Katy, Matto
- Reklama
Re: Svicky Bosch
Neříkám, že Bosch je úplný aušus. Umí dělat i solidní věci, stejně tak ale i dost podprůměrové. U Bosche ale určitě vždy platí, že za stejné peníze nabízí konkurence mnohem lepší řešení.Vasek píše:NEJSEM DEALER BOSCH.
Nejsem ani zastance znackovych firem - pracuji v IT (hardware) a trochu stouram do HiFi a jsem si moc dobre vedom, ze znacka jeste neznamena kvalitu. Pokud to jde vzdy se opiram o testy a snazim najit KOMPROMIS mezi kvalitou a cenou.
Bosche prodává to, že je to kolos a má peníze na velice masivní marketing, dává dobré marže obchodníkům atd. Poměr cena/výkon je u Bosche bídný, přičemž kvalita žádný zázrak.
Groupe F.I.A.T. forever ! Uno Turbo i.e. Mk1, Punto 1.2 16V ELX Mk2
... dnes jsem tam namontoval ty svicky a na trase dlouhe 75km prumernaVasek píše:to Onc:
Dej mi po nejake dobe vedet, jak jsi spokojeny. Sam jsem zvedav na pouziti v praxi. Hi.
spotreba 18,3km/litr = 5,45litru
... stejnou trasu na stary svicky 15,5km/litr = 6.45litru
zdroj palubni pocitac
... Renault Clio III 2006 1.2 16v 55kw ...
... Renault Megane II Grandtour 2004 1.5dci 60kw ...
... ex Punto II 99 1.2 8V 44kw ELX ...
To Onc:onc píše:... dnes jsem tam namontoval ty svicky a na trase dlouhe 75km prumernaVasek píše:to Onc:
Dej mi po nejake dobe vedet, jak jsi spokojeny. Sam jsem zvedav na pouziti v praxi. Hi.
spotreba 18,3km/litr = 5,45litru
... stejnou trasu na stary svicky 15,5km/litr = 6.45litru
zdroj palubni pocitac
To myslíš vážne, že výmena sviečok urobí liter na spotrebe? To aby som hneď zajtra nahodil NGK Mohol by si sem hodiť skúsenosti po nejakom čase...
To Danco: ... no taky sem na ten pal. pocitac cumel jak cerstve vyorana mys
dnes jsem byl totiz v servisu menit rozvody a petesnit viko ventilu, ale ani jedno z toho nema na spotrebu vliv, no a kdyz se v tom vrtali, tak mi tam dali ty novy svicky NGK BCPR 6 E V-LINE
samozrejme, ze budu dale informovat co a jak
dnes jsem byl totiz v servisu menit rozvody a petesnit viko ventilu, ale ani jedno z toho nema na spotrebu vliv, no a kdyz se v tom vrtali, tak mi tam dali ty novy svicky NGK BCPR 6 E V-LINE
samozrejme, ze budu dale informovat co a jak
Chci se zeptat ohledne toho palubniho compu...nejak tam nerozumim tomu udaji o spotrebe. At stojim nebo jedu, tak tam mam vetsinou 10,8km/l. To ma jako znamenat kolik ujedu na jeden litr kilometru? To by pak znamenalo 9,2l/100. A to mi na 1,2 16V prijde nejak moc(i kdyz je fakt ze to furt rvu hlava nehlava ). Mam nemeckej manual a nejak z něho nedokazu vycist nic kloudnyho :/
MERENI
to Onc:
Tomu, že vymena svicek udela na spotrebe temer litr, prece - pokud jsi alespon trochu technik - nemuzes verit. Kdyby tomu tak opravdu bylo, tak vsichni ostatni vyrobci svicek zkrachuji. Je mozne, ze pokud jsou svicky kvalitni a probiha dokonale spalovani (je nutno poznamenat, ze to neni pouze vec svicek ) jsem ochoten uverit snizeni spotreby - pri mereni za TEORETICKY STEJNYCH podminek (priblizne stejna draha, venkovni teplota, hustota provozu atd. viz. obecna teorie mereni - tak III. semestr technicke VS), tak o nejaky decilitr, ale v zadnem pripade ne o litr.
