Napíšu to sem sjednoceně, než abych citoval několik příspěvků

Ty zdvihátka ventilů fungují tak, jak psal Mike. Uvnitř je pružinka a kulička nebo co a kanálkem se do něj dostává olej. Když je pružinka uvnitř slabá, neudrží se v tom hydroštelu olej, tudíž vznikají vůle a když se začne vačka o něho opírat, tak tlak vačky se nepřenese tlumeně přes olej na ventil, ale až se hydroštel zmáčkne, narazí a začne otevírat ventil-to je potom ten klepavý zvuk. Převážně se to děje krátce po nastartování, než čerpadlo dotlačí řádně olej-pokud je ovšem to zdvihátko řádně v háji, tak rachotí i při běhu motoru. Při horším variátoru, kdy vzniká vůle jakoby mezi rozvodama a vačkou, tak vačka neklouže po zdvihátku, ale jakoby má tendenci na hydroštel narážet a tím mu k jeho životnosti taky moc nepřidá.
Jinak Miku já jsem měl sundaný celý plastový sání. To jsem prolíval acetonem a nestačil jsem se divit, jaký humus to vyplavovalo. No a pak jsem měl sundaný i ten zbylý hliníkový kus co je mezi hlavou a plastovým sáním (jak jsou v něm usazeny vstřiky) Tam jsem zjistil tu závadu s tím prosakováním oleje do sání-jak jsem psal, v tom hliníkovým kusu jsou kanálky pro ten varíátor...