Takhle se prece nedela technika mereni jedno cehokoliv - nemusi to byt zrovna spotreba ...
Tomu, že vymena svicek udela na spotrebe temer litr, prece - pokud jsi alespon trochu technik - nemuzes verit. Kdyby tomu tak opravdu bylo, tak vsichni ostatni vyrobci svicek zkrachuji. Je mozne, ze pokud jsou svicky kvalitni a probiha dokonale spalovani (je nutno poznamenat, ze to neni pouze vec svicek ) jsem ochoten uverit snizeni spotreby - pri mereni za TEORETICKY STEJNYCH podminek (priblizne stejna draha, venkovni teplota, hustota provozu atd. viz. obecna teorie mereni - tak III. semestr technicke VS), tak o nejaky decilitr, ale v zadnem pripade ne o litr.
Takhle se prece nedela technika mereni jedno cehokoliv - nemusi to byt zrovna spotreba ...
Vasek
To KUFI
... jo jo je to tak, pal. poc. ukazuje kolik najedes km na jeden litr ...
... takze vzorec pro vypocet je 100:10.8=9.25litru ...
... na to co ukazuje pal.PC ma velky vliv i dlouhe stani na volnobeh ...
... ja mam zas francouzske manual, takze su na tom jak ty
To Vasek
... tu trasu jezdim pravidelne, podminky provozu vzdy mezi polednem a
druhou odpoledni, kilometry stejny, pocasi je stejny uz taky celkem dlouho,
Myslis si, ze se pocitac zblaznil???? Nejsu vedec a podrobnosti me nezajimaji,
proste je pro me smerodatny to co ukazal pal.PC. A ten ukazal o litr mensi
spotrebu . A to je prece dulezity! Nevim jak dlouho tam ty puvodni svicky zn FIAT byly, protoze auto jsem koupil v listopadu ze zahranici, ale jestli byly
na hovno, tak s tou spotrebou je to mozny! Holt novy svicky delaj divy. Navic ty novy NGK maji elektrodu delanou do V a tzn. lepsi spalovani smesi
... jo jo je to tak, pal. poc. ukazuje kolik najedes km na jeden litr ...
... takze vzorec pro vypocet je 100:10.8=9.25litru ...
... na to co ukazuje pal.PC ma velky vliv i dlouhe stani na volnobeh ...
... ja mam zas francouzske manual, takze su na tom jak ty
To Vasek
... tu trasu jezdim pravidelne, podminky provozu vzdy mezi polednem a
druhou odpoledni, kilometry stejny, pocasi je stejny uz taky celkem dlouho,
Myslis si, ze se pocitac zblaznil???? Nejsu vedec a podrobnosti me nezajimaji,
proste je pro me smerodatny to co ukazal pal.PC. A ten ukazal o litr mensi
spotrebu . A to je prece dulezity! Nevim jak dlouho tam ty puvodni svicky zn FIAT byly, protoze auto jsem koupil v listopadu ze zahranici, ale jestli byly
na hovno, tak s tou spotrebou je to mozny! Holt novy svicky delaj divy. Navic ty novy NGK maji elektrodu delanou do V a tzn. lepsi spalovani smesi
To KUFI:
Je to tak jak řekl Onc. Máš Mk1 nebo Mk2 ? Jám mám 1.2 16V v Mk2 a spotřebu mám 18-22 km/l podle trati a jízdní chuti. Nějak se mi nezdá tvých 10.8. Leda že bys měl Mk1, ta žrala o poznání víc. Jo a ukazuje to průměrnou spotřebu paliva od posledního vynulování "denního" počítače kilometrů. Pokud se ti údaj spotřeby moc nemění, tak si vynuluj počitadlo km, a hned uvidíš a poznáš i volnoběh !
To Onc a Vašek:
Polepšení o 1 l/100km jen díky svíčkám se mi zdá taky moc, jedině že by ty staré svíčky byly opravdu hodně zakarbonované atd, takže bylo už vyloženě špatné a nedokonalé zapalování.
Co se týče palubního počítače, tak trošičku šidí (nebo šidí benzinky). Ale není to moc. Možná že se fiat snaží ukazovat v rámci měřící tolerance spíš menší spotřebu, naopak benzinky v rámci měřící tolerance se snaží spíš započítat víc paliva, a tyto dvě tolerance se sečtou. Prakticky mi to vychází, že když mi palubní počítač ukazuje spotřebu 4.9 l/100km, podle množství paliva na účtenkách mi to vychází 5.2 l/100km. Ale myslím si, že taková přesnost (5%) je pro účely nás řidičů uspokojující.
Je to tak jak řekl Onc. Máš Mk1 nebo Mk2 ? Jám mám 1.2 16V v Mk2 a spotřebu mám 18-22 km/l podle trati a jízdní chuti. Nějak se mi nezdá tvých 10.8. Leda že bys měl Mk1, ta žrala o poznání víc. Jo a ukazuje to průměrnou spotřebu paliva od posledního vynulování "denního" počítače kilometrů. Pokud se ti údaj spotřeby moc nemění, tak si vynuluj počitadlo km, a hned uvidíš a poznáš i volnoběh !
To Onc a Vašek:
Polepšení o 1 l/100km jen díky svíčkám se mi zdá taky moc, jedině že by ty staré svíčky byly opravdu hodně zakarbonované atd, takže bylo už vyloženě špatné a nedokonalé zapalování.
Co se týče palubního počítače, tak trošičku šidí (nebo šidí benzinky). Ale není to moc. Možná že se fiat snaží ukazovat v rámci měřící tolerance spíš menší spotřebu, naopak benzinky v rámci měřící tolerance se snaží spíš započítat víc paliva, a tyto dvě tolerance se sečtou. Prakticky mi to vychází, že když mi palubní počítač ukazuje spotřebu 4.9 l/100km, podle množství paliva na účtenkách mi to vychází 5.2 l/100km. Ale myslím si, že taková přesnost (5%) je pro účely nás řidičů uspokojující.
No u novyho Punta (ne u Grandaka) pocita palubak cca o litr min, nez je skutecnost. A nenadelas nic.
A k tem svickam: pokud na tech starych ani nebyly elektrody, ze to auto ani skoro nejelo, tak budiz, kdyz das novy, spotreba pude dolu. Je to ale trochu i psychicky, protoze si clovek rika, ze s tema novyma svicema to prece musi zrat polovinu a tak to jenom lechta, ani si to neuvedomi. Vysledkem je nizsi spotreba. Uvidis casem.
A k tem svickam: pokud na tech starych ani nebyly elektrody, ze to auto ani skoro nejelo, tak budiz, kdyz das novy, spotreba pude dolu. Je to ale trochu i psychicky, protoze si clovek rika, ze s tema novyma svicema to prece musi zrat polovinu a tak to jenom lechta, ani si to neuvedomi. Vysledkem je nizsi spotreba. Uvidis casem.
Hustokrutost
To lacin:
Ten palubák proměřuje v mém případě 0.3 l, což jsem vícekrát ověřil. To je vynikající přesnost (5%).
Známý má Octavii 1.9 TD. Když mu to ukazuje 4.2 litru, tak jezdí ve skutečnosti za 5. To už je horší "přesnost".
Asi zejména záleží na přesnosti regulátoru tlaku paliva, případně opotřebení vstřikovacích trysek.
Ten palubák proměřuje v mém případě 0.3 l, což jsem vícekrát ověřil. To je vynikající přesnost (5%).
Známý má Octavii 1.9 TD. Když mu to ukazuje 4.2 litru, tak jezdí ve skutečnosti za 5. To už je horší "přesnost".
Asi zejména záleží na přesnosti regulátoru tlaku paliva, případně opotřebení vstřikovacích trysek